Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Inget mirakel den här gången heller

Jubel för Boston Bruins, som vann söndagens match mot Toronto. Nu är det 3-3 i matcher och Boston har sjunde avgörande matchen hemma på tisdag. Foto: JULIAN AVRAM/ICON SPORTSWIRE / IMAGO IMAGES / ICON SMI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST
Torontos Morgan Reilly försöker ta pucken från Bostons Jake DeBrusk. Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Nog för att påsk är miraklens tid.

Men, nej. Inte för Toronto Maple Leafs. Inte den här gången heller.

Med chans att avgöra hemma blev det förlust mot Boston Bruins - och nu väntar en sjunde avgörande match.

Det är kanske elakt att skriva att det krävs ett mirakel för att Toronto ska vinna i Stanley Cup-slutspelet. Men Toronto har inte vunnit en slutspelsrunda sedan 2004. Då Mats Sundin och Mikael Renberg var två av stjärnorna i laget.

Boston vann söndagens bortamatch med 4-2 och har skaffat sig ett läge som det här laget gillar.

En sjunde avgörande hemmamatch mot Toronto Maple Leafs.

2013 möttes lagen i en sjunde avgörande match i Boston, Toronto hade ledningen med 4-1 nio minuter in i tredje perioden, men Boston kom ifatt till 4-4 och vann sedan i sudden death.

I fjol var det nästan likadant, då hade Toronto ledningen med 4-3 i början av tredje perioden i den sjunde avgörande matchen. Boston vände och vann i en matchserie då Auston Matthews bara gjorde ett mål och en assist på sju matcher.

I andra perioden var det klasskillnad 

Toronto hade chansen att slå ut Boston redan i sjätte matchen den här gången.

Morgan Rielly gjorde 1-0 halvvägs in i första perioden.

Ja, det började bra för hemmalaget, men ganska snabbt tog Boston över.

Gästerna var snabbare, starkare och smartare.

Innan första perioden var över var det 1-2 efter mål av Brad Marchand och Torey Krug. Frederik Andersen räddade hemmalaget från fler insläppta mål med några fina räddningar.

I andra perioden var det plötsligt total klasskillnad. Boston hade 20-6 i skottstatistik i matchen sju minuter in i andra perioden när Toronto lyckades få sitt första skott på mål i den perioden.

Efter den räddningen av Tukka Rask dröjde det heller inte länge förrän Jake DeBrusk gjorde 3-1 till Boston.

Boston var bättre - på allt

Det var nästan så att det kändes som domarna ville hjälpa Toronto när Charlie Coyle blev utvisad för att han råkade nudda en motståndares ena skridsko med klubban.

I tredje perioden lyckades ändå Auston Matthews reducera till 2-3. Hans femte mål i slutspelet. Då vaknade äntligen hemmalaget - och spelarna fick lite mer mod.

Under sista halvan av tredje perioden visade Toronto vilken klass som finns i det här laget. Farten i det laget ihop med en desperation, satte hård press på Boston. 

Mike Babcock var väldigt snabb med att ta ut Frederik Andersen.

Vilket straffade sig när Brad Marchand gjorde sitt andra mål för matchen i tom kasse, med två minuter kvar av tredje perioden. 

Men Boston visade hjärta och ”balls”, som gamle hjälten Theo Fleury efterlyst i detta slutspel.

Boston visade också skicklighet och smartness i spelet, inte minst i forecheckingen.

Toronto är Kanadas enda hopp

Bruce Cassidy vann coachduellen mot Mike Babcock.

Cassidy har varit aktiv i detta slutspel.

När Toronto vann sjätte matchen mellan lagen var Cassidy missnöjd med både hjärta och skicklighet hos sina spelare. Han ändrade om i kedjorna, han tyckte Boston tillätt Toronto diktera både tempot och spelet.  

– Toronto gjorde ett bättre jobb defensivt än vi gjorde och de skapade fler målchanser. Vi måste jobba oss fram till fler och bättre lägen, sa Bostons coach till media efter den matchen.

Nu får vi ännu en sjunde avgörande slutspelsmatch mellan dessa lag.

Pressen är enorm på Toronto.

Som alltså inte gått vidare från första omgången av Stanley Cup-slutspelet sedan 2004. Då var William Nylander sju år och pappa Michael avslutade en kortvarig tid i Boston Bruins genom att åka ut i första omgången av det slutspelet.

Toronto har inte vunnit Stanley Cup sedan 1967, då var inte ens pappa Michael Nylander född och då var Börje Salming en lovande junior i Kiruna AIF.

Alla fansen till Kanadas populäraste hockeylag har alltså väntat, väntat och väntat på en framgång.

Toronto är också hela Kanadas lag i just detta slutspel eftersom övriga kanadensiska slutspelslag redan åkt ur och det var tunga favoritfall för både Winnipeg Jets och Calgary Flames.