Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det är så mäktigt att se den här supertalangen

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Modo vann första duellen mot Björklöven. Seger i första allsvenska finalmatchen med 4-3 efter sudden death.

Modo visade klass direkt. Inte minst blivande NHL-stjärnan Mattias Norlinder som hade mest istid av alla utespelare.

Men ärligt talat hade jag svårt att känna partystämning i skuggan av corona.

Den här krönikan kommer naturligtvis handla om den första allsvenska finalen mellan Björklöven och Modo.

Men först det oundvikliga:

Nej, fy fan. Jag vill förstås inte skriva om corona. Det är naturligtvis ett elände mycket större än sportens värld och fruktansvärt sorgligt för alla dem runt i världen som drabbats av dödsfall som en följd av detta 

Hockeyligorna i såväl Tyskland som Österrike har redan ställt in sina säsonger och inga mästare kommer att koras där.,

I flera länder har matcher ställts in och slutspel har blivit uppskjutet, som i Schweiz, Danmark, Norge och Tjeckien. Även KHL-slutspelet är hotat.

I NHL ser det ut som både San Jose Sharks och Columbus Blue Jackets kan tvingas att spela NHL-hockey inför tomma läktare. SHL har haft Corona-möte.

***

Ja, ni har förstås alla följt nyhetsrapporteringen.

Risken finns förstås att svensk hockey också drabbas på något sätt.

Jag förstår alla supportar som inte tycker att det blir på riktigt om allt avslutas inför tomma läktare och att bara tanken på att ditt favoritlag vinner guld utan att du får vara där svider förstås. Men min bestämda uppfattning är att säsongen måste spelas klart om det är möjligt. Alltså hellre tomma läktare än inga matcher alls. Båda alternativen känns förstås helt åt helvete - men att inte avsluta säsongen om det går är ändå det sämsta alternativet.

Låt oss hoppas att detta aldrig blir aktuellt och framför allt förstås att forskare och läkare hittar en väg ur detta tuffa läge.

***

Tillbaka till tidsdagens hockeymatch i Umeå.

Björklöven började bäst, eller det var snarare Modo som klantade till det och gav hemmalaget fördelar. Två utvisningar (den sista på Jonathan Johnson var extremt onödig) och Björklöven utnyttjade det med två mål i numerärt överläge.

Viktigt också för Björklöven var att lagkapten Fredric Andersson visade vägen med första målet. I andra perioden kom Modo tillbaka, men återigen var det Olle Liss som snodde showen, då med ett snyggt mål. Tidigare i matchen hade Liss även delat ut offensiva tacklingar av Foppa-klass.

Annars blev Kim Rosdahls matchstraff en stor snackis. Jag håller inte med om alla hårda ord. Jag tror på Rosdahl, han försökte slita sig loss. Trots utvisningen kom Modo tillbaka. Adam Tambellini reducerade innan paus. I sista perioden kvitterade den mästerlige Mattias Norlinder. 19-åringen hade mest istid av alla utespelare och den här unge mannen kommer att bli den populäraste svensken i Montreal sedan Mats Näslund. 

Det är så mäktigt att se den här supertalangen dominera matcher.

Segermålet kom först i den femte perioden, då Magnus Häggström avgjorde för Modo.

Åker ut i mötet mellan Modo och Björklöven: "Livsfarligt"
Avgjorde i femte perioden