Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Rysslands lag har några förbluffande svagheter

Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MELANIE DUCHENE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland borde vara VM:s bästa lag och har tveklöst den bästa offensiven.  

Trots att William Nylander har gjort fler poäng än Alexander Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Ilja Kovaltjuk fått ihop tillsammans.

Men här finns också några förbluffande svagheter. 

Det blev seger i söndagens match mot Schweiz. Ryssland vann med 3-0 och har inlett VM övertygande med sex raka segrar och 29-3 i målskillnad.

Men finns det en himmel så sitter inte Viktor Tichonov där uppe och ler belåtet.

Ryssland har en explosiv offensiv med en lång rad världsstjärnor och när Alexander Ovetjkin, Jevgenij Malkin, Ilja Kovaltjuk och Jevgenij Kuznetsov är inne på isen i samma power play så är det milt uttryckt en utmaning för motståndarna.

Och när den enheten bytte så kom Nikita Kutjerov (tvåmålsskytt mot Schweiz) in på isen - han som vann NHL:s poängliga den här säsongen med 128 poäng, den bästa noteringen sedan Mario Lemieux 1995/96.

Kutjerov toppar VM:s poängliga med 14 poäng.

Ryska forwards har en skicklighet och lekfullhet som skulle kunna besegra vilket lag som helst, men här finns också en hets och iver som blir för mycket ibland. 

Ryssland har en tendens att nästan hela tiden spela som om det är underläge med ett mål och en minut kvar att spela.

Det går i högsta fart och är publikvänligt, men detta lag skulle må bättre av att våga sänka farten ibland och spela lite mer tålmodigt, leta lägen lite mer - inte ha så förbannat bråttom hela tiden.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat

Tichonov har förändrat försvaret

Jag vet inte hur man säger ”ta det lite lugnt” på ryska, men är säker på att Tichonov hade använt den formuleringen om han fortfarande stått i det ryska båset.

För det är klart det är en svaghet att köra ifrån sin egen talang. 

Sedan hade Tichonov definitivt förändrat försvarsspelet. För här finns också en brist på tålamod. Ibland blir det lite knattehockey när alla jagar pucken. Backarna håller inte alls samma nivå som forwards och ryska laget har inte i närheten av samma klass på sin backuppsättning som Sverige. 

Dmitri Orlov är nog den ende backen som skulle platsa i Tre Kronors VM-lag. 

Ryska backar går inte sällan bort sig i positionsspelet och har svårt med uppspelen under hård press. 

En annan rysk svaghet är temperamentet. Även om det inte kokade över mot Schweiz så var det nära några gånger. Det delades ut några vårdslösa tacklingar, det gruffades efter avblåsning och det gnälldes på domarna.

När Sverige möter Ryssland i sista gruppspelsmatchen och framför allt om det blir ett möte längre fram i turneringen så kommer det löna sig att spela fysiskt.

Tre Kronor kommer locka fram utvisningar

Adam Larsson ska spela sin elakaste hockey.

Patric Hörnqvist ska bosätta sig framför ryske målvakten,

Gabriel Landeskog ska smälla på allt vad han orkar i varje byte.

Ett jobbigt Sverige kommer garanterat locka fram dumma ryska utvisningar.               

Sverige kan givetvis besegra detta Ryssland.

Vi har sett ryska stjärnlag kraschlanda spektakulärt i många VM genom åren. 

Det kan givetvis hända igen.

Men sen finns det några anledningar till oro.                              

Alexander Ovetjkin (1+1), Jevgenij Malkin (tre assist) och Ilja Kovatltjuk (2+3) har alltså färre poäng tillsammans än William Nylander fått ihop ensam (13).

Den ryska supertrion kan förstås höja sig rejält och då blir den ryska offensiven ännu bättre.

Sedan har Ryssland Andrei Vasilievski, en av NHL:s bästa målvakter. Och skulle han mot förmodan svaja framöver då kan Henrik Lundqvist backup Alexander Georgiev också storspela, det var han som höll nollan mot Schweiz och fick pris som matchens lirare.