Magnus Nyström

Räkna med svensk hockeyfest

Publicerad

I kväll inleds resan mot det efterlängtade VM-guldet.

Tre Kronor spelar säsongens första match.

Pär Mårts vågade satsning gör mig både glad och nyfiken.

Jag räknar med en hockeyfest redan den här veckan.

Fyra landslagsdebutanter i ett Tre Kronor med totalt åtta 90-talister.

Det gillar jag. Flera "gubbar" har petats. Bra det.

Men kolla laguppställningen en gång till.

Sveriges lag mot Tjeckien i Liberec i kväll innehåller fyra NHL-spelare - Gabriel Landeskog, Mikael Backlund, Victor Hedman och Patric Hörnqvist.

Turneringen är väldigt viktig...

Vi har sett svenska VM-lag genom tiderna med färre spelare från världens bästa hockeyliga, som i Moskva 2007 då den ende NHL-spelaren i Tre Kronor var Alexander Steen.

Så detta är ingen vanlig Karjala Cup-match, utan vi är garanterade högt underhållningsvärde. Och för Pär Mårts finns inte längre några "träningsmatcher".

För honom handlar det från första nedsläpp i kväll om revansch.

I hans första säsong som förbundskapten blev det silver, men ingen beskrev det som hedersamt efter storstryk i finalen mot Finland.

I fjol slutade det med totalfiasko.

Därför är veckans turnering, med matcher i Liberec och Åbo, väldigt viktig.

...inte minst för Hedman...

Mårts måste hitta ett bättre spelsystem - alltså utveckla spelet utan puck, som han själv påpekat inför kvällens match, och som var en anledning till fiaskot i våras.

Sedan ska Tre Kronor naturligtvis fortsätta spela en offensiv och kaxig hockey.

Men enskilda spelare måste styras hårdare och spela mer efter sin egen förmåga.

Särskilt Victor Hedman måste visa varför han är hyllad stjärna i Tampa Bay och sudda ut minnet av sitt personliga misslyckande i senaste VM.

Mårts och Hedman måste avsluta den här turneringen som "bästa vänner".

Då får Mårts mer respekt av andra NHL-proffs och Hedman mer respekt av sina lagkompisar.

...och här är fler måsten

Gabriel Landeskog fick inte C:et (det har Staffan Kronwall) - men Colorados unge lagkapten måste ta det ansvar som ett A på tröjan kräver, och göra något mer minnesvärt denna vecka än slå sönder en glasruta i vredesmod.

Patric Hörnqvist måste göra mål. Det blev 27 NHL-mål i fjol - men inte ett enda i VM.

Jag vill också att Calle Järnkrok, trots en lite halvjobbig höst, visar att han kan ha en Silfverberg-säsong i sig.

Mikael Backlund måste visa samma beslutsamhet och effektivitet som med Västerås i allsvenskan.

Fredrik Pettersson och Joel Lundqvist ska visa vad Tre Kronor saknade efter deras skador i inledningen av VM i våras.

Sen kräver jag att Gustaf Wesslau håller Guldpucken-klass och att Richard Gynge visar varför han är kedjekompis med Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström i Dynamo Moskva.

Rådet: Var inte blyg

Sen måste man få drömma lite också. Om ett lite oväntat genombrott. Att någon gör som Jonas Brodin i fjol och lite "från ingenstans" spelar in sig i VM och petar NHL-stjärnor och andra erfarna landslagsstjärnor.

21-årige backen Oscar Fantenberg kan bli en Brodin.

Han har varit den bäste backen i Sveriges bästa lag under hösten. Då är man inte en talang - då är man redan en spelare av väldigt hög klass.

Visst, detta är en ny värld för Fantenberg. Men var inte blyg, unge man.

Var dig själv.

Då blir den här veckan ännu roligare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag