Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Nyström: Putin blev den största vinnaren

Foto: Pavel Golovkin / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ivan Sekretarev / AP TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA. Vissa hävdar att idrott och politik inte hör ihop.

Ni skulle ha varit med oss i Moskva på VM-finalen i ishockey - när Vladimir Putin plötsligt tog över showen.

Klart att det blev en propagandaseger när den ryske presidenten - i direktsändning i tv till hela hockeyvärlden - plötsligt hyllades av publiken och sedan kramades med såväl hockeyledare som kanadensiska världsmästare.

Det var överraskande för de flesta då plötsligt prisceremonin efter Kanadas seger över Finland med 2-0 i VM-finalen i Moskva fick en oväntad gäst.

Med raska steg gick Vladimir Putin genom Kanadas tomma spelarbås och ut på isen till den uppbyggda scenen.

Publikjublet var enormt och ryssar på läktarna började skrika:

- Russia, Russia, Russia...

Putin log åt uppståndelsen innan han tecknade åt publiken att lugna ner sig och det blev knäpptyst.

De kanadensiska spelarna som jublat och hoppat omkring som galna på isen stod plötsligt blick stilla och lyssnade till den ryske presidenten som tackade och hyllade Kanada för att vara "hockeyns fäder" och för att ha "gett världen en sådan fin sportdisciplin" och han tackade Finland för deras "stora och väldigt talangfulla spel" och han hyllade sitt ryska landslag för den vunna bronsmedaljen.

Han hyllade också internationella hockeyförbundet och gav högste hockeybossen Rene Fasel en rysk björnkarm uppe på scenen.

 

LÄS MER: Ilskan mot finalens avslut: "Så fånigt att det inte är klokt"

 

Därefter försvann Putin en kort stund, innan han återvände upp på scenen igen och delade ut VM-bucklan till Kanadas lagkapten Corey Perry, som även han fick en rysk björnkram av presidenten.

Allt detta inträffade alltså i direktsänd tv till hela hockeyvärlden och när en politiker kramas med idrottshöjdare och idrottsstjärnor så vinner han förstås en propagandaseger både på sin egen hemmaplan och i övriga världen.

Något som dessutom är särskilt viktigt för Putin just nu då han är utfryst från andra internationella sammanhang, som G8 som numera är G7 med sju av världens största industrialiserade ekonomier.

Rysslands annektering av Krimhalvön och konflikten med Ukraina har fördömts av omvärlden och nyligen presenterades återigen grova anklagelser om systematisk dopning inom rysk idrott i samband med OS i Sotji.

Putin och Ryssland behöver synas i positiva sammanhang.

Då är idrotten en perfekt scen, som OS i Sotji, fotbolls-VM 2018 och ett hockey-VM med final i Moskva - och med presidenten som prisutdelare.

Det var surrealistiskt att se och höra honom samma dag som jag passerat alla färska blommor på en bro alldeles intill Kreml och den vackra Vasilijkatedralen.

Det var på den bron, drygt hundra meter från muren runt Kreml, som politikern Boris Nemtsov mördades förra året - ännu ett mord i en lång rad av olösta mord på oppositionella i detta land.

 

Ryssland är på 119:e plats av 167 länder på antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals korruptionsindex.

Ryssland behöver idrott och stora arenor för att rikta uppmärksamheten bort från verkliga problem.

Vladimir Putin vinner en politisk seger varje gång internationella idrottsförbund och organisationer väljer att lägga mästerskap eller Formel 1-tävlingar i Ryssland.

Vladimir Putin vinner en seger när KHL är världens näst bästa hockeyliga - och växer vidare utanför Rysslands gränser.

Vladimir Putin vinner en seger varje gång vi pratar om idrott i Ryssland i stället för verkligheten i Ryssland.

Detta kan ingen blunda för.

Det måste vi vara medvetna om.

Kanada vann VM-guld.

Men störste vinnaren blev ändå Vladimir Putin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!