Magnus Nyström

Nyström: Min kravlista på svensk hockey

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

1) En spelidé som spelarna köper!

Pär Mårts får kritik för sin offensiva hockey. Jag tycker debatten är lite märklig. Det är klart att Tre Kronor ska satsa offensivt och undvika defensivt styrspel. Rätt tänkt av Mårts. Men sen får han givetvis inte bli naiv. Ibland måste man vara mer cynisk och spela "tråkig skithockey" för att vinna. Och han måste givetvis ha spelarnas hundraprocentiga förtroende. Det hade han uppenbarligen inte i Oddset Hockey Games. Där hade han inte laget med sig och så får det inte se ut igen. I så fall måste frågan ställas om Mårts är rätt man att leda Tre Kronor.


2) Pamparna måste börja samarbeta - nu!

Hockeyligan (lagen i European Trophy, åtminstone) och Ishockeyförbundet är inte direkt på samma våglängd när det gäller hur säsongen ska planeras och genomföras. Gnälliga klubbledare som pratar om landslagsturneringar utan värde medverkar naturligtvis till att devalvera Tre Kronors värde. Samtidigt måste förbundet lyssna på klubbarna och pamparna måste tillsammans göra det bästa för sporten.

3) Spelarna måste visa stolthet över att bära Tre Kronors tröja!

Det var ett gäng blåa svenska teddybjörnar mot Finland i matchen i går. Mot Finland! Det var nästan så att jag ville att någon svensk skulle börja slåss. Var fanns vinnarviljan? Var fanns engagemanget? Känslorna när Sverige blev utspelat?


4) Pär Mårts måste bygga VM-laget på främst NHL-proffs!

I en intervju i rysk tv häromdagen sa Pär Mårts att han tror på fem svenska NHL-proffs till VM. Han mörkade. Naturligtvis vill han ha in så många som möjligt. I fjol ansåg han sig ha råd att nobba NHL-spelare, det kan han inte göra nu. Med tanke på vad Tre Kronor gjort den här säsongen är det inget snack om att ett VM-lag blir bättre ju fler NHL-proffs som är med.


5) Christer Englund får inte vara nöjd med något annat än fullsatt!

Hittills har 17 procent av biljetterna till hockey-VM sålts. Hockeyförbundets ordförande låter som en förlorare som inte ens orkar ta fajten, så fort biljettfrågan kommer upp. Han pratar om att det är svårt att sälja biljetter och att många ser på tv och en massa annat mumbo jumbo. När det gäller Sveriges VM-matcher ska han vara lika kompromisslös som Peter Forsberg var som spelare. Seger var det enda som gällde för honom. Fullsatt är den enda seger som gäller för Englund. Finland har redan sålt ut alla sina VM-matcher.


6) Hockey-VM måste bli en fest - även utanför Globen!

I fjol var det pinsamt att se hur det såg ut utanför Globen i samband med VM. Besvikna fans från andra länder fattade ingenting. Svenska fans skämdes. Det var ingen fest någonstans. Bara grått och trist.


7) Marknadsföringen måste skötas av proffs - och använd Forsberg, Sundin och Lidström!

Oddset Hockey Games marknadsfördes med en slogan: "Join the Battle". Vem kom på den? Vad betyder det? Varför är det bra? Var är proffsen på marknadsföring? Och var är VM-ambassadörerna Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström? Som jag påpekat tidigare: Använd dessa tre mer. Reklamfilmer där de får prata gamla minnen och nuvarande egna favoriter i Tre Kronor är avsevärt mycket bättre för att locka folk än... Join the Battle.


8) Tre Kronor måste visa upp sig mer!

Detta anonyma landslag måste synas mer. Pär Mårts har grymtat över all uppmärksamhet som fotbollen får, men detta är 2013 och på internet och i alla olika typer av sociala medier kan hockeyförbundet själva visa sig mycket mer. Filmer, bloggar, uppdateringar - det finns inga gränser för vad förbundet själva kan hitta på. Och traditionell media ger Mårts och Tre Kronor väldigt mycket utrymme. Helgens turnering har bevakats av bland annat tre utsända från SPORT-Expressen och två från DN.