Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Nyström: Lundqvist är viktigaste spelaren

I kväll ska Henrik Lundqvist leda Sverige till final i World Cup.  

Han är Tre Kronors viktigaste spelare.

Han är också en viktig ledare i laget.

Som lagkompisar och förbundskapten Rikard Grönborg ser som en blivande coach.

- Han är en viktig ledare i laget och en framtida coach, om han bara själv vill, säger Rikard Grönborg.

Lyssna på "Nyström World Cup" – hör avsnitt tretton

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app Prenumerera i podcast app

Vissa hockeymålvakter lever i sin egen värld.

Legendariske Pekka Lindmark var en av världens bästa målvakter på sin tid, men när taktiktavlan åkte fram så tog Lindmark hellre en cigg i lugn och ro.

Förre NHL-målvakten Tony Espostio vägrade att säga ett ord överhuvudtaget till någon annan samma dag som han spelade match,

Jonas "Monstret" Gustavsson är känd bland lagkompisarna för att både regelbundet tappa bort hotellnyckeln på bortaresor till att efter träningar inte kunna säga hur kedjorna ser ut i hans eget lag,  

Henrik Lundqvist är i sin egen värld matchdagar.

Annars är han nästan som en assisterande coach i detta Tre Kronor med sitt engagemang i allt som händer kring laget.

- Han är väldigt engagerad och väldigt fokuserad. Det höjer upp alla i laget att se hur han laddar och förbereder sig. Det är otroligt viktigt att se, framför allt för de unga spelarna att se hur professionell han är i allt han gör. Det är självklart viktigt att ha en sådan kille i laget. Men matchdagar låter jag honom vara i fred, säger gamle kompisen Loui Eriksson.

 

Det är nästan rörande att se Eriksson och Carl Hagelin skina upp när Henrik Lundqvist kommer på tal.

Stoltheten de känner över att vara lagkompisar med Lundqvist är påtaglig.

Liksom tacksamheten över hjälpen de fått av Lundqvist.

Hagelin kom som blyg rookie till New York Rangers.

- När jag kom in i ligan betydde Henrik väldigt mycket för mig, det var nyttigt för mig att lyssna på honom, hur han såg saker och ting. Och vi pratar fortfarande om detaljer i spelet, säger Carl och fortsätter:

- Jag tycker han är väldigt insatt i spelet, han bryr sig mycket. Han bryr sig om laget, sig själv och resultaten och därför vill han vara involverad i saker och ting som händer.

 

Spelare som "vill vara involverad i saker och ting som händer" uppskattas inte alltid av coacher och lagkompisar

Vissa coacher vill helst att spelarna pratar mindre och lyssnar mer.

Rikard Grönborg uppskattar alltid feedback från sin målvakt.

- Henrik betyder oerhört mycket för oss med sin närvaro i allt vi gör. Han är bra att prata med om alla aspekter i spelet. Han ser hela isen, han läser spelet väldigt bra. Han hjälper andra spelare och han har varit bra med sina synpunkter för hela vårt försvarsspel, säger Rikard Grönborg.

Under sista träningen i Air Canada Centre före semifinalen mot Europalaget var Henrik väldigt involverad och hade bland annat ett långt samtal med assisterande coacherna Johan Garpenlöv och Peter Popovic på isen.

- Henriks erfarenhet är väldigt viktig för det här laget. han är en målvakt som spelat Stanley Cup-slutspel, gått hela vägen till final, varit med i flera OS och VM och det ger oss trygghet. Vi vet också att han alltid steppar upp och gör sina bästa matcher när vi verkligen behöver honom, säger Rikard Grönborg.

 

Men både Grönborg och spelarna betonade att laget "inte ska behöva luta sig så mycket mot Lundqvist som i förra matchen".

Sedan kan även utespelarna i Tre Kronor få tips hur de ska göra mål - av sin egen målvakt.

- Jodå, ibland kan vi som ska göra mål få lite tips av honom. Jag pratar med Henrik om detaljer i spelet ibland och har jag frågor så har han självklart svar på det, berättar Loui Eriksson.

Även Carl Hagelin ser en blivande coach i Lundqvist - om Henke själv vill.

- Många målisar har rätt bra koll. Kolla runt bland management i ligan, där finns många målvakter som assisterande coacher och managers, och med tanke på hur många målvakter som spelat i ligan är det procentuellt fler målvakter än utespelare som blir ledare.