Magnus Nyström

Klarar HV att hantera elaka Brynäs?

Publicerad

Jag efterlyste ledande spelare som måste vara bäst när det gäller.

Skönt att se några visa hur det ser ut i verkligheten.

Brynäs har utjämnat till 1-1 i matcher tack vare Jacob Blomqvist, Ryan Gunderson och Linus Ölund.

Det är ingen tvekan om att Brynäs har ledartyperna för att vinna SM-guld.

Lagkapten Jacob Blomqvist har satt tonen för Brynäs i den här finalen.

Linus Söderström räddade till en början HV undan total förnedring i Gavlerinken och efter två perioder hade det kunnat vara 7-0. I stället kom HV tillbaka tack vare två mål av Martin Thörnberg, som tvingade fram övertid,

Men för att analysera största delen av matchen: Brynäs taktik för att bemästra snabba och offensiva HV 71 var att spela med ännu högre tempo och så ofta som möjligt i HV:s zon. Brynäs hade bättre fart i både spel och skridskoåkning och var dessutom mer fysiskt än HV. Hemmalaget vann mer närkamper och var både elakare och jobbigare att möta än de alldeles för blyga och snälla gästerna.

Efter första finalmatchen skällde en rasande Jacob Blomqvist ut sina egna lagkompisar.

- Alla måste jobba arslet av sig, skrek Brynäs lagkapten i bortalagets omklädningsrum i Kinnarps Arena.

 

I andra finalmatchen gjorde Brynäs just det och matchen hade så högt temo att domarna sa till varandra under matchen att om det skulle fortsätta i samma fart så skulle de tappa flera kilo.

Brynäs spelare jobbade arslet av sig i sådan utsträckning att HV-spelarna blev både gnälliga och måna om att göra sig av med pucken så fort som möjligt för att själva slippa hamna i trubbel och panikpass är nio gånger av tio dåliga pass.

Ingen jobbade hårdare än Jacob Blomqvist.

Ingen spelade hockey med sådan låg felprocent och klass rakt igenom som Ryan Gunderson, som jag efterlyste efter första finalmatchen, och som kan vara en majestätisk ledartyp där ute

HV-spelarna var egentligen alldeles för snälla för att ens tvinga fram en sudden death.

 

När HV har varit som bäst genom åren har man burits framåt av starka ledartyper, som kunnat explodera precis som Jacob Blomqvist. Johan Davidsson ger intryck av att vara en svärmorsdröm och utanför isen är han en gentleman på alla sätt och vis, men även Davidsson kunde explodera bakom stängda omklädningsrumsdörrar.

Han hatade att förlora med samma intensitet som han älskade att vinna.

Ska HV vinna den här finalen måste Martin Thörnberg vara likadan.

Och han måste få bättre hjälp.

Backen Andreas Borgman växte upp till en superstar i vår lilla SHL under grundserien, men ska du bli stor i resten av hockeyvärlden måste du höja dig i slutspel och skarpt läge. Han stod för en utmärkt framspelning till Thörnbergs första mål och Borgman måste bli mer dominant i sitt spel om HV ska vinna SM-guld.

 

Sedan måste de hyllade små Bumbibjörnarna Mattias Tedenby, Lias Andersson och Fillip Sandberg hantera elaka Brynäs med mer tålamod än i den här matchen.

Unge Linus Ölund förklarade också varför det blev hemmaseger.

- Vi sa att vi skulle ut och våga. Det var vår tur att vinna, hojtade han efter slutsignalen.

Så enkelt kan det låta.

Så enkelt kan det också vara - om alla jobbar arslet av sig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag