Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Nyström

Kan snacka med Salming utan att skämmas

Publicerad

Simon Bertilsson kan snacka hockeyskador med självaste Börje Salming utan att skämmas.

Så vi borde inte bli förvånade när den 25-årige backhårdingen avgör andra kvartsfinalmatchen mot Linköping med sitt livs första slutspelsmål.

Simon Bertilsson personifierar vad hockeyslutspel handlar om.

Linköping gjorde egentligen det mesta rätt i Gävle och hade också ledningen med 2-1 efter två perioder.

Jämfört med första kvartsfinalmatchen mellan lagen, som Brynäs vann med 6-0 borta, så var LHC riktigt bra den här gången.

LHC tog snabba och kloka beslut, stod upp för varandra i spelet i de flesta sekvenser, då man var konsekventa i såväl defensiven som offensiven och läste av både sina medspelare och mer slumpmässiga situationer på ett föredömligt sätt.

Brynäs fick till en början inte samma arbetsro som senast i Linköping och inte alls samma utrymme på isen.

Broc Little, tvåan i SHL:s poängliga under grundserien (en poäng bakom Joakim Lindström), visade också vad slutspel handlar. Han gjorde 2-1 i mitten av andra perioden efter ett lååångt byte, så han bland annat fått fick en puck i ansiktet, kollade efter om han blödde, men i stället för att byta när han dessutom stod precis intill sitt eget bås, så körde han vidare med samma anergi som ett barn som vägrar gå hem från dagis.

Han slutade bytet med att oerhört skickligt styra in 2-1. Det var inget slumpmål, det var bollkänsla och tajming och ett rörelsemönster som gjorde att han kom i perfekt vinkel med kroppen i förhållande till pucken och dessutom fick med sig en Brynäsback som "hjälpte till" genom att skymma sin egen målvakt.

I det läget var jag säker på bortaseger.

 

Men trots att LHC fortsatte få till långa anfall och skapa många målchanser så lät sig Brynäs aldrig nedslås.

Brynäs har en arbetsdisciplin och ett självförtroende som gör att laget aldrig viker ner sig.

I tredje perioden stressade hemmaspelarna Linköping till dyrbara misstag och det var så Brynäs vände matchen.

Simon Bertilsson satte segermålet till 3-2. Han hade spelat i NHL om han inte drabbats av så många skador genom åren och det är förstås inte försent ännu, men för Brynäs är det förstås stor lycka att han är kvar hemma på jakt efter sitt livs andra SM-guld.

Jag kan inte se Linköping vinna den här kvartsfinalduellen efter att man hamnat i underläge 0-2 i matcher.

Brynäs är för bra för att tappa det här överläget.

Och om spelarna i laget blir för malliga och råkar säga just den meningen högt i omklädningsrummet så har Brynäs Thomas "Bulan" Berglund som tränare och han kan tituleras svensk mästare i att få spelare att "tänka rätt".

Ingen kommer tillåtas sväva iväg eller känna sig för nöjd med sig själv.

Dessutom har Brynäs spelare som vunnit SM-guld, som just härdade Simon Bertilsson, som ska hyllas för sin stryktålighet och förmåga till alla sina comebacker.¨

Har man tuffhet och hjärta som Simon Bertilsson, då får man betalt för det - i form av segermål i slutspel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag