Rikard Grönborg. Foto: Joel Marklund
Rikard Grönborg. Foto: Joel Marklund
Magnus Nyström

Jag blev nästan provocerad

Publicerad

HELSINGFORS. Juniorkronorna var sämst när det gällde ännu en gång.

Ändå stod Rikard Grönborg efter matchen och pratade om tio raka semifinaler I JVM och segrar mot USA och Ryssland i gruppspelet här i Helsingfors.

Som om något av det hade någon betydelse.

De unga spelarna var ärligare och mer klarsynta.

Grönborg måste växa till sig om han ska klara jobbet som coach för Tre Kronor.

Några av er kanske tycker jag är för elak.

Och jag gillar egentligen inte att kritisera tonåringar.

Men att förlora bronsmatchen så som Sverige gjorde är inte acceptabelt. Det var pinsamt att se och många i den svenska truppen behöver se sig själva i spegeln.

Men störst ansvar faller naturligtvis på den huvudansvarige Rikard Grönborg.

När hans egna spelare pratar om "sämst när det gäller" och att "vi inte kan prestera när det gäller" så försökte Grönborg i en tv-intervju med SPORT-Expressens Henrik Sjöberg hävda att bara Linus Söderström sagt det, som om det var förmildrande omständigheter att den sågningen "bara" kommit från en spelare.

Linus Söderström fick pris som turneringens bäste målvakt och Grönborg borde lyssna noga på sin målvakt.

Och flera av sina spelare.

 

Efter 3-8 i bronsmatchen mot USA var det fler än Söderström som var självkritiska i mixade zonen.

- Vi måste vara bättre än vi varit i de två sista matcherna. Jag vet inte vad det var mot Finland. Men vi höll klubborna väldigt hårt. Mot USA går vi upp till 2-2, men sen... jag vet inte. Det känns väldigt tråkigt att det blir så här, sa Joel Eriksson Ek.

- Sämst när det gäller, sa Axel Holmström.

- Vi måste försöka tänka att det inte gäller så mycket, sa Felix Sandström.

Varför är ni sämst när det gäller igen?

- Det är jättesvårt att säga. Jag vet inte. I dag var det det mesta som gick fel. Jag har inget bra svar. Tyvärr, sa lagkapten Andreas Englund.

Därför blev jag nästan provocerad när jag hörde Grönborg stå och snacka om tio raka semifinaler och segrar mot USA och Kanada i gruppspelet.

När han fick frågor om sin coachning - som i ärlighetens man är obefintlig i skarpt läge - så slog han bara ifrån sig och pratade om att han "inte håller på med tombola i båset".

Men snälla, Rikard.

Gör någonting som förändrar matchbilden.

I sitt första JVM förlorade han finalen i Malmö i sudden death, sedan har det blivit två fjärdeplaster och i stället för aktiv coachning som gett effekt har han envist matchat vidare på i stort sett exakt samma sätt genomgående.

Det håller inte på toppnivå.

Det håller definitivt inte i ett World Cup.

Då ska Grönborg - som aldrig coachat ett seniorlag - hävda sig bland världens bästa spelare och ledare.

Då måste han verkligen vara bättre än han varit här i Finland.

 

Han måste lägga ner snacket om tio raka semifinaler och ställa alla jobbiga frågor om vad han själv kunnat göra bättre för att inte bli fyra i JVM två år i rad.

Hans landslag har underpresterat i skarpt läge två år i rad.

Grönborg måste lära sig av de motgångarna.

Annars klarar han aldrig jobbet som förbundskapten för Tre Kronor.

Tio raka semifinaler och fem finaler har slutat med ett enda JVM-guld.

Detta är inget att skryta om.

I stället något att analysera grundligt för samtliga ansvariga ledare i svenska ishockeyförbundet.

Och så långt var han i alla fall lite tillmötesgående.

- Procentuellt sätt borde vi vunnit mer, medgav han.

Nej, det blev inget roligt slut på den här turneringen för Sverige.

Jag upprepar att jag ser en given NHL-spelare i Andreas Englund, jag tycker Linus Söderström var bäste svensk genom hela turneringen och den ende utespelare som kom undan med hedern i behåll i bronsmatchen var evighetsmaskinen Carl Grundström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag