Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Nyström: Han förlorade återigen fajten

Marcus EricssonFoto: Patrik Lundin
Foto: Luca Bruno

Det blev ett händelserikt formel 1-lopp i Monaco.

Med en viktig seger för Nico Rosberg.

Med en rasande världsmästare som tappade en given seger.

En besviken Marcus Ericsson som återigen förlorade den viktiga fajten mot sin stallkamrat Felipe Nasr.

Och en rookie som gjorde bort sig ordentligt.

I det sjätte formel 1-loppet för säsongen startade Marcus Ericsson från 17:e plats och slutade på 13:e plats, vilket är godkänt med tanke på det dåliga utgångsläget och han hade fyra förare efter sig över mållinjen, bland dem Valtteri Bottas och Felipe Massa.

Det är ökänt svårt att köra om på stadsbanan i furstendömet och även om Ericsson i flera lägen av loppet hade varvtider, i nivå med flera av de snabbaste förarna, så var han för långt efter för att kunna utmana på allvar.

Även om Carlos Sainz visade att det "omöjliga" kan vara möjligt när han tvingades starta från depån, men ändå lyckades ta den tionde och sista poängplatsen.

En annan förare som återigen imponerade var Ericssons stallkamrat Felipe Nasr som tog poäng för tredje gången den här säsongen med sin niondeplats.

 

Nasr har ett klart övertag över Ericsson i deras interna kamp.

Brasilianaren leder 5-1 i kvalresultat och 16-5 i formel 1-poäng.

Men vi är inte ens halvvägs in i säsongen ännu och det kan så klart vända för svensken, som är inne på sin andra säsong i formel 1.

De bästa varvtiderna i Monaco är något positivt att ha med sig till nästa tävling, i Montreal om två veckor, på en snabb bana som nog kan passa både Ericsson och Saubers bil bättre än de trånga gatorna i Monaco.

- Kvalet var riktigt dåligt, då blir det svårt i racet. Men jag tycker ändå farten under delar av racet var bra. Men i slutändan blev resultatet inte bra ändå. Men det är inte kul att bli 13:e, sa Ericsson till Viasat efter loppet.

 

Han uttryckte förundran över strategin kring de två sista depåstoppen och han var uppenbart frustrerad över läget, vilket blev tydligt när reportern Frida Nordstrand muntert konstaterade att hans stallkompis återigen tog poäng, och Marcus svarade korthugget:

- Kul för han.

Men om Ericsson var besviken var det ingenting jämfört med världsmästaren Lewis Hamilton, som halkade ner från förstpalatsen och en given seger till tredje plats efter en miss av egna teamet, som tog in Hamilton i depån i helt fel läge.

I stället vann Hamiltons stallkamrat och värste konkurrent Nico Rosberg Monacos GP för tredje året i rad.

Bäst igen på hemmaplan för Rosberg som är uppväxt och bor i Monaco.

- Lewis Hamilton hade förtjänat att vinna, men det här är racing, allt kan hända. Och jag är naturligtvis väldigt glad över segern, sa Rosberg.

 

Det var inte bara en seger för Rosberg.

Utan - med alla respekt för Hamilton - en seger för sporten.

Ännu en seger för Lewis Hamilton hade nästan dödat spänningen.

Nu är både Rosberg och även Ferraris Sebastian Vettel (tvåa i Monaco) med i fajten om världsmästartiteln.

Mest skamsen efteråt var 17-årige rookien Max Verstappen som klantade till det rejält när han jagade Romain Grosjean och Verstappen dundrade in rejält i muren i slutet av start- och målrakan.

- Stupid, hojtade Grosjean via radio till sitt team, och sedan sa nog fransmannen en del ännu argare och fulare ord.

Verstappen har imponerat den här säsongen och han är en supertalang, som visade sin skicklighet och fräckhet vid ett par läckra omkörningar i Monaco då han tog rygg på Sebastian Vettel vid varvningar, men det slutade som sagt i muren och det finns en anledning till att formel 1 ändrat reglerna och att du hädanefter måste vara minst 18 år för att få köra i formel 1.

Även om Grosjean var arg, så var Lewis Hamilton argast av alla. Han var nära att koka över av ilska och fick uppbringa all sin självkontroll för att säga:

- Vi vinner och förlorar som ett team. Och jag gratulerar Nico och Sebastian.

Det finns många anledningar till att verkligen se fram emot nästa formel 1-race, den 7 juni i Montreal.​