Foto: Ylwa YngvessonFoto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Björn Larsson Rosvall/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Nyström

Finland gör en svensk förbannad

Publicerad

Finland-Tjeckien 1-7.

Det är ett resultat som gör även en svensk förbannad.

Finsk hockey ska vara sisu - och stolthet över sin sport och sitt land.

Nu måste finsk hockey återupprätta sin heder mot Sverige i nästa match.

De finska fansen på plats i Scandinavium skämdes över sitt finska hockeylandslag när Tjeckien förnedrade sina motståndare i den andra matchen i Sweden Hockey Games.

Så här får det bara inte se ut.

Spelarna skämdes lika mycket och låste in sig i omklädningsrummet en lång stund efteråt.

Förlusten mot Ryssland i premiären av den här turneringen var inte så mycket att orda om.

Men 1-7 mot Tjeckien, bara dryg en månad efter att det finska juniorlandslaget var nära att åka ur A-gruppen som regerande världsmästare - det är fullständigt oacceptabelt.

 

Finska hockeylandslag har alltid spelat hockey med stor stolthet och uppoffrande för varandra.

Men något har hänt.

Det blev tre raka förluster i World Cup i höstas det blev fiasko i JVM och 1-7 mot Tjeckien och inte vid något av dessa tillfällen har Finland spelat hockey med den stolthet som genom åren utmärkt detta landslag.

Plötsligt visar finska hockeyspelare samma nerver som svenska juniorer i de viktigaste matcherna.

Finska spelare har glömt stå upp för varandra.

Allt detta efter det fantastiska JVM-guldet i Helsingfors förra säsongen då världsmästarna visade upp ett lagspel och ett mod som är bland det mesta imponerande jag sett under de 30 år jag skrivit om hockey.

 

Patrik Laines gäng var verkligen något utöver det vanliga och jag och många med mig grodde det var början på en ny storhetstid för Finland.

Men jag vet inte om man blivit för kaxiga?

Eller har glömt det viktiga som krävs för att vinna matcher?

För inte kan väl tuffa finländare plötsligt tycka synd om sig själva bara för att unga spelare lämnat landet för NHL och för att man stöter på motgångar?

Det känns helst sjukt bara att ställa den sista frågan.

Att en finsk hockeyspelare skull tycka synd om sig själv känns lika tråkigt som att Donald Trump bara skulle säga det som är sant.

Här krävs rejäl självrannsakan hos samtliga inblandade.

Finsk hockey måste återupprätta sin heder genom att spela sin bästa hockey mot Sverige i morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag