Magnus Nyström

Ett sorgligt slut på ett märkligt OS

Publicerad

SOTJI. Tre Kronor fick inte en ärlig chans att vinna OS-guld.

Så känns det i alla fall.

Det är klart att uppladdningen blev totalt sabbad av det sena beskedet från IOK.

Efter det här spektaklet kan vi glömma NHL-spelare i nästa OS.

Ögonblicket när jag blev ensam med Nicklas Bäckström efter träningen dagen före OS-finalen blev symboliskt för hur häftigt det var med en OS-final mellan Sverige och Kanada, så i söndagens tidning skrev jag:

"- Det kommer säkert vara över tre miljoner tv-tittare där hemma. Fatta vad häftigt, sa jag.

Det var inte direkt en fråga. Först blev vi tysta. Sen skrattade vi båda två.

– Det är helt sjukt, alltså. Det kommer bli fantastiskt roligt. Det är det här vi har kommit hit för, sa Nicklas."

Det finns fortfarande obesvarade frågor i det här.

Men dagen efter blev han förbjuden att spela OS-finalen på grund av att han tagit den allergimedicin som han blivit rekommenderad av läkare, som han tagit i sju år och som är tillåten av Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

Upp till en viss nivå.

 

Det där med nivån är IOK väldigt noga med. Trots att det handlar om en medicin som enligt läkare kan ge väldigt skilda utslag hos olika individer. IOK är inte lika noga med att meddela besked om "dopade" idrottsmän inom rimlig tid, utan tycker att det är rätt att kalla till möte några timmar före en OS-final.

Samma unga hockeystjärna som stått och skrattat med mig och sagt: "Det är helt sjukt, alltså. Det kommer bli fantastiskt roligt." tvingades plötsligt cykla som en galning genom OS-byn till ett hotell för att få sin dom.

Tre Kronors läkare Björn Waldebäck är inte helt oskyldig i det här. Det kändes inte bra när han pratade om medicinens effekter och sa: "det är som att köra 121 kilometer i timmen i stället för lagliga 120 på en motorväg".

Så små marginaler mellan dopad och inte dopad, då borde rådet från doktorn vara att strunta i medicinen helt och hållet.

 

Bäckström säger att han litat på läkaren som är medicinskt ansvarig för Sveriges olympiska kommitté.

Vem hade inte gjort det?

IOK kritiseras av såväl Internationella Ishockeyförbundet som spelarfacket NHLPA och IOK har bett om ursäkt för dröjsmålet med provsvaret.

Vadå be om ursäkt?

Skadan är redan skedd.

Nicklas Bäckström missade sitt livs match och Tre Kronor missade en ärlig chans att besegra Kanada.

Kanada var fantastiskt bra, Sidney Crosby visade att han är världens bäste hockeyspelare och Kanada hade mycket väl kunnat vinna den här matchen i alla fall.

Det tråkiga är att Kanada inte fick det motståndet som hela hockeyvärlden hade förtjänat att få se.

 

Ett sorgligt slut på OS. Ett märkligt OS.

Det började med att vi såg Vladimir Putin och Vitrysslands diktator Alexandr Lukasjenko stå och brösta upp sig under invigningen och det slutade med en dopingskandal.

Tur att vi i alla fall fick uppleva Henrik Lundqvist, TJ Oshie och Sidney Crosby.

Men glöm NHL-proffs i nästa OS.

NHL-bossarna tvekade redan innan en av ligans bästa spelare drogs i smutsen inför en hel värld.

Nästa gång världens bästa hockeylandslag drabbar samman blir det med största sannolikhet i en nystartad World Cup, och hockey-OS om fyra år blir som ett vanligt hockey-VM.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag