Magnus Nygren är tillbaka i Färjestad. Foto: Nils Petter NilssonMagnus Nygren är tillbaka i Färjestad. Foto: Nils Petter Nilsson
Magnus Nygren är tillbaka i Färjestad.  Foto: Nils Petter Nilsson
Alexander Salak firar Färjestads SM-guld 2011. Foto: Carl SandinAlexander Salak firar Färjestads SM-guld 2011. Foto: Carl Sandin
Alexander Salak firar Färjestads SM-guld 2011. Foto: Carl Sandin
Magnus Nyström

Det blir som vanligt - FBK tar guld

Publicerad

Växjö, Skellefteå, Frölunda, Luleå och flera andra SHL-klubbar storsatsar.

Till sist blir det som vanligt igen.

Färjestad blir svenska mästare till våren.

Det är exakt en månad kvar till premiären. Färjestad besegrade Leksand med 4-1 under gårdagen och många träningsmatcher återstår och alla vet sen gammalt att försäsongen är inget man blir klokare av.

Men jag går på känsla och rutin - och en noggrann genomgång av spelartrupperna - när jag redan nu slår fast mitt guldtips.

Det blir lagkapten Magnus Nygren som får lyfta SM-bucklan när Färjestad vinner klubbens tionde SM-guld i vår.

***

När jag träffade Nygren för ett par veckor sedan använde jag det slitna uttrycket "det sitter i väggarna i Karlstad".

Nygren tycker inte om det.

- Ingenting sitter i väggarna. Inget kommer gratis. Du kan inte komma hit och ta något för givet. Vi blir inte bra bara för att vi är Färjestad, vi blir bra om alla gör det jobb som krävs och om vi som ska vara ledande spelare visar vägen.

Så talar en spelare som förtjänar sitt C på tröjan.

När Färjestad dominerat hockey-Sverige har man alltid gjort det med starka ledare.

Först var det generationen med Tommy Samuelsson, Håkan Loob och Thomas Rundqvist - som alla har sina nummer i taket i Löfbergs arena.

Sedan var det Thomas Rhodin, Jörgen Jönsson och Peter Nordström.

Senaste guldet var det "tredje generationen" med Rickard Wallin, Christian Berglund och Jonas Frögren som låg bakom.

***

Nu är det Magnus Nygren och Mikael Johansson som kommit hem igen för att leda sitt hjärtas lag in i framtiden.

Gamle kapten Wallin är kvar och fjolårskapten Ole-Kristian Tollefsen har lämnat över C:et till Nygren. I båset står Tommy Samuelsson och högsta bossar är Leif Carlsson och Håkan Loob.

Många gamla mästare som kan och vet bäst.

Men ingen av dessa män tar något för givet eller tror att Färjestad ska få något gratis för att man är Färjestad.

***

Här finns en enorm erfarenhet och en ännu påtagligare envishet och tjurighet. Ibland kan känslorna gå över styr och ilskan påverka prestationen negativt, då är Nygren med sin personlighet en lugnande kraft som laget behöver. Nygren kan dämpa de hetaste känslorna när det behövs. Sedan backa upp allt han säger med att spela hockey på toppnivå.

Han välkomnar kraven.

- Nu är det du och Micke Johansson som ska leda laget, sa jag till honom i vår podd.

- Ja, nu är det vi, svarade han.

Nygren är den perfekte kaptenen för det här laget. Viktigt är att Mikael Johansson är lika tuff.

Han har redan vunnit tre SM-guld med Färjestad och han är 30 år, men hans bästa tid kommer nu.

***

Den ofrivilliga exilen i Leksand och Schweiz under två år har satt sina spår. Känslan att inte vara önskvärd i sitt kära Färjestad har tagit på stoltheten. Förr i tiden tog Johansson sin plats i Färjestad för givet. Numera förstår han att den tiden är förbi och vilka krav han måste leva upp till.

I fjol var Färjestads lagbygge ett korthus och laget missade kvartsfinal för första gången sedan 1994.

Nu ser jag ett mästarlag.

Lars Haugen är en toppmålvakt.

Nygren, Tollefsen, Jonas Holös och Tomas Skogs är en topp fyra i försvarat som de flesta lag inte är i närheten av och om Mikael Wikstrand blir kvar i Sverige även denna säsong har Färjestad tveklöst bästa backuppsättningen i SHL.

Forwards kanske inte ser lika imponerande ut som andra potentiella topplag. Men vänta ni bara tills ungdomskedjan med Joel Eriksson Ek, Rasmus Asplund och Johan Olofsson presenterat sig på allvar.

***

Eriksson Ek är en av svensk hockey största talanger och blivande NHL-spelare i Minnesota. Han är son till gamle mästaren Clas Eriksson.

Olika som spelare, men lika när det gäller inställningen.

När Färjestad sprungit i sommar har Joel varit bäst.

Främste utmanare: Hans egen pappa Clas, numera assisterande coach med monsterkondition.

Och Nygren har rätt. Det handlar inte om något som "sitter i väggarna".

Utan är något som blir inpräntat i hjärnan och hjärtat hos spelare som har förmågan att leva upp till kraven i Karlstad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag