Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Nyström: Det blir som vanligt - FBK tar guld

Magnus Nygren är tillbaka i Färjestad.
Foto: Nils Petter Nilsson
Alexander Salak firar Färjestads SM-guld 2011.
Foto: Carl Sandin

Växjö, Skellefteå, Frölunda, Luleå och flera andra SHL-klubbar storsatsar.

Till sist blir det som vanligt igen.

Färjestad blir svenska mästare till våren.

Så STåR SIG SHL-LAGEN JUST NU - ENLIGT SPORT-EXPRESSENS MAGNUS NYSTRöM

1) Färjestad

2) Skellefteå

3) Växjö

4) Frölunda

5) Luleå

6) Linköping

7) Djurgården

8) HV 71

9) Modo

10) Brynæs

11) Malmö

12) örebro

13) Rögle

14) Karlskrona

Har toppspelarna och tredje- och fjärdekedjan som kan överglänsa motståndarnas "sämsta" spelare. Har "gubbar" i sin prime och kids som är blivande NHL-spelare. Har allt för att vinna SM-guld.

Inte imponerat i träningsmatcherna, men har lagbygget för guld igen. Jimmie Ericsson har kommit hem till ett lag där de flesta spelare kommer bli bättre. Jag ser inte en enda spelare med sin bästa tid bakom sig. Få lag är i den situationen.

Superduon Robert Rosén och Richard Gynge återförenas hos svenska mästarna. Här finns ingen mättnad eller mallighet över guldet. Bara en vilja att bli mästare igen och Sam Hallam kommer visa varför han kan vara en framtida förbundskapten.

Har redan påpekat att förlusten av Mathis Olimb inte kommer att skada Frölunda, han var för dålig när det gällde som mest. Frölunda går längre med andra ledartyper och laget har alla spelartyper för guld.

Jag gillar många av värvningarna, självförtroendet och den kaxiga attityden. Jag gillar att man vågat skiljas med trotjänare. Jag oroas möjligen över en övertro på vissa nyförvärv och är inte säker på att alla spelare kan leva upp till kraven.

Nya ledare i båset, nya ledartyper på isen och en ny tid i Linköping. Det har sett lovande ut hittills och 6-0 i träningsmatchen mot Skellefteå försämrar inte självförtroendet.

Har också fått självförtroende av segern mot Skellefteå och framför allt av värvningen av stjärnan Patrick Thoressen. Djurgården är en lagmaskin som blir bättre än förra säsongen.

Efter kaos och turbulens kommer nya HV i alla fall vara ett givet slutspelslag. Men till skillnad från Skellefteå känns detta som ett lag med flera spelare med sin bästa tid bakom sig. Det i kombination med rookie-coach är anledning till oro.

Succé eller fiasko - nej, det känns som det inte finns något mellanläge här. Den nordamerikanska satsningen är riskfylld, men jag tror Noah Welch garanterar en slutspelsplats. Modos värsta tid är förbi.

Thomas "Bulan" Berglund önskar sig nog bättre trupp, framför allt forwards. Men han kommer få ut det bästa av ett lag som slipper kval om några av kidsen är redo att ta stora roller.

Värvat klokt. Bygger på laget som gick upp i våras. Björn Hellkvist har en tydlig plan och kristallklar kravbild. Malmö är tillbaka för att stanna. Kommer garanterat etablera sig i högsta serien.

Jared Aulin, Tomas Skogs och framför allt Derek Ryan är spelarförluster som kommer kosta dyrt för Örebro. Jag kan inte se laget bli bättre än i fjol. Och då blir Örebro inget topplag. Trots Julius Hudacek.

För tunn trupp för SHL och för svajiga backar. Okej, Rögle har både tålamod och realistiska förväntningar den här gången. Men allt annat än kvalspel till våren är en sensation.

För KHK gäller detsamma som för Rögle: "allt annat än kvalspel är en sensation". Å andra sidan är det ett extremt vältränat lag, vilket man visade i fjol, och som kan bli vinnande även i SHL. Kan vara mest underskattat av mig och många andra.

Det är exakt en månad kvar till premiären. Färjestad besegrade Leksand med 4-1 under gårdagen och många träningsmatcher återstår och alla vet sen gammalt att försäsongen är inget man blir klokare av.

Men jag går på känsla och rutin - och en noggrann genomgång av spelartrupperna - när jag redan nu slår fast mitt guldtips.

Det blir lagkapten Magnus Nygren som får lyfta SM-bucklan när Färjestad vinner klubbens tionde SM-guld i vår.

***

När jag träffade Nygren för ett par veckor sedan använde jag det slitna uttrycket "det sitter i väggarna i Karlstad".

Nygren tycker inte om det.

- Ingenting sitter i väggarna. Inget kommer gratis. Du kan inte komma hit och ta något för givet. Vi blir inte bra bara för att vi är Färjestad, vi blir bra om alla gör det jobb som krävs och om vi som ska vara ledande spelare visar vägen.

Så talar en spelare som förtjänar sitt C på tröjan.

När Färjestad dominerat hockey-Sverige har man alltid gjort det med starka ledare.

Först var det generationen med Tommy Samuelsson, Håkan Loob och Thomas Rundqvist - som alla har sina nummer i taket i Löfbergs arena.

Sedan var det Thomas Rhodin, Jörgen Jönsson och Peter Nordström.

Senaste guldet var det "tredje generationen" med Rickard Wallin, Christian Berglund och Jonas Frögren som låg bakom.

***

Nu är det Magnus Nygren och Mikael Johansson som kommit hem igen för att leda sitt hjärtas lag in i framtiden.

Gamle kapten Wallin är kvar och fjolårskapten Ole-Kristian Tollefsen har lämnat över C:et till Nygren. I båset står Tommy Samuelsson och högsta bossar är Leif Carlsson och Håkan Loob.

Många gamla mästare som kan och vet bäst.

Men ingen av dessa män tar något för givet eller tror att Färjestad ska få något gratis för att man är Färjestad.

***

Här finns en enorm erfarenhet och en ännu påtagligare envishet och tjurighet. Ibland kan känslorna gå över styr och ilskan påverka prestationen negativt, då är Nygren med sin personlighet en lugnande kraft som laget behöver. Nygren kan dämpa de hetaste känslorna när det behövs. Sedan backa upp allt han säger med att spela hockey på toppnivå.

Han välkomnar kraven.

- Nu är det du och Micke Johansson som ska leda laget, sa jag till honom i vår podd.

- Ja, nu är det vi, svarade han.

Nygren är den perfekte kaptenen för det här laget. Viktigt är att Mikael Johansson är lika tuff.

Han har redan vunnit tre SM-guld med Färjestad och han är 30 år, men hans bästa tid kommer nu.

***

Den ofrivilliga exilen i Leksand och Schweiz under två år har satt sina spår. Känslan att inte vara önskvärd i sitt kära Färjestad har tagit på stoltheten. Förr i tiden tog Johansson sin plats i Färjestad för givet. Numera förstår han att den tiden är förbi och vilka krav han måste leva upp till.

I fjol var Färjestads lagbygge ett korthus och laget missade kvartsfinal för första gången sedan 1994.

Nu ser jag ett mästarlag.

Lars Haugen är en toppmålvakt.

Nygren, Tollefsen, Jonas Holös och Tomas Skogs är en topp fyra i försvarat som de flesta lag inte är i närheten av och om Mikael Wikstrand blir kvar i Sverige även denna säsong har Färjestad tveklöst bästa backuppsättningen i SHL.

Forwards kanske inte ser lika imponerande ut som andra potentiella topplag. Men vänta ni bara tills ungdomskedjan med Joel Eriksson Ek, Rasmus Asplund och Johan Olofsson presenterat sig på allvar.

***

Eriksson Ek är en av svensk hockey största talanger och blivande NHL-spelare i Minnesota. Han är son till gamle mästaren Clas Eriksson.

Olika som spelare, men lika när det gäller inställningen.

När Färjestad sprungit i sommar har Joel varit bäst.

Främste utmanare: Hans egen pappa Clas, numera assisterande coach med monsterkondition.

Och Nygren har rätt. Det handlar inte om något som "sitter i väggarna".

Utan är något som blir inpräntat i hjärnan och hjärtat hos spelare som har förmågan att leva upp till kraven i Karlstad.