Magnus Nyström

Challe måste snart peta sig själv

Publicerad

Fyra raka förluster.

Nia i allsvenskan.

Hockeylivet har varit roligare för Charles Berglund.

Som måste peta sig själv som ­tränare om Djurgården fortsätter förlora.

Jag har av förståeliga skäl träffat en gladare Charles Berglund än den ­allsvenske sportchef och tränare jag satt och pratade med efter Djurgårdens förlust mot Mora.

- Du kan ju inte sparka dig själv, sa jag.

- Det kan jag väl, svarade han.

Jodå, jag fick snabba svar. Raka svar. Och en del irriterade svar.

Förstår inte fansens reaktion

Berglund kritiserade media som inför säsongen påstod att Djurgården "inte vet vad som väntar" i allsvenskan.

- Och nu säger man att det är konstigt att vi förlorar. Men allsvenskan är bättre än ni som mest följer elitserien förstår.

Han gillade inte heller när jag undrade om han har tid att gå på invigningen av Friends Arena samma dag som Djurgården hade förlorat sin tredje raka match.

Kan du förstå att supportrar reagerar­ på att du borde ha annat att göra?

- Nej, det kan jag inte alls. Ingen annan vet hur mycket jag jobbar, sa "Challe".

Två jobb samtidigt, att vara både tränare och sportchef, är inte det "mission impossible"?

- Det är den ekonomiska verklighet vi lever i just nu.

Veckans plan sprack direkt

Han blev också irriterad när jag undrade varför Djurgårdens uppspel inte var bättre.

- Hur många gånger har du sett oss den här säsongen?

Han försökte till och med förklara för mig att han inte räknade en förlust i sudden death som en förlust.

Charles Berglund är tränare och sportchef - dessutom en legendarisk spelare i klubben och hans nummer 2 hänger i taket på Hovet.

Han har varit med om allt i sitt hockeyliv.

Men även om han aldrig skulle erkänna det själv, så är jag säker på att han aldrig känt sig så pressad som just nu.

Inför matchen mot Mora sa en tvär­säker Berglund: "vi ska ta nio poäng den här veckan".

Den planen sprack i första matchen.

Djurgården uppträder ängsligt, ­slarvigt och spelar inte som ett lag.

"Vi är inte ett bra lag"

Anledningen till att Bofors och Leksand toppar allsvenskan är att de båda lagen har system som spelarna litar på och följer noggrant. Spelarna understödjer varandra. Det är resoluta passningar och spelarna har ofta flera passningsalternativ.

I Djurgården är det för många som försöker för mycket på egen hand. Douglas Murray var lika kompromisslös som på isen när jag pratade med honom om detta efteråt:

- Fyra raka förluster är en stor besvikelse. Det är helt oacceptabelt. Det händer inte ett bra lag - och just nu är vi inte ett bra lag.

När jag påpekade de dåliga uppspelen för Murray, så morrade han först att "många ­detaljer kan bli bättre", sen sa han:

- När det går dåligt så är det många spelare som försöker göra mycket själva. Man litar inte riktigt på systemet, även om det är omedvetet, men så blir det så. Viljan finns där. Det gäller att vi gör det vi ska göra.

Ge plats åt Särkijärvi

Vad ska Charles Berglund göra, då?

Tiden är knapp. Djurgården har inte råd att förlora så mycket mer. Och heller inte råd att värva så mycket mer, även om det nog jobbas väldigt hårt för att få hem Patric Hörnqvist.

En god idé skulle kunna vara att Berglund blir enbart sportchef och att rutinerade Hans Särkijärvi plockas upp från juniorlaget för att bli allsvensk tränare.

För ska Djurgården få ett bra slut på säsongen är det nödvändigt att komma topp tre i allsvenskan, något extrakval inför kvalserien är inte att rekommendera.

Redan nu har Djurgården elva poäng upp till Örebro på tredje plats.

Blir det fler förluster den här veckan, då borde Särkijärvi ta över i båset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag