Sverige behöver fler spelare som Victor Fasth, skriver Magnus Nyström. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SESverige behöver fler spelare som Victor Fasth, skriver Magnus Nyström. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
Sverige behöver fler spelare som Victor Fasth, skriver Magnus Nyström. Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SEFoto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
 Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE
Magnus Nyström

Behövs fler spelare som Fasth

Publicerad

Nej, matchen mot Ryssland var ingen svensk höjdare.

Nu väntar veckans höjdpunkt.

Tre Kronor mot ett Finland med sårad stolthet.

Och ett Tre Kronor med en spelare som alla borde lyssna noga på.

Lördagens match mot Ryssland spelades i alla fall inför stor publik.

Det var det bästa.

10 347 åskådare, över 4000 fler än på Frölundas CHL-final tidigare i veckan.

Så Tre Kronor har vunnit folkets kärlek, även i Göteborg.

Ryssland vann med 4-2 och gjorde det för att laget hade lite mer fart och tog vara på sina chanser bättre.

Det var lätt att gnälla på den svenska disciplinen och försvarsspelet ibland, men då ska vi komma ihåg att det ryska kontringsspelet emellanåt höll gammal Tjeckoslovakien-klass.

***

Backparet Henrik Tömmernäs och Oscar Fantenberg tycker jag ändå förtjänar beröm.

Liksom stridsvagnen Daniel Brodin, som jag är säker på att Joel Lundqvist trivdes förträffligt tillsammans med. Snacka om samma andas barn

Alexander Bergström forsätter vara en av säsongens bästa stories i svensk hockey.

Karlskronas 30-åring gjorde landslagsdebut i höstas och forstätter visa att han hör hemma på den här nivån.

Nu väntar en avslutning av Sweden Hockey games med match mot Finland, söndag klockan 15.30.

Ett Finland som blev utspelat och förnedrat mot Tjeckien.

7-1 är ett resultat som svider i den finska folksjälen.

Som jag skrev i min krönika efter den matchen:

"Finska hockeylandslag har alltid spelat hockey med stor stolthet och uppoffrande för varandra.

Men något har hänt.

Det blev tre raka förluster i World Cup i höstas, det blev fiasko i JVM och 1-7 mot Tjeckien och inte vid något av dessa tillfällen har Finland spelat hockey med den stolthet som genom åren utmärkt detta landslag.

Plötsligt visar finska hockeyspelare samma nerver som svenska juniorer i de viktigaste matcherna.

Finska spelare har glömt stå upp för varandra."

För mig är det här obegripligt och efter det finska JVM-guldet i Helsingfors i fjol trodde jag finsk hockey gick mot en storhetstid. Som det laget visade sisu och pallade trycket när pressen var som värst är något av det mäktigaste jag sett under de 30 år jag skrivit hockey.

Finland kommer inte vika ner sig mot Sverige.

Finland kommer spela för sin stolthet, för sin heder.

Tur för Tre Kronor att man har Viktor Fast i målet.

***

Inte bara Alexander Bergström är en "late bloomer" och nyttig påminnelse om att tålamod är en bra egenskap.

Viktor Fasth har visat att ingen ung spelare ska deppa ihop och tänka att "det är försent".

I en utmärkt intervju med Fasth av Malin Fransson i DN utvecklar han sina tankar och visar vilken förebild han är.

– Kan min historia få unga spelare att inse att hockeykarriären inte är över bara för att de inte blir uttagna i TV-pucklaget eller inte blir draftade skulle jag bli riktigt glad, sa han.

Och vidare:

–  Det finns en risk att vi tappar många spelare som hade kunnat bli riktigt duktiga om vi inte accepterar att alla utvecklas i olika takt. Vi måste bli bättre på att visa tålamod. Och vi måste också bli bättre på att visa unga spelare hur roligt de kan fortsätta att ha med sin hockey även om de inte är bäst i tonåren, säger Viktor Fasth.

Och vidare:

– Jag önskar att alla unga skulle förstå att det inte finns något ”nu eller aldrig” när de är i tonåren. Deras karriär kan bli både lång och lyckosam även om de inte tillhör toppen som juniorer. Vår uppgift är att stötta dem och hjälpa dem att hitta sin väg. Det finns ingen väg som passar alla. Titta bara på oss som är här i Göteborg med Tre Kronor – vi har alla vår egen historia som berättar hur vi har nått hit.

– Kan vi ge unga spelare modet att följa sin egen väg och kombinera det med tålamod tror jag att riktigt bra saker kan hända som svensk hockey i stort kommer att få glädja och nytta av.

Väldigt många föräldrar och ledare bör läsa Viktors kloka ord och ta sig en funderare över hur de själva tänker och agerar.

***

Viktors pappa Kent Eric hetsade aldrig sin son.

– Jag brukar faktiskt kalla farsan – som också har varit målvakt – för ”Mister positiv”. Oavsett hur det har gått i matchen hittar han alltid något bra som han berömmer mig för. Så har det varit under hela min karriär fram till i dag. Ibland har jag nästan blivit irriterad och sagt ”såg du inte missen jag gjorde” men han har fortsatt att plocka fram det positiva. Det stödet är jag självklart oerhört tacksam över, berättar Viktor i DN.

Det här stödet gjorde att Viktor SHL-debuterade som 28-åring, gjorde VM-succé, vann Guldpucken och kom till både NHL och KHL.

Svenska hockey behöver flera kloka föräldrar som Kenteric Fasth.

Då får vi fler spelare som Viktor.

Och då kan det bli seger även mot ett desperat Finland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag