Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Nyström

Nyström: Att missa semi är ett fiasko

Markström
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Markström

ST PETERSBURG. På kort tid har Ryssland fått vinter-OS, hockey-VM och fotbolls-VM.

Men att få fram hockeytrunkar i tid är svårare.

Så typiskt detta land.

Här avgörs Sveriges VM-öde mot Kanada i kvartsfinal i Sankt Petersburg i kväll.

Här lever drömmen - tack vare Jacob Markström.

Som bekant lönar det sig att vara fräck i det nyrika och äregiriga Ryssland. Min taxiresa från hotellet till paradgatan Nevsky Prospekt kostar 620 rubler i rusningstrafik (ungefär 90 kronor).

Tillbaka går det dubbelt så snabbt.

Taxichauffören säger att han inte kan engelska, pratar in ryska ord i en app på mobilen så jag kan läsa svaret på vilket stort torg vi just passerat och jag tänker att det nog inte blir så dyrt när han pekat på sin taxameter.

Strax innan vi kommer fram får en medtrafikant motorstopp mitt i trafiken, min taxichaufför som inte kunde engelska hånskrattar och säger:

– Woman driver.


När vi är framme visar han taxemetern: 3400 rubler.

Jag undrar om han hade något med transporten av Tre Kronors utrustning från Moskva att göra och muttrar ilsket att jag bara har 3000 rubler på mig.

– That's ok!

Mottagandet var vänligare i KHL-klubben Sankt Petersburgs egen affär mitt på tjusiga paradgatan. Där fanns allt från signerade matchanvända benskydd, till Ilja Kovaltjuks eget klädmärke och mobilskal med bild på bland andra Tony Mårtensson och Jimmie Ericsson.

- Är Tony din svenske favorit, frågar jag killen i kassan.

Han skakar på huvudet.

– Jimmie Ericsson?

Jag tänker att de borde vara populära eftersom båda vunnit Gagarin Cup med Sankt Petersburg, men även en anställd i klubbshopen har högre krav än så.

– Min svenske favorit är Nicklas Lidström.


Tre Kronor skulle behöva några spelare av Nicklas Lidström-klass i kvällens match mot Kanada.

Min uppfattning har inte rubbats: att missa semifinal är ett svenskt fiasko - som grundlades på grund av förlusten mot Tjeckien (som fått nobben av lika i stort sett lika många NHL-proffs som Sverige).

Meningen med gruppspelet är att slippa vara underdog i kvartsfinalen.

Nu är Sverige i ett svårt läge - men det är självförvållat.

Pär Mårts är en hedersman och det är jag övertygad om att alla spelare i Tre Kronor också tycker. Men jag upprepar det jag var inne på redan vid VM i Tjeckien i fjol, Mårts tid som förbundskapten borde ha tagit slut redan där och jag är lika övertygad om att de flesta spelarna håller med mig om det också.

■■ Jag är här för att jobba och inte för att heja på Tre Kronor. 

■■ Ryska kolleger som hoppar upp och jublar vid mål tycker jag är like seriösa som taxichaufförer som lurar godtrogna utlänningar som mig.


Genom alla år har jag bara jublat på pressläktare en enda gång, när Fredrik Pettersson gjorde sitt straffmål mot Kanada i VM i Globen.

■■ Men jag kommer nog jubla om Sverige vinner i kväll.

■■ För då får Pär Mårts sluta med klass.

■■ Då får vi en riktig svensk hockeyfest till sist.

Med Jacob Markström är det inte omöjligt.

Efter förlusten mot Ryssland var han rasande i mixade zonen och för ett kort ögonblick trodde jag han skulle nita en frågvis kollega och när en käck rysk reporter ville att Markström skulle beskriva ett mål så röt han:

– Vill du att jag tar det på svenska, engelska eller ryska?

Trots att han dragit samma fras om att "jag är kvar i utrustningen och kvar i den här matchen" och hade svarta ögon så fick jag som siste man i mixade zonen ett litet leende då jag undrade hur mycket han gillar direkt avgörande slutspelsmatcher. Redan där, omedelbart efter den tunga förlusten hade en eld tänts inom Jacob.

– Det är riktigt kul att spela såna matcher, sa han.

■■ Då tändes ett litet hopp även hos mig.