Magnus Nyström

Åldern har ingen betydelse alls

Publicerad

Pär Mårts överväger att utse 19-årige Gabriel Landeskog till lagkapten för Tre Kronor i Karjala Cup - är det rätt att utse en tonåring till lagkapten?

Nej, åldern har ingen betydelse och erfarenhet kan ibland överskattas.

Jag ser gärna unga spelare med C:et på tröjan.

Sen är det förstås ett fåtal som verkligen förtjänar det.

Här ska inte tassas runt en känslig fråga. Min utgångspunkt är följande - i alla sammanhang:

Det finns många äldre (och jag är gubbe själv) som överskattar erfarenhet och som tror att bara för att de har varit med länge - så kan och vet de bäst.

Sen finns det många övermodiga ungdomar som tror att de kan bäst och kan lära alla andra - när de i själva verket knappt kan ta hand om sig själva.

Hybris har inga åldergränser. Men det har inte klass heller. Du kan visst vara en fenomenal ledare och ett ypperligt föredöme även om du knappt är myndig.

Åldern har ingen betydelse

För att ta två exempel från NHL: Sidney Crosby och Jonathan Toews. De blev lagkaptener i NHL innan de fick köpa öl på krogen. Om det var rätt? Båda ledde sina lag till Stanley Cup-seger ganska omgående.

Crosby visade hyfsade ledaregenskaper även i OS i Vancouver, då han som 23-åring avgjorde finalen med sitt segermål i sudden death.

Som jag skrev häromdagen, när jag krävde att Gabriel Landeskog ska få C:et på tröjan i Karjala Cup: Vissa är helt enkelt födda till ledare. Då har åldern ingen betydelse.

Landeskog var lagkapten i tre olika landslag som pojklagsspelare och junior. Han var lagkapten för sitt kanadensiska juniorlag och han var assisterande kapten för vårens VM-lag.

I somras utsågs han till lagkapten för Colorado Avalanche. Som den yngste genom tiderna i NHL att få det hedersuppdraget. Det är klart att det är mycket symbolik att få C:et på tröjan och Colorado vill förstås både få positiv uppmärksamhet och sälja fler biljetter med ett sånt här oväntat drag.

Nytt lag inför en nystart

Men det handlar också om en stark och tydlig signal från klubbledningen att nu har vi ett nytt lag, vi står inför en ­nystart och då ska vår store ledarfigur givetvis ha C:et.

Sedan struntar Colorado i att han bara är 19 år. Han får C:et för att han är den han är. För att han är rätt man för jobbet. Man skulle aldrig ge någon C:et bara för att det är "bra reklam".

Unga ledare kan vara de bästa av ledare. Ni minns väl vem som hade C:et på tröjan i Brynäs i fjol? Jodå, även Jakob Silfverberg är född ledare.

Vissa har det bara. Andra inte - även om de är fantastiskt skickliga hockey­spelare. Sedan har det förstås betydelse hur deras lag ser ut. Ju yngre lag, ju mer naturligt och självklart med en yngre ledare. Så är det givetvis också.

Sen kräver utnämningen av en ung lagkapten också en coach som vågar ge det förtroendet och som sedan kan vara så prestigelös att han i vissa situationer ber en tonåring om "råd", alltså tar på allvar och lyssnar på vad tonåringen har att säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag