Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Nylander kommer sågas skoningslöst efter detta

Foto: KEVIN SCHULTZ/CSM/REX / KEVIN SCHULTZ/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Marcus Johansson gjorde 2-0 i nattens avgörande slutspelsmatch mot Toronto. Foto: USA TODAY NETWORK / GREG M. COOPER-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA

Nej, det gick inte den här gången heller för Toronto Maple Leafs.

Det blev ännu en förlust mot Boston Bruins i en sjunde avgörande match.

Nu får vi hoppas Tre Kronor kan få Torontos bäste svensk till VM - Andreas Johnsson.

William Nylander kommer sågas skoningslöst efter det här, men hoppas han också vill spela VM.  

För tredje gången på sex år förlorade Toronto Maple Leafs en sjunde avgörande slutspelsmatch mot Boston Bruins. Nattens match slutade 5-1 till Bruins.

Två av de stora hjältarna var svenskar.

27-årige Joakim Nordström har vunnit både Stanley Cup och VM-guld - men aldrig fått de stora rubrikerna. I det här slutspelet gjorde han sista målet i tom kasse i en tidigare match, men han har också varit petad.

I natt fick han hela Boston att jubla med sitt 1-0.

Nordström är en hårt jobbande, defensiv forward i fjärdekedjan. Han kom på 16:e plats i Bostons interna poängliga den här säsongen.

För mig är detta något av det vackraste som finns med sport - den oväntade hjälten som alltid gör jobbet i skuggan av stjärnorna och plötsligt själv tar huvudrollen.

Sedan var det Marcus Johansson i tredjekedjan som gjorde 2-0. 

En annan spelare jag unnar alla framgångar. Han hade några fina år i Washington, då han var en pålitlig poänggörare. Sedan blev han bortbytt till New Jersey, fick flytta vidare till Boston och i fjol se alla gamla kompisar i Washington vinna Stanley Cup. 

 

Den här säsongen har 28-åringen haft skadeproblem och det blev bara tio grundseriematcher. Men nu är han vidare i Stanley Cup-slutspelet som en värdefull spelare i ett lag som kan vinna Stanley Cup.

Boston vann de två sista matcherna i den här matchserien. Toronto kunde inte hota Boston på allvar när det blev skarpt läge.

Bostons superstjärnor Patrice Bergeron och Brad Marchand gjorde ett enastående jobb defensivt. Zdeno Chara gjorde sin 13:e sjunde avgörande slutspelsmatch, ett tangerat rekord med Patrick Roy och Scott Stevens, men Chara har flera matcher kvar att vinna innan han gör Roy och Stevens sällskap i Hockey Hall of Fame.

Boston hade vunnit den här matchserien tidigare om det inte varit för Frederik Andersen. Torontos målvakt var lagets bäste spelare i slutspelet (även om han hade det lite jobbigt i sista matchen).

Auston Matthews visade också klass i slutspelet.

Men många andra stjärnor i Toronto klarade inte att höja sig när det gällde som mest.

Mitch Marner började slutspelet bra, men gjorde bara två poäng i spel fem mot fem.

John Tavares, som värvades från New York Islanders inför säsongen, gjorde bara två mål mot Boston och Islanders kommer spela vidare i slutspelet samtidigt som Tavares kan plocka fram golfklubborna eller åka till hockey-VM.

Kasperi Kapanen gjorde bara ett mål och en assist mot Boston.

En av dem som kritiserats hårdast under slutspelet av såväl media som egna supportrar och som kommer sågas rejält efter detta är William Nylander.

Efter utdragna förhandlingar fick han NHL-kontraktet han drömde om - men motprestationen har varit för dålig. 

Nej, det kan inte uttryckas på något annat sätt. 

Nylander gjorde sju mål och totalt 27 poäng på 54 grundseriematcher och det blev inte mer än ett mål och två assist på sju slutspelsmatcher.

Det är inte för såna siffror som Nylander har 62 miljoner kronor i årslön. 

 

Sedan ska det tilläggas att Mike Babcock matchade Nylander som center i tredjekedjan, mellan Connor Brown, som är en begränsad spelare, och Patrick Marleau, som begränsas av att han är 39 år. Nylander hade några fina stunder mot Boston, men han kunde inte göra den skillnad han har så bra betalt för att göra. 

Bäste svensk - och en av Torontos bästa spelare i slutspelet - var i stället Andreas Johnsson.

Även där var Mike Babcock snett ute, när han petade Johnsson i början av säsongen. Sedan slutade det med att Johnsson gjorde 20 mål och totalt 43 poäng under grundserien och i slutspelet har han spelat i samma kedja som Auston Matthews. Matthews har garanterat uppskattat Johnssons smarta tvåvägsspel.

Det första Rikard Grönborg måste göra nu är att säkra upp Andreas Johnsson till VM.

23-åringen är inte längre ”Jonas grabb”, utan förhoppningsvis sitter en trefaldig svensk mästare på läktaren i Bratislava till våren och stolt konstaterar:

 – Det är jag som är Andreas pappa.

Jag hoppas givetvis att även Nylander kan vara med i VM och Grönborg kommer knappats placera Nylander som center i tredjekedjan. Och han borde vara intresserad av ett bra slut på denna annars eländiga säsong. 

 

Vad kommer hända i Toronto Maple Leafs efter detta?

Toronto har inte vunnit en slutspelsrunda sedan Mats Sundin ledde laget 2004.

Coachen Mike Babcock kommer ifrågasättas. Trots fyra år kvar på sitt åttaårskontrakt.

Jodå, Toronto har råd att ta drastiska beslut.

Babcock har förlorat sju av sina tio sjunde avgörande slutspelsmatcher genom åren. På sina fyra år i Toronto har Babcock missat slutspel en gång och åkt ut i första omgången av slutspelet tre gånger. Han har inte avancerat till andra omgången av slutspelet sedan 2009 och inte vunnit Stanley Cup sedan 2008.

Under säsongen har det varit uppenbart att han och general managern Kyle Dubas inte alltid drar jämnt. Det är ytterst tveksamt att Babcock skulle vinna en maktkamp mellan dem.

I Toronto går ingen säker.

Inte efter det här.