Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

NHL fortsätter skövla Sverige – de struntar fullständigt i SHL

Se mer i videoklippet ovan.
Hemvändare i fjol - Jacob Josefson kom hem till Djurgården efter flera år i NHL och bland annat en Stanley Cup-final med New Jersey Devils. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Hemvändare inför kommande säsong - efter över 700 NHL-matcher är Patrik Berglund tillbaka hemma i Sverige igen för spel i Djurgården.Foto: USA TODAY Sports / BILDBYRÅN
Patrik Zackrisson klar för LeksandFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

NHL fortsätter skövla Sverige på unga talanger, NHL-lagen plockar över allt yngre spelare och nyligen förbjöds en 18-åring att spela i svenska juniorlandslaget.

Svensk hockey räddas av hemvändarna - som förhoppningsvis blir trendsättare.

– För mig har det varit superroligt att komma hem och jag tror flera svenskar i NHL tänker att de vill avsluta karriären hemma, säger Jacob Josefson.

Jag hoppas att Josefson har rätt.

Jag hoppas att SHL-klubbarna förstår vad som krävs.

I fjol valde Jacob Josefson att komma hem till Sverige igen efter flera år i NHL. Under sommaren har Djurgården även gjort klart med Patrik Berglund.

Andra nuvarande SHL-spelare som valt bort chanser att spela i NHL för SHL är Luleås back Erik Gustafsson, Skellefteås poängkung Joakim Lindström och svenska mästarna Frölundas lagkapten Joel Lundqvist.

Det är de största stjärnorna som räddar svensk hockey i dessa tider då över 140 svenska spelare har NHL-kontrakt kommande säsong. Alla av dem kommer inte spela i världens bästa liga, men chansen är stor att rekordet från i fjol (då 94 svenskar spelade i NHL) kommer att slås kommande säsong.

Nyligen rapporterade SportExpressen om oron inom svensk hockey inför framtiden. 

Fyra av de 18-åringar som i somras draftades av NHL-klubbar har redan skrivit kontrakt med sina NHL-klubbar och en av dem - Brynäs back Victor Söderström - ska vara med på NHL-laget träningsläger höst med förhoppning att han ska platsa i NHL redan kommande säsong. Därför har också NHL-klubben stoppat honom från att spela med juniorlandslaget i en turnering i USA nästa vecka.

– Alla tidiga underskrifter bekymrar oss, har Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg erkänt.

Utvecklingen går inte att stoppa

Efterfrågan på unga svenska spelare kommer inte minska framöver. 

Inte när så många är så framgångsrika och NHL snart expanderar med ännu ett lag, i Seattle.

Att sedan flera unga svenska talanger har för bråttom och att vi genom åren sett många exempel på spelare som inte alls fått sin förväntade utveckling - nej, det stoppar inte massflykten från svensk hockey.

Och givetvis förstår jag alla unga hockeyspelare som inte kan motstå locktonerna från NHL och äventyret i Nordamerika.

Eller som Linköpings förre klubbdirektör Mike Helber uttrycker det:

– Det går inte längre att säga: kolla på Foppa och Lidas, de stannade några år i Sverige innan de flyttade över. Det var en annan tid. Vi måste sluta tänka på gamla tider. Dagens unga spelare drömmer inte om att spela i allsvenskan eller SHL. De vill till NHL.  De unga i dag har bättre koll på andra talangers testresultat i samband med draften än vad de de har på vilka som spelar i Färjestad.

Svenska klubbar måste jaga hemvändare

Mike Helber har förstås rätt.

Hur ska då svensk hockey överleva och hävda sig i den nya hockeyvärlden?

Jag är övertygad om att klubbarna måste jobba ännu hårdare för att locka hem fler hemvändare.

Såna som Jacob Josefson och Patrik Berglund. 

– För mig har det varit superroligt att komma hem och jag tror flera svenskar i NHL tänker att de vill avsluta karriären hemma. Sedan vet jag andra som kommer spela där borta så länge de kan och aldrig komma hem och spela igen, säger Jacob Josefson. 

Han säger att han gärna blir en trendsättare.

– Inför fjolåret kände jag att jag verkligen behövde en nytändning och jag ville hem till Stockholm och Djurgården. En hockeykarriär är kort och många vill få ut det mesta av det. Jag förstår om man väljer andra alternativ före att komma hem till vad man vet att man har, säger Jacob, men fortsätter: 

– Hockeyn är rolig här hemma, fartfylld och de flesta lagen vill verkligen spela. Jag tycker spelet är roligare här än i NHL. Vi har en inramning med fansen, särskilt vi i Djurgården, som inte alls finns där borta. Jag hoppas spelare kommer göra som jag. Det är en skön känsla att vara hemma och fjolåret är ett av de roligaste jag haft i min hockeykarriär, även om finalförlusten svidit hela sommaren.

Du måste värva HELA familjen

Här har ni exakt det som SHL-klubbarna måste övertyga spelarna om.

* Kvalitén på ligan - det är både roligt och utvecklande att spela i SHL.

* Tjusningen med att vara hemma - även svenska NHL-stjärnor kan tänka ”borta bra, men hemma bäst”. När spelare ska rekryteras måste klubbarna involvera hela deras familjer, skapa förutsättningar för alla till ett bra liv i Sverige. En del i det här är att hjälpa till med jobb åt fruar eller flickvänner och att erbjuda spelarna längre kontrakt.

Spelare som Niklas Andersson, Johan Davidsson och Rickard Wallin lockades en gång i tiden hem till Sverige av bland annat långa lukrativa kontrakt.

Sedan får klubbarna ta smällar sista åren på kontrakten. Att hemvändaren inte lever upp till sin feta lön sista år på kontraktet.

Då får man komma ihåg att det ändå varit en ”god investering” som gav stora framgångar tidigare. 

Andersson, Davidsson och Wallin vann alla SM-guld med sina klubbar, då får man acceptera att de kanske var ”överbetalda” sina sista år i ligan

Leksand tycks ha förstått detta som gett nyförvärvet Patrik Zackrisson ett fyraårskontrakt.

Han kommer knappast vara en av ligans bästa spelare sitt fjärde år - men fortfarande en av ligans bäst betalda.

Inget för fansen att bry sig om då, för om om Leksand då är ett etablerat topplag i SHL, så har värvningen varit väldigt lyckad.

Vad kan mer locka hem NHL-spelare till SHL?

– Jag tror Djurgården, Frölunda och Malmö har en jättefördel här. NHL-spelare vana vid att bo i större städer och livsstilen där, är kanske inte så sugna på att flytta hem till mindre städer. De vill bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger Mike Helber.

Nye förbundskapten Johan Garpelöv kom själv hem som spelare efter tio år i NHL till Djurgården, det var ett treårskontrakt som lockade, men det blev bara en säsong på grund av skador. 

– Då fanns heller inte samma konkurrens från Schweiz och KHL, som i dag och det här är en komplex fråga. I dag får spelarna ohyggligt bra betalt i SHL, men tjänar ännu mer i Schweiz och Ryssland. Kanske flera svenska spelare från NHL vill till de ligorna några år innan de kommer hem.  

Vad är fördelen för SHL-klubbarna?

– Jag tror de flesta svenska spelarna i NHL vill hem till sist. Det är kul att visa upp sig hemma igen och ge tillbaka till laget som hjälpt dig dit du kommit. Det är kul att spela i SHL och vi har en väldig bra liga med välutbildade tränare och välutbildade spelare, säger Johan Garpenlöv. 

För vissa yngre spelare kan också spel i SHL vara en väg tillbaka till NHL.

Förr i tiden uppfattade även NHL-klubbarna spelare som återvände hem som ”körda”.

Nu kan något år i SHL vara en nystart på en ny resa till NHL.

– SHL-klubbarna skulle kunna bli ännu bättre på att scouta spelare i AHL, menar Mike Helber. 

De fyra 18-åringarna som skrev rookiekontrakt efter draften, med en årslön på 8,7 miljoner kronor är Philip Broberg, Victor Söderström, Tobias Björnfot och Simon Holmström. Som alla kan bli ”utlånade” till svenska klubbar. 

Söderström har bäst chans att bli NHL-spelare redan i höst, vilket är anledningen att Arizona stoppade honom från spel med juniorlandslaget i turneringen i USA nästa vecka. 

Om det inte blir NHL för Söderström, så blir det SHL med Brynäs.

Skellefteå hoppas få behålla Broberg, Djurgården vill ha kvar Björnfot och HV räknar med att Holmström blir kvar en säsong till - men allt avgörs i samband med NHL-camperna i september. 

NHL struntar så klart i att SHL har börjat då. Klubbarna vill i lugn och ro utvärdera sina talanger.