Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Många borde skämmas – men äntligen är det över

Don Cherry har fått sparken från sitt tv-jobb. Foto: TOM HANSON / AP SCANPIX SWEDEN
Don CherryFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tänk om C More hade en hockeyexpert som vräkte ur sig rasistiska fördomar, skrek att utländska spelare är fegisar och att alla som inte slåss är ynkryggar.

Som hyllade våld och anklagade spelare som drabbats av hjärnskakningar och vill ha upprättelse för att vara ”pengakåta”.

Helt otänkbart - eller hur?

I Kanada har detta varit verklighet sedan 80-talet.

Men äntligen är det över. Don Cherry har fått sparken.  

Don Cherry har tveklöst varit den största tv-kändisen i Kanada under många år, med ett stående inslag i landets populäraste tv-show Hockey Night in Canada, ett program med samma kultstatus i Kanada som Tipsextra har i Sverige. 

Där har Don Cherry i sitt Coaches Corner gått loss verbalt i en periodpaus. En stor del av hans ”personlighet” har byggt på fördomar och förakt mot alla utom kanadensare. Cherry är ”old school” och gillar stora, starka och tuffa spelare som tacklar och slåss. Han har i alla tider pratat illa om spelare från Europa och svenskar har ofta hamnat i skottgluggen. 

Han verkligen avskydde Ulf Samuelsson och sa öppet att han hoppades någon skulle köra över Samuelsson och avsluta hans karriär. Cherry har hånat Markus Näslund och Sedinarna för att vara mesiga och han har kallat Peter Forsberg ”a backstabbing little weasel”, (en liten vessla som hugger folk i ryggen).

Under många år hånade Don Cherry alla spelare med visir. 

Don Cherry sparkades till slut

När några före detta NHL-busar - bland andra Chris Nilan och Stu Grimson - gick ut och varnade för farorna med droger och alkohol efter att några andra före detta spelare dött unga efter bland annat långvarigt missbruk, så blev Cherry förbannad.

Det fanns ingen som helst samband mellan slagsmål på rinken och missbruk och psykisk ohälsa, dundrade Cherry, som sedan kallade Nilan och Grimson för ”spyor”.

Cherry har även sagt att spelare som sökt upprättelse och ekonomisk kompensation för sina svåra skador efter hockeyn är ”pengakåta”. 

Samma gubbe som kallar före detta spelare som varnar för psykisk ohälsa för ”spyor” har själv tjänat miljontals dollar på en serie videofilmer innehållande bland annat spelare han nu hoppar på och andra spelare som dog unga.

Egentligen är det obegripligt hur detta har fått fortsätta i alla år. Hur någon kunnat få vräka ur sig dumheter och rasistiska oförskämdheter gång på gång. 

Men häromdagen gick han till sist för långt. 

Don Cherry gnällde på immigranter som inte bär ett märke på sina kläder, en röd poppy (en vallmo) som är en symbol för att hedra fallna soldater och kanadensiska krigsveteraner.   

– Ni människor som kommer hit till vårt land. Ni älskar vår mjölk och honung, då kunde ni åtminstone köpa en Poppy, skrek Cherry och gick loss i ännu en tirad där han hyllade ”the good Canadians that bought a poppy.”

Reaktionerna blev så starka att 85-årige Don Cherry fick sparken. Det stora ölbryggeriet som sponsrar Coach’s Corner gick ut med ett starkt fördömande.

– Cherrys kommentarer var uppenbart olämpliga och splittrande. Det delar inte våra värderingar på något sätt.

TV-kanalen Sportsnet skrev i ett pressmeddelande: ”Det har tagits ett beslut om att det är rätt tid för Don att gå. Under sändningen sa han saker som inte korrelerar med våra värderingar och det vi står för”.

Träffat Cherry flera gånger

Jag har själv träffat Don Cherry flera gånger. Han är alltid uppseendeväckande klädd, gärna i färgglada kläder, han är högljudd, han älskar att stå i centrum och att leverera sina ”sanningar”. Men bortom tv-kamerorna kan han också vara artig och trevlig och prata väl om svenska spelare. Jag minns när jag träffade honom i samband med Tampa Bays Stanley Cup-seger och hur han berömde Fredrik Modin, som då var stjärna i Tampa och Cherry ställde nyfikna frågor om svensk hockey.

Cherrys största problem är uppenbarligen en rasistisk grundsyn, där han sorterar människor i goda och onda och han kan aldrig tycka om en Peter Forsberg eller en Mats Sundin fullt ut på grund av att de är svenskar.

Det var förresten Mats Sundin som hade ett gott råd till William Nylander när han flyttade till Toronto.

– Bry dig inte om vad Don Cherry säger.

Men sedan finns en aspekt till kring Cherry.

Rollen som tv-profil och uppmärksamheten gjorde att han gick på myten om sig själv.

Han som öga mot öga med mig berömde Modin kände att hans roll i tv var att gorma och vråla dumheter mot spelare från Europa. Det blev Don Cherrys ”image” och ”varumärke”.

Och en stor del av tv-publiken köpte det. Cherry var en ”karaktär” som drog tv-tittare”.

Här är det många som borde skämmas.

Varför var det inte fler som sade ifrån?

Det skulle dröja till 2019 innan galenskapen tog slut - då vi sedan länge levt i en ny värld och en ny hockeyvärld. 

En av idrottens främsta egenskaper är hur sport förenar människor med olika bakgrund. 

NHL är mångkultur i allra högsta grad med spelare från hela världen.

Don Cherry hade nog helst sett bara kanadensare i ligan. Kanadensare som slåss lika gärna som de gör mål.

Tack och lov har tiden äntligen har sprungit ifrån gamle Cherry och andra våldspredikanter med rasistisk människosyn. 

Man kan tycka att Cherry borde ha fattat läget redan när Börje Salming debuterade i NHL. Men vissa lär sig aldrig.