Magnus Nyström

Mårts ska stå på sig

Publicerad

Pär Mårts vill revolutionera svensk hockey med offensiv och kaxig spelstil.

Hittills har han misslyckats.

Men Mårts är på rätt väg.

Han ska inte vika ner sig, han ska fortsätta satsa framåt.

Ingen svensk förbundskapten genom tiderna har varit lika öppen och pedagogisk i sitt ledarskap som Pär Mårts.

Även journalister har fått kompendium med hans spelidé och han har många gånger pratat om hur laget alltid ska gå framåt. Aldrig "försvara någon ledning" - utan alltid gå för att göra mål. Hur viktigt det är med "skymmare" och "returtagare"? Hur vikigt det är att gå rakt på mål och hur svensk hockey måste bli bättre på avslut?

Han har coachat Tre Kronor i två VM.

Silver i Bratislava och fiasko i Globen.

I de bästa stunderna har den svenska moderna hockeyn varit synnerligen effektiv, som i semifinalen mot Tjeckien i Slovakien.

I de sämsta stunderna har över­modiga spelare varit för slarviga i såväl försvarsspelet som anfallsspelet. Effektiviteten i anfallszon har ibland varit under all kritik.

Som senast i Karjala Cup, då Tre Kronor bara lyckades göra totalt fyra mål på tre matcher.

Värst var förstås VM-kvartsfinalen i våras, då Tre Kronor var sämst när det gällde som mest och blev utslaget av ett Tjeckien som Sverige borde ha besegrat. Då var spel­stilen inte modig - den var på gränsen till dumdristig, när enskilda spelare inte hittade sina roller i laget utan gjorde dyrbara misstag.

 

Traditionellt har Sverige spelat mer defensivt och mer "kontrollerat".

Men traditioner är till för att brytas. Jag gillar inte att höra "så här har vi alltid gjort", utan föredrar "hur kan vi göra i stället".

Jag gillar inte heller uttrycket "ändra aldrig ett vinnande lag". Det kan man visst göra - i strävan efter att bli ännu bättre.

Vissa spelare måste bli bättre på att anpassa sig till Mårts spelidé.

Han måste bli bättre på att "skola" sitt lag och alla inblandade måste inse att vissa stunder måste man kasta taktik­pärmen i väggen och enbart spela på instinkt för att överleva. Ingen spelare ska åka runt på isen och tänka "hur vill Mårts att jag ska göra nu?", utan spelarna måste känna att ibland finns utrymme för kompromisser.

 

Ibland är det nödvändigt med en sarg ut.

Ibland får man strunta i att gå rakt på mål för att i stället bara hålla pucken så länge man kan i anfallszon för att döda tid.

I knappt överläge i slutet av en match i uddamålsledning måste man ibland spela mer på säkerhet. Alla inblandade måste helt enkelt använda sitt goda omdöme.

Att Mårts spelidé i grunden är den rätta vägen bevisades av JVM-laget i fjol.

Det är Mårts sätt att vilja spela hockey som är grunden för hela svenska landslagsverksamheten.

Mårts var i allra högsta grad delaktiv i det svenska JVM-guldet. Och kan Junior­kronorna ta guld med Mårts-hockey, då kan även Tre Kronor göra det.

Så du ska inte ändra dig Pär Mårts.

Stå på dig. För svensk hockeys framtid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag