Luleå har kraschlandat i verkligheten, skriver Magnus NyströmLuleå har kraschlandat i verkligheten, skriver Magnus Nyström
Luleå har kraschlandat i verkligheten, skriver Magnus Nyström
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅNFoto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN
 Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN
Magnus Nyström

Luleå saknar identitet

Publicerad

LINKÖPING. Det bästa med idrott är när drömmar går i uppfyllelse.

Det värsta är när mardröm blir verklighet.

Som för Modo, Rögle, Örebro...

Och som för Luleå.

Stärkta av fina sponsormiljoner satsade klubben kaxigt mot SM-guld

Men Luleå har kraschlandat i verkligheten.

Först några ord om matchen Linköping-Luleå:

Hemmalaget säkrade segern i andra perioden då det var fullständig klasskillnad mellan lagen.

LHC vann skotten med 19-2 och gick upp i ledning med 2-0 efter bland annat ett riktigt CCCP-mål, då Broc Little var sist på pucken med sitt 14.e mål för säsongen.

I sista perioden visade återigen båda lagen upp bra försvarsspel och impotent offensiv (framför allt Luleå).

Luleå såg ut som allt annat än en guldkandidat.

Vinner det här laget en slutspelsrunda är det en stor sensation.

Det blir inte alltid som det var tänkt i sportens värld.

Modos haveri i fjol - och dystra fortsättning den här säsongen - understyrker hur skoningslöst det kan vara i elitidrotten.

Inga hockeysupportrar i Sverige mår sämre just nu än Modos publik som för tio år sedan firade ett SM-guld.

Från bäst till närmare division ett än SHL på bara tio år.

Det är det ingen som drömmer om.

Och borta är spelare och ledare som underpresterade och bidrog till haveriet,

Kvar är fansen.

Fansen är alltid kvar och många står där tålmodigt år efter år, trots alla snytingar.

 

Att lida är en del av en supporters vardag, men förutom ett totalhaveri likt Modo är det jobbigaste för fans när förväntningarna skruvats upp rejält och sedan går det helt åt helvete i alla fall.

Rögle skulle gå till slutspel den här säsongen, men kommer få kvala och en klubb som sparkar assisterande tränare mår uppenbarligen inte bra och kan inte ta något för givet i ett kval även om Rögle borde klara det vara,

Örebro skulle bli en maktfaktor i SHL och verkligen slåss om SM-guldet på allvar och två av ledartyperna skulle vara Joakim Andersson från Detroit Red Wings och Tom Wandell, med fina NHL-och KHL-meriter. Men Andersson värvades skadad och har inte spelat en enda match. Wandell är på tionde plats i interna poängligan.

Örebro har dessutom bytt tränare två (!) gånger.

Luleå har bara gjort det en gång, men det är verkligen inte så bara när det gäller Luleå, för det har aldrig tidigare hänt i klubbhistorien att en tränare har flyttats bort under säsongen.

Då skulle Luleå bli ett topplag

Att sedan Stefan "Skuggan" Nilson sparkats snett uppåt till att bli sportchef spelar liksom ingen roll. Dessutom är det så att om det uppdraget blir permanent så vet alla att det beror på att Jonas Rönnqvist nobbat jobbet.

Luleå skulle vara ett topplag nu.

Välkände supportern Jacob Porser har bidraget med ett okänt antal Minecraft-miljoner och Luleå var i SM-final mot Skellefteå 2013.

Det skulle bara vara början på något riktigt stort.

Och visst, det blev seger i Champions Hockey Leauge 2015, men i SM-slutspelssammanhang har Luleå inte varit i någon mer SM-final. Först ut i två raka kvartsfinaler och sedan 2-4 i matcher mot Frölunda i fjol.

Den är säsongen får anses godkänd om laget går till slutspel.

Så skakigt har det varit.

Jag lade ut ett par frågor till fansen på twitter i samband matchen i Linköping och fick en del hårda svar:

Camille Häggström skrev:

"Största problemet med truppen i år är misslyckade utländska värvningar. Plus en tränare som misslyckats."

Greger Sundqvist

"Kass huvudtränare, fullständigt bedrövliga offensiva spetsvärvningar...."

Signaturen "‏@N81Ray" skrev:

"Jag tar den här säsongen som ett sabbatsår. Hoppas bara det inte blir värre än så här. Ser fram emot nästa. Bulan, bärs o SM."

Förhoppningen hos många fans är såklart att Thomas "Bulan" Berglund ska ta över laget bästa säsong.

Luleås ledare från sportchefen Lars "Osten" Bergström till alla tränare i båset har misslyckats och flera tilltänkta "stjärnvärvningar" har floppat.

Mest oroväckande är att laget saknar identitet.

Vad står Luleå Hockey för?

Vilken hockey vill man spela?

Det finns inga trovärdiga svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag