Magnus Nyström

Här finns inga ursäkter

Publicerad

Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström hade kunnat vila och anpassa sig till dygnsrytm och nya lagkompisar i lugn och ro.

Men Lundqvist och Bäckström har kommit till Köln för att vinna VM-guld.

Vadå tidsomställning, stora rinkar och lite sömn?

Här finns inga ursäkter.

Det blev match direkt och 4-2 mot Danmark.

Nicklas Bäckström var så spelsugen att Tre Kronor förlängde den lätta träningen matchdagen så att Bäckström skulle hinna direkt från flygplatsen med Autobahnfart för att komma igång direkt.

Han hade fått vila mot Danmark om han hade velat.

Han tyckte nog det var en dum fråga när den ställdes.

Bäckström tog plats i en kedja med William Nylander och Oscar Lindberg, en annan NHL-spelare som precis landat och ville spela match direkt.

Det var härligt bara att se Bäckströms glada uppsyn före matchen.

Ännu häftigare var att se Joel Lundqvist fira brorsans ankomst genom att göra 1-0.

Och jag gillade hur både Marcus Krüger och Dennis Everberg visade att de är beredda att offra lika mycket som Martin Thörnberg när de vräkte sig omkull samtidigt och täckte skott i numerärt underläge i första perioden i en gruppspelsmatch mot Danmark.

Ett ögonblick som visade - om det fortfarande finns några som tvekar - att de svenska hockeystjärnorna tar landslagsspel och VM-hockey på största allvar.

I andra perioden imponerade också Tre Kronor klass i spel tre mot fem när Lundqvist och Lundqvist och Anton Strålman och Victor Hedman "höll rent" i över en minut, omedelbart efter gjorde William Nylander sitt tredje mål i turneringen efter fin passning från John Klingberg.

Innan andra pausen gjorde Nylander ett ännu snyggare mål efter en ännu snyggare framspelning av Nicklas Bäckström och kedjan Nylander-Bäckström-Oscar Lindberg kommer ha väldigt roligt ihop den kommande veckan.

Lindberg har större offensiva kvalitéer än han får visa till vardags i New York, där Rangers placerat Skellefteås förre guldhjälte i en defensiv roll. 

Henrik Lundqvist visade också klass direkt, trots den för målvakter tuffa omställningen till stor rink. Han såg lite obekväm ut några gånger och blev påkörd fult så han fick en smäll i huvudet i andra perioden, men han gjorde även ett par räddningar av den där typen som får över 18 000 kräsna new yorkers att regelbundet vråla "HENRIK, HENRIK, HENRIK..."

Men i tredje perioden var det som om Sverige tänkte att det var klart.

Tre Kronor tappade både fart och koncentration och Danmark lyckades göra två mål på Henrik Lundqvist.

Sedan inträffade det bästa som kunde hända Tre Kronor.

Mål i power play!

Jag tar det igen.

SVERIGE GJORDE MÅL I POWER PLAY!

Målskytt: Nicklas Bäckström, som kom fyra i NHL:s poängliga.

Som är en av världens absolut bästa spelare. 

Ja, det är läge att påminna om det.

Nicklas Bäckström är en superstar.

Även utan tillräckligt med nattsömn.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag