Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Nyström

Magnus Nyström: Han är slutspelets förebild

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist jublar.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Brynäs är en match att bli svenska mästare.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Alla har vi någon gång drömt om att vinna ett SM-guld inför fullsatt hemmaarena.

De flesta skulle hantera det läget genom att tjata om att "det är en hockeymatch" och försöka göra det mindre än vad det är.

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist gör tvärtom:

- Vi har en grym chans att vinna SM-guld på hemmaplan. Det ska vi ta till oss. Vi ska verkligen tänka den tanken och få energi av det, säger han.

30-årige Jacob Blomqvist är inte som alla andra.

Då hade han inte varit lagkapten i klassiska Brynäs IF, som leder SM-finalen mot HV 71 med 3-2 i matcher och kan avgöra hemma i Gavlerinken i kväll.

Då hade han inte varit den troliga vinnaren av Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets mest värdefulle spelare.

Då hade han gett upp drömmen om att bli stjärna i SHL, han som fortfarande spelade division 1-hockey som 23-åring och inte etablerade sig i SHL förrän han var 27 år.

***

Det går inte att hitta en bättre förebild i detta slutspel än Jacob Blomqvist.

Eller som lagkompisen Elias Fälth uttrycker det:

- Med det hjärtat Jacob visar på isen i match efter match, då kan han säga vad fan han vill i omklädningsrummet efteråt. Då lyssnar alla!

Efter första finalmatchen, som HV vann, då var kapten Blomqvist arg och då sa han "vad fan han ville" så väggarna skakade i bortalagets omklädningsrum i Kinnarps arena.

När jag träffar Jacob Blomqvist inför den sjätte finalmatchen slås jag av hans självklara uppträdande.

Hur han är självsäker utan att vara stöddig. Han spelar ingen roll överhuvudtaget, han är sig själv - och är därför den perfekte lagkaptenen för sitt hjärtas lag Brynäs.

Han ger oss alla en lektion i rätt inställning när han berättar sina tankar inför Brynäs guldläge.

- Det är viktigt att våga tänka tanken att vi kan vinna guldet på hemmaplan. Inte hålla på att säga: "Usch, vi får inte tänka så". Det är mycket bättre att prata om det, njuta av det, låta det ge energi...

***

Brynäs spelare får i kväll uppleva matchen vi alla någon gång drömt om att få spela: En avgörande guldmatch på hemmaplan.

- Det är en match jag velat spela i hela mitt liv. Det är få som får den här möjligheten.

Det är klart att Brynäs spelare blir både modigare och bättre när de har Jacob Blomqvist på sin sida.

Och han kan både skälla och berömma. Han vet att välja sina lägen, något som utmärker bra ledare.

Spelarna i Brynäs fick en utskällning man behövde efter första finalmatchen. Efter fem insläppta mål i sista perioden i fjärde finalmatchen och förlust för Brynäs var det inte läge att skälla.

- Nej, jag tycker ändå vi gjorde en bra match i två och en halv period. Vi gjorde så många bra saker och då var inte skäll det bästa, då var det mer deppa och snacka om att ta dem i nästa match, vi har studsat tillbaka bra efter förluster hela säsongen.

Blomqvist läste av läget perfekt och Brynäs studsade tillbaka till 3-2 i matcher.

- Det är så mycket mentalt nu och att våga göra det lilla extra. Senast i Gävle blev vi ängsliga och gick ner oss medan HV fick energi av sina mål. Det skiljer inte mycket mellan oss, vi är de två bästa lagen i Sverige och ett par chanser eller några misstag - då smäller det direkt.

I förra matchen i Jönköping var HV klart bäst i första perioden och då var det några hårda ord i bortalagets omklädningsrum igen, men även uppmuntran från lagkaptenen.

- Då var vi många som först röt till. Men vi tackade också Felix Sandström för att han hållit oss kvar i matchen, vi sa att HV måste vara frustrerade som inte lyckats göra mål. Sen gjorde vi en fantastisk krigarinsats. Det var inte den snyggaste eller mest välspelade matchen. Men det var den viktigaste segern hittills. Och inställningen hos alla i laget var fantastisk.

Efter den matchen fick alla beröm av sin kapten.

- Min grundfilosofi är alltid att vara positiv, jag vill att alla ska ha ett leende på läpparna. Men ibland kan jag inte blunda för allt och då måste jag säga ifrån.

***

När Jacob varit som argast har också Brynäs spelare som kan kliva in och ge en klapp på axeln till dem som behöver det.

Elias Fälth, som gjorde segermålet senast och vann guld med Frölunda i fjol, är en sådan "good guy".

Men också väl medveten om läget och säger:

- Nästa match blir vår svåraste den här säsongen. Men det är också matchen alla vill spela. Det gäller att vi har en oerhörd koncentration och vågar köra. Du ångrar dig i efterhand om du fegar ur i det här läget, säger Fälth.

Senaste guldkaptenerna

2012: Jakob Silfverberg, Brynäs

2013: Jimmie Ericsson, Skellefteå

2014: Jimmie Ericsson, Skellefteå

2015: Tomi Kallio, Växjö.

2016: Joel Lundqvist, Frölunda