Jacob Blomqvist. Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅNJacob Blomqvist. Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Jacob Blomqvist. Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Nyström

Han är en given vinnare

Publicerad

Stefan Liv Memorial Trophy delas ut till slutspelets mest värdefulle spelare.

Just nu är vinnaren given.

Jacob Blomqvist.

Brynäs lagkapten symboliserar exakt vad klass och ledarskap handlar om.

Efter första finalmatchen i Jönköping skällde Jacob Blomqvist ut sina lagkompisar och krävde skräpning av samtliga, vilket Brynäs levde upp till genom att vinna den andra finalmatchen hemma i Gävle.

I tredje finalmatchen i Jönköping på torsdagskvällen gjorde Jacob Blomqvist två mål under ordinarie speltid (ett av målen i numerärt överläge), men sedan tvingade Martin Thörnberg fram en sudden death efter sitt mål till 3-3.

I förlängningen lade Ponthus Westerholm en perfekt passning till Tomas Zaborsky som slog in segermålet till 4-3.

Brynäs vann tredje finalmatchen

Brynäs vann den viktiga tredje finalmatchen - nio år i rad har laget som vunnit tredje finalmatchen även blivit svenska mästare.

Och Jacob Blomqvist visade återigen ledaregenskaper av absolut mästarklass.

Han är sällan matchens lirare och ärligt talat ingen lirare överhuvudtaget, mer en hårt jobbande brunkare.

Men ingen jobbar hårdare än Blomqvist, ingen kan ge lagkompisarna en spark i arslet som Blomqvist och i säsongens viktigaste match var det kapten Blomqvist som gjorde två mål.

Han symboliserar också den hockey Brynäs vill spela och som Thomas "Bulan" Berglund hela tiden tjatar på spelarna om.

Snabbt ut ur egen zon, samlade anfall, konsekvent uppbackning av varandra och alltid beredda på enkla pass och hellre ut med pucken ur egen zon eller in med den i anfallszonen än stanna upp tveka eller göra det för svårt och slarva bort pucken med någon chanspassning nära eget mål.

HV 71 tog fler risker i tredje finalmatchen och hemmalaget blev ofta för omständigt i såväl uppspel som i speluppbyggnaden genom mittzonen.

Brynäs neutraliserade motståndarna över hela banen och hamnade sällan i "numerära underlägen" i några situationer, HV lyckades sällan skapa de långa anfall som laget önskar eftersom Brynäs positionsspel var så effektivt över hela banen.

Hemmalaget hade för få spelare som gjorde det oväntade och ställde till med problem för gästerna.

Filip Sandberg, Mattias Tedenby, Lawrence Pilut, Andreas Borgman och Simon Önerud hade behövt bättre uppbackning.

Linus Söderström var svag

Och Linus Söderström var sig inte lik.

Vare sig andra- eller tredje målet var otagbart.

Daniel Paielles 2-3 var till och med en målvaktstavla av en sort man inte ens visste att Söderström kunde göra.

Sedan visade hela Brynäs klass som inte stressade upp sig av Thörnbergs kvittering och att det blev sudden death.

I Brynäs ska alla hyllas.

Bäste laget i den här matchen vann en lagseger ännu en gång i slutspelet och plötsligt är Brynäs bara två segrar från klubbens 14:e SM-guld genom tiderna.

Bara att ha en sådan fjärdekedja av klass:

Med lagkapten Jacob Blomqvist, Linus Ölund (som avgjorde andra finalmatchen i övertid) och Johan Alcén som gruffade med halva HV redan på uppvärmningen.

Brynäs förlorade inte heller på att den här finalmatchen var den tuffast och elakaste hittills.

Brynäs gillar den typen av slutspelshockey.

Vi måste hylla David Rautio

Sedan måste vi givetvis hylla David Rautio som plötsligt fick hoppa in i målet igen när Felix Sandström tvingades lämna återbud på grund av sjukdom.

Rautio vann målvaktsmatchen mot Linus Söderström.

Inte många som klarar det.

Anmärkningsvärt med avgörandet av Westerholm och Zaborsky är också att det innebar att Brynäs fick mål från tre av sina fyra kedjor.

Nu är det Brynäs som har övertaget i den här finalen.

2-1 i matcher och hemmamatch på lördag.

Å andra sidan ska vi inte underskatta Martin Thörnbergs HV 71.

Thörnberg har ledaregenskaper av Jacob Blomqvist-klass.

Vilket givetvis är den finaste av komplimanger.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag