Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Lukas Wernblom visar Modos framtid

Lukas Wernblom (till vänster) firar med lagkamraterFoto: TOBIAS ERIKSSON / PIC-AGENCY SWEDEN / 15242 PIC-AGENCY SWEDEN AB
Modos Patrik Karlkvist och Magnus Häggström jublarFoto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Jubel för Modo-fansFoto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

I Karlskoga är det som om tiden stått stilla.

I Modo finns plötsligt en framtid.

Lika häftigt som det är att se ännu en Wernblom visa klass i Modo är det att se honom få en tryckare tidigt i första perioden så att han drattar på ändan.

Ingen på besök i Karlskoga ska tro att han är något.

Trots att Modos fans äntligen kan tro på sitt lag igen.  

Modo vann duellen mot Karlskoga i hockeyallsvenskan med 4-0.

Duell är ett passande ord i sammanhanget.

Det har alltid varit och det kommer alltid förbli lite Vilda Västern över hockeyn i Karlskoga.

Från andra bytet var det irriterande mellan lagen och det var föga förvånande att en Berglundare var inblandad i det första lilla gurglet.

Carl Berglund - som gjorde sin första allsvenska match för säsongen efter skada - personifierar den här klubbens förmåga att hänsynslöst göra allt som krävs för att vinna.

Karlskoga tappade flera viktigare spelare inför den här säsongen också, men kommer som vanligt vara med och slåss om att få spela heta kvalmatcher till våren.

En bortamatch i Karlskoga är alltid jobbig för bortalaget och dit kom Hans Särkijärvi med sitt unga Modo.

Och vann.

Ganska enkelt.

Ett styrkebesked av Modo

Det är ett styrkebesked av ett lag som floppade även förra säsongen efter flera svåra år.

Då var laget ofrivilliga nykomlingar i allsvenskan och krälade till och med villrådigt runt i bottenträsket under en tid så att coachen Andreas Johansson till sist förlorade jobbet.

Modo klarade sig och har nu plockat in den mest kompetenta sportsliga eldningen i klubben haft sedan Modo var bäst i Sverige 2007. 

Mikael Sundlöv och Hans Särkijärvi förfogar över en lång rad fina talanger - vilket också var länge sedan. 

Modo gick märkligt nog från att vara en världsberömd "talangfabrik" till en klubb som knappt fick fram några bra spelare överhuvudtaget under några år.

Nu bokar talangscouterna från NHL resor till Örnsköldsvik igen och några var även i Nobelhallen den här kvällen.

Lukas Wernblom är ett tecken

Alla är förstås nyfikna på Magnus Wernbloms son Lukas.

Även om han inte riktigt fått den utveckling många talangscouter trodde för några år sedan då han jämfördes med Peter Forsberg, vilket inte är rättvist mot någon talang, så är Lukas fortfarande en spelare som kommer gå högt i NHL-draften nästa år.

Han är ett tydligt tecken på nya tider och bättre tider i Modo.

Modo höll känslorna i styr i Karlskoga och spelade en effektiv ishockey med fokus på försvarsspel där spelet i egen zon minimerade målchanserna för hemmalaget på ett föredömligt sätt.

Dessutom visade Erik Hanses i målet hög klass när det behövdes

Bland kids som Wernblom och underhållande backen Sebastian Walfridsson, draftad av Washington, finns också värdefull rutin, som hos tvåmålsskytten den här kvällen, Emil Molin, och den på den här nivån majestätiske backen Oscar Hedman.

Jag gillar lagbygget

Jag gillar Modos lagbygge och med Särkijärvi i båset är det här laget livsfarligt att möta för ett SHL-lag till våren.

Rutinerade Särkijärvi kommer heller inte låta tankarna skena iväg hos några i klubben. Det är en sak i taget. En match i taget. Skitgöra. Vardagsrutiner. Blod, svett och tårar.

Allt sånt som Magnus Häggström symboliserar med sitt slit

Det enda lag jag hejar på är Sveriges bäste speedwaylag Smederna - men det känns också bra i hjärtat när ordningen är återställd och klassiska Modo börjar visa klass igen.