Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Jag saknar en stjärna som borde varit given

Johan Garpenlöv har presenterat sin första landslagstrupp som förbundskapten för Tre Kronor. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Svensk hockey har en ny chef.

Nu är det Johan Garpenlöv som bestämmer.

Han börjar lite försiktigt med sin första landslagstrupp som innehåller många gamla bekanta. Men även några spännande namn som Niklas Hansson, Jesper Sellgren, Olle Alsing och Daniel Zaar.

Men jag saknar en stjärna som borde ha varit given.

Johan Garpenlöv är förstås allt annat än en rookie i hockeysammanhang. Lång, fin spelarkarriär med flera framgångsrika år i NHL, tre SM-guld och två VM-guld. De tre senaste åren har han varit Rikard Grönborgs högra hand i Tre Kronor och under den tiden vann landslaget två VM-guld.

Men nu är Johan ändå en ”nybörjare”. Han är plötsligt huvudansvarig för Sveriges mest folkkära landslag. Han har det finaste jobbet man kan ha i idrotts-Sverige. 

Nu är det Johan Garpenlöv som bestämmer.

Han är den nye chefen som ska peka ut färdriktningen för Tre Kronor och för svensk hockeys utveckling.

– Jag har sett fram emot det här. Jag har varit klar som förbundskapten i över ett år. Jag har längtat efter den här dagen och ser fram emot säsongen, sa han på måndagens presskonferens innan tekniken strulade och hans tålamod testades omgående.

Han tog det bra. Jag tycker också hans första landslagstrupp känns bra. Det känns bra att han har med spelare som Christoffer Rifalk, Niklas Hansson, Jesper Sellgren, Olle Alsing, Daniel Zaar och Mathias Bromé.

Det är uppenbart att Garpenlöv är särskilt förtjust i Djurgårdens back Olle Alsing och jag ser fram emot att se den talangen i full frihet i den blågula tröjan.

– Alsing har fått ett stort genombrott i början av den här säsongen och han är ett offensivt hot i varje match, sa Garpenlöv.

Däremot tycker jag nye förbundskaptenen skulle ha varit modigare när det gäller Jonathan Dahlén.

Visst, Dahlén är väldigt ung och han spelar i hockeyallsvenskan.

Men ändå.

Han har en talang utöver det vanliga och hade förtjänat att få en landslagschans.

Garpenlövs förklaring:

- Vi har följt honom naturligtvis, vi följer alla ligor och alla spelare. Vi måste ta beslut. I det här läget känner vi att han har en bit kvar. Offensivt finns jättemycket bra saker, sen finns en sida när han inte har pucken som behöver förbättras.

Jag hade önskat att Garpenlöv i stället hade tänkt.

– Jag vill hjälpa Dahlén att utvecklas i spelet utan puck.

Men annars tror jag Rikard Grönborg hade rätt när han senast vi sågs i Zürich och sa om sin efterträdare:

– Johan kommer göra ett väldigt bra jobb och jag känner verkligen en trygghet i att svensk hockey är i goda händer för framtiden.