Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnus Nyström

Inte ens Tre Kronor väcker såna känslor

Triumfen mot Mora. Leksand var underdogs från allsvenskan mot lillebror Mora i kvalet i våras. Det slutade med att Mora åkte ur SHL och att Leksand gick upp.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inget svenskt hockeylag väcker så starka känslor som Leksands IF, menar Magnus Nyström
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leksands IF är tillbaka i SHL.

Där Sveriges populäraste hockeylag hör hemma. 

Ordningen är återställd.

I vår blir det ännu bättre - jag räknar med slutspelshockey i Leksand.

Inget svenskt hockeylag har fler supportrar på sina bortamatcher än Leksand.

Inget lag väcker så starka känslor.

Om man inte hejar på Leksand så är detta sannolikt laget som man helst vill se sitt favoritlag besegra.

Under en säsong landar många arga mejl i min mejlkorg, det kan handla om allt från att jag är usel på att tippa till att alla domare värdelösa. Men inget enskilt lag väcker sådant engagemang som Leksand. Inte ens Tre Kronor väcker såna känslor.

Jag har anklagats för att gulla med Leksand, heja på Leksand, överskatta Leksand... 

Sedan är det givetvis några som hävdat att jag hatar Leksand.

Ingen slutspelsseger sedan 1997

Jag varken hatar eller älskar detta lag, men jag älskar att åka till den lilla byn i Dalarna för att gå på hockey.

Det är förstås en seger för SHL att Leksand är tillbaka. Intresset för ligan växer med Leksand i högsta serien. Det blir bättre drag på flera matcher. 

Leksand åkte ur dåvarande elitserien 2001, sedan dess har laget aldrig varit kvar i högsta serien i mer än två säsonger i rad. 

Leksand har åkt jojo mellan divisionerna på ett anmärkningsvärt sätt och är nu nykomlingar i högsta serien för femte gången(!) sedan 2002.

Senast Leksand vann SM-guld var 1975. 

Senast Leksand vann en slutspelsrunda var 1997.

Johanssons lagbygge imponerar

Få supportrar har lidit genom åren som Leksands fans. Efter kvalförlusten mot Mora 2017, skrev jag en krönika om att det ibland kan vara nödvändigt att göra slut med sitt lag. Jag fick naturligtvis mothugg. Men det var även flera supportar som hörde av sig och berättade att de fått nog.

Men nu är det nya tider – igen. Hur ska detta sluta?

Det finns faktiskt stor anledning till optimism. 

Jodå, klubben som förmodligen har någon form av världsrekord i antal misslyckade värvningar har faktiskt gjort ett bra jobb inför den här säsongen.

Nye bossen Thomas Johansson var med och byggde upp det starka Djurgården som var i SM-final i fjol. Johanson balanserar mellan den nya statistiken och den gamla magkänslan på ett utomordentligt sätt. Vilket han visade med värvningen av Roger Melin under fjolåret. 

Johansson har byggt sitt nya SHL-lag från grunden, med bra målvakter och ett bra försvar. 

Johansson har stulit Moras finländske målvakt Janne Juvonen, som visade toppklass åtminstone fram till kvalet i fjol. Å andra imploderade hela Mora när det gällde som mest i fjol.

Nyckelspelare i vilket SHL-lag som helst

Leksand har värvat toppbackarna Jonas Ahnelöv och Johan Fransson. Backarna som är kvar visade klass i kvalet i fjol och när Calle Själin och de andra pallar trycket mot Mora i matcher på liv och död - ja, då är man också redo för SHL. Leksands försvarsspel kommer hålla SHL-klass direkt.

Dessutom har Leksand värvat offensiva stjärnor. 

Spencer Abbott har även han lämnat Mora och Patrik Zackrisson har nobbat KHL för ett fyraårskontrakt med Leksand. Dessa båda skulle vara nyckelspelare i vilket SHL-lag som helst.

Stjärnorna kommer också skolas in snabbt i vad det betyder att vara i just Leksand. Här finns blåvita klubbhjärtan som Martin Karlsson, Jon Knuts och Oskar Lang. 

Dessutom är jag övertygad om att Mattias Ritola kommer spela sitt livs hockey när han inte längre förväntas vara den stora stjärnan i laget. 

Roger Melin kommer skapa en ännu bättre arbetsmiljö när han återigen får gode vännen Gunnar Persson vid sin sida. Den här duon kan i skarpt läge lugna ner såväl oroliga spelare som hetsiga sponsorer.

Många andra SHL-lag har inte imponerat under silly season.

Naturligtvis finns undantag och Leksand kommer inte hota Frölunda och Växjö och de allra bästa lagen om att vinna SM-guld.

Men detta är ingen traditionell nykomling som Timrå i fjol eller Oskarshamn i år.

Leksand har heller inte värvat färdigt.

Jag längtar redan till första resan till Dalarna.