Oliver Ekman Larsson Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNOliver Ekman Larsson Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Oliver Ekman Larsson Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Rikard Grönborg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNRikard Grönborg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rikard Grönborg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅNFoto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅN
 Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅN
Magnus Nyström

Hemligheten bakom Tre Kronors drömlag

Publicerad

KÖPENHAMN. Normalt är de fiender i NHL. Nu är de bästa vänner i Tre Kronor. Med samma kompromisslösa mål.

– Hade man kommit hit och varit nöjd med något annat än VM-guld, då hade det varit något fel, säger Rickard Rakell.

Hemligheten bakom drömlaget i VM är bland annat lockande sms mellan spelarna. 

Mika Zibanejad från New York Rangers och Oliver Ekman Larsson från Arizona Coyotes har fått exakt samma tanke:

– Det var en träning nyligen, jag tittade mig omkring på isen och tänkte: wow, jag är verkligen lycklig lottad som får spela i samma lag som de här spelarna, berättar Mika.

Oliver Ekman Larsson:

– Ja, jag tänkte också så flera gånger i början av VM. Det är när man är här som man verkligen fattar hur många bra spelare som Sverige har fått fram. Det är fantastiskt kul att spela i det här laget. Det är så att jag får nypa mig i armen ibland. 

En anledning till att så många svenska NHL-spelare kommer till VM är att de lockas av att få spela med varandra. 

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 2018. 

Tittar på mig som om jag vore en idiot

Och unga, moderna Tre Kronor vill vinna guld tillsammans. När jag undrar om det bara är guld som gäller tittar Rickard Rakell på mig som om jag vore en idiot.

– Det är därför man spelar. För att vinna. Det är samma i NHL. Att förlora en Stanley Cup-final är det värsta man kan göra.

Oliver Ekman Larsson utvecklar det:

– Vi har väldigt roligt ihop. Men det är viktigt att förstå allvaret också. Du får inte så många chanser att spela i ett sådant här bra lag i ett VM.

Statusen för hockey-VM är stor bland NHL-spelarna. Tack vare Rikard Grönborg och han assisterande coacher Johan Garpenlöv och Peter Popovic. 

Spelarna uppskattar ledarnas engagemang, omtanke och passion för NHL.

– Jag fick besök av dem alla tre under säsongen. Det skulle vara så lätt för dem att ringa, eller skicka sms. Men de kommer och hälsar på. Det känns jättebra att de tar sig tid och visar intresse på det sättet. Sånt betyder väldigt mycket, säger Oliver.

Coacher som bluffar avslöjas snabbt

Grönborg värjer sig för den typen av beröm. Han tycker det är självklart att göra det han gör. Han är en hockeynörd som bara är sig själv. Viket också uppskattas av spelare som snabbt avslöjar ledare som bluffar och spelar teater.

Grönborg har också skapat en miljö där spelare jagar på varandra om att vara med i VM. När Nashville blev utslaget ur Stanley Cup-slutspelet fick Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm och Filip Forsberg många sms från Köpenhamn.

- Jag vet att flera spelare skickade sms om hur bra lag vi har, hur kul vi har och vilket publiktryck det har varit här, avslöjar Rikard Grönborg. 

"Min agent var kanske inte så pigg på det"

Och Mattias Janmark åkte till och med till Danmark utan NHL-kontrakt nästa säsong. Sånt som spelare förr i tiden hade som skäl till att nobba VM eftersom en skada inte är bra mitt i en löneförhandling.

– Min agent var kanske inte så pigg på att jag skulle spela VM. Men jag ville verkligen hit. Jag visste att vi hade bra lag. Jag visste att det skulle vara många svenska fans här. Men allt har till och med varit över förväntan, säger Janmark.

Hur mycket fredspipa har det blivit på spelarhotellet, då?

Alla i Tre Kronor som har mött Patric Hörnqvist i NHL har blivit förbannade på honom.

Hörnqvist är en sån sort.

Flera av de nuvarande landslagskompisarna har rykt ihop i NHL.

– Ja, många har haft sina duster i NHL. Jag och Rickard Rakell har mötts mycket och han är jättejobbig att möta. Vi har blivit irriterade på varandra många gånger. Hörnqvist ska vi inte prata om, haha. Men alla vet att så här är det i den här businessen och nu är vi i samma lag, berättar Oliver Ekman Larsson.

Och när ni möts i NHL nästa säsong, då smäller det igen?

– Ja exakt. Det är så det ska vara. 

 

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Följ hockey-VM direkt här! 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag