Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Nyström

Helt rätt att Foppa fick största jublet

Publicerad

Det blev en fin NHL-show i Globen.

Med en magisk hyllning av Peter Forsberg.

Och en svensk NHL-doldis som borde inspirera alla kids och lära hetsiga föräldrar en läxa.

Okej, vi missade Sverige-Italien, men vi fick en ganska bra kväll ändå när Colorado Avalanche och Ottawa Senators möttes i den första av helgens två riktiga NHL-matcher i Globen.

Ottawa vann med 4-3 i en kanske väl snäll match.

Men inledningen blev magisk då publiken först jublade vid presentation av lagens respektive lagkaptener Gabriel Landeskog och Erik Karlsson. 

Sen kom Peter Forsberg in för ett symboliskt nedsläpp och hockeyns nationalarena exploderade i ett jubel som nästan hördes ända bort till den där fotbollsstadion på andra sidan stan.

Foppa fick aldrig samma kärlek från Stockholm när han proppade spelare i AIK och Djurgården under sina år i Modo. Jag minns en match i slutet av Foppas karriär då han blev ruskigt utbuad mot Djurgården på Hovet.

Nu fick Foppa uppskattningen han förtjänar.

Det var vackert och lite mäktigt att få vara med om.

"Då kunde jag knappt åka skridskor"

Men för mig var det mest minnesvärda ögonblicket när Fredrik Claesson gjorde 2-1 för Senators.

Jag gillar att bara få skriva Peter Forsberg och Fredrik Claesson i samma mening.

När Fredrik var elva år bytte han pojklag från Haninge till Hammarby. Då hade Peter Forsberg redan vunnit OS-guld, VM-guld och två Stanley Cup.

De levde olika hockeyliv, kan man säga.

- Då hade jag varit målvakt och jag kunde knappt åka skriskor. Första året i Hammarby platsade jag inte, då satt jag ofta på bänken, berättade Fredrik för mig tidigare i veckan.

Alla ni kids där ute och alla ni föräldrar som hetsar och hojtar på era barn.

Här har ni alltså en kille som inte platsade i sitt lag som elvaåring.

Hur hade ni gjort i motsvarande situation?

Fredrik hade inga föräldrar som hetsade honom när han spelade i Hammarbys 92-lag.

Han hade något annat.

En stor kärlek till sporten och han älskade verkligen att träna.

Det kan leda väldigt mycket längre än en gapig farsa.

En sådan genuin glädje

Som 24-åring gjorde alltså Fredrik Claesson mål för Ottawa Senators mot Colorado Avalanche. Ett Colorado som dessutom innehåller två andra spelare från Hammarbys 92-lag: Gabriel Landeskog och Patrik Nemeth.

Inte ens tidningen Buster hade gjort en bättre hockeystory.

Målskytten Claesson har inte bara bitit ihop på bänken i Bajen som elvaåring, han har kämpat och krigat fem säsonger (!) i farmarligan AHL innan han den här säsongen tycks äntligen ha etablerat sig i NHL.

En omöjlig resa att göra utan en oändlig kärlek till sin sport och vilja att träna hårt.

Claessons passion och envishet kan vara en inspiration för oss alla.

Och vi som såg hans glädje efter målet kände en genuin glädje och värme i hjärtat som man kanske inte alltid får en NHL:s kallhamrade värld av business och spelare som handelsvaror.

Hur var det annars den här kvällen i Globen?

* Erik Karlsson var bara okej. Även om han fick assist på segermålet i sudden death. Räknar med den magiska kvällen lördag istället.

* Gabriel Landeskog hade ett par superlägen att göra mål. Kan lossa även för honom i nästa match.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag