Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Hellre hjärta och ”balls” än någon fin statistik

Foto: ERIC CANHA/CSM/REX / ERIC CANHA/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Legendaren Theo Fleury tycker vi kan slänga ut den nya statistiken genom fönstret den här tiden på året. Han vill se hjärta och ”balls”. Foto: MIKE STURK / MBR
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Gamle hjälten Theo Fleury förklarade nyligen vad som gäller i slutspelstider.

Han tycker att vi kan ”slänga ut den nya statistiken genom fönstret”. 

– Det som behövs den här tiden på året är ”heart and balls”, menar Fleury.

Och det var exakt vad Toronto visade i nattens match mot Boston.

Det blev seger med 2-1 och nu leder Toronto med 3-2 i matcher.

Superstjärnan Auston Matthews började slutspelet ganska blygsamt. Men i natt gjorde han viktiga 1-0 när många i TD Garden i Boston hade börjat räkna med sudden death - och det var Matthews fjärde mål på de senaste tre matcherna.

Boston har jagat Matthews hårt hela matchserien och att han ändå klev fram och blev den stora hjälten fick mig att tänka på legendaren Theo Fleury.

Nyligen skrev han tweet som väckte stor uppmärksamhet.

”You can throw analytics and corsi out the window at playoff time. It’s heart and balls that matter at this time of year. The teams that have this usually win. When talent doesn’t work hard or battle you have zero chance of winning.”

Han tycker alltså att den nya statistiken kan kastas ut genom fönstret och att det är hjärta och ”balls” som avgör slutspelsmatcher och när talanger inte jobbar hårt så har de noll chans att vinna.

Flera hjältar i Toronto

Auston Matthews har jobbat hårt hela den här matchserien.

Han har både hjärta och ”balls”.

Och det visade flera spelare i Toronto den här kvällen.

Backen Jake Muzzin blev pappa efter den fjärde matchen mellan lagen, som Boston vann i Toronto. Han var snabbt tillbaka i laget. Och visade vilken värdefull värvning detta är.  

Torontos ledning visste att man behövde stärka upp försvaret med en rutinerad back och tog in den här Stanley Cup-mästaren i januari. Det var Muzzin som skickade fram en fin passning till Matthews som skickligt hade backat in i perfekt position för att panga in första målet i matchen.

Finsk match i matchen 

Kasperi Kapanen - som tidigare i matchen missat ett friläge med landsmannen Tukka Rask - fick sin revansch när han gjorde 2-0,

Boston fick in ett tröstmål i slutet, men i övrigt var Frederik Andersen perfekt i Torontos mål.

Det var ingen välspelad match. Toronto var bäst i första perioden. Boston var lite bättre i andra perioden. Till sist avgjordes matchen av laget som visade mest hjärta och mod - ja, det kan man verkligen säga.

För det är klart att Fleury har en poäng i det han säger.

Även om han är väldigt ”old school”. Jag minns själv när jag träffade honom en gång under tiden han spelade i Colorado, då var det inget snack om Corsi eller Fenwick.

Då pratade Fleruy om ”prison rules” och ”battle scars”.

Sedan berättade han en favorithistoria.

– Första gången jag fick tänderna utslagna var som junior. Jag fick en crosschecking så jag tappade tre tänder - men vi fick ett power play,

Han väntade leende på min följdfråga:

 – Gjorde ni mål i det numerära överläget?

– Ja, och vi vann matchen. Det var jag som gjorde målet.

Statistik är sällan facit

Den nya statistiken kan förstås vara väldigt värdefull.

Om den används på rätt sätt.

Statstik ska vara ett hjälpmedel till bättre spel och bättre träningar (man kan verkligen lära sig vad man behöver träna på).

Men statstik är sällan facit.

En annan kritiker till att statistiken tagit för stor plats i den moderna hockeyn är Barry Troz, mästare med Washington i fjol och som gjort succé med New York Islanders den här säsongen.

 – Det blir ofta fel när det gäller defensiva backar. Som ofta är viktigare för laget än statistiken visar. Jag bedömer spelare mer utifrån känsla än siffror, har Trotz sagt.

När Fleruy fick kritik för sin tweet så slog han tillbaka direkt.

– Statistik är för förlorare. Jag föredrar lag med stark vilja före fin statistik.

Torontos unge general manager Kyle Dubas anställdes just för sin kompetens när det gäller den nya statistiken och har elakt kallats ”Computer Boy” av kritiker.

Men Dubas (och Toronto) gör ofta det bästa. Kombinerar kunskapen de får genom statistiken med känsla för sporten och ett fokus på fart och skicklighet.

Dubas är en smart hockeyledare som hittat ett utmärkt samarbete med klubbens president Bredan Shanahan, som valde Dubas före Lou Lamoriello.

Men Shanahan kan nog ibland vara precis lika  ”old school” som sin gamle landslagskompis Fleury (de vann OS-guld ihop i Salt Lake City).

Shanahan jublade garanterat över hur hans lag visade tillräckligt med hjärta och ”balls” för att vinna en tuff bortamatch i Boston och nu vara bara en seger från att gå vidare till andra omgången av slutspelet.