Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Han måste våga peta NHL-stjärnor

Mathias Bromé kan vara en av spelarna utanför NHL som ändå lyckas ta plats i svenska VM-laget till våren.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre Kronor vann triss i matcher i Beijer Hockey Games.

Till sist var det flera spelare som visade VM-klass.

Viktigt besked för Johan Garpenlöv som måste våga peta NHL-stjärnor till våren.

Det är bara att lära av Finland. 

Tre Kronor vann söndagens match mot Finland med 5-1 inför ett närapå fullsatt Globen och Sverige gjorde mycket av det där som tränare på alla nivåer tjatar om:

* Lägg pucken på mål.

Alldeles för ofta ser man spelare även på högsta nivå som tar i allt vard de orkar som om de deltar i en ”skjuta hårt-tävling” - men sedan missar de mål. Henrik Tömmernes tog inte i allt vad han kunde, men såg till att träffa mål och det blev mål på returen. 

* Var beredd på returer.

Linus Johansson var i perfekt position framför finske målvakten Frans Tuohimaa, som räddade Tömmernes skott - men Johansson tog hand om returen och gjorde 1-0. Johansson blev tvåmålsskytt mot Finland. 

* Skjut direkt!

I numerärt överläge är det lätt att ta emot passningar, titta upp, bara känna på pucken lite och leta och leta efter läge. Eller så gör man som junioren Samuel Fagemo när Lukas Bengtsson lade över pucken och Fagemo klippte till som Alexander Ovetjkin till 2-0 för Sverige. I slutet av andra perioden var det Dennis Everberg som avslutade ett vackert anfall genom att panga in 4-1.

Är det så självklart?

Jag gillar hur Garpenlövs Tre Kronor har blivit allt bättre i denna turnering. Först en godkänd seger mot Tjeckien, sedan en bättre match mot Ryssland och sedan bäst till sist (åtminstone i första perioden) och tredje raka segern mot Finland.

Flera spelare har visat fräckhet, mod, klass och att de verkligen vill vara med och slåss om platser i VM-laget till våren. Bland andra lagkapten Carl Klingberg (som till och med tacklade jätten Ilari Melart över sargen), Henrik Tömmernes, Marcus Nilsson, Mathias Bromé, Samuel Fagemo, Magnus Hellberg, Oscar Lindberg, Dennis Everberg...

Med runt 100 svenska spelare i NHL och med tanke på senaste årens svenska NHL-lag i VM (som vunnit guld både 2017 och 2018) så kan man förstås avfärda turneringar och spelare som vi upplevt denna vecka och säga:

– Ja, ja, Det blir bara NHL-spelare i VM-laget i alla fall...

Är det så självklart?

Det var många som avfärdade Finland i VM i fjol (jodå, det gjorde jag också). Men Finland satte många av oss på plats. Med ett lag byggt på spelare från den finska ligan slog Finland ut Tre Kronor i kvartsfinal och Finland blev världsmästare. 

Måste vara tuff – inte stå med mössan i hand

Flera av de svenska superstjärnorna från NHL lyckades inte alls lyfta Tre Kronor.

Henrik Lundqvist var ur form.

Gabriel Landeskog var en av få som var bra i förnedringen mot Ryssland, men i övrigt fick han inte alls fart på sig själv och sina lagkompisar som han normalt lyckas med. 

John Klingberg tog plats i hierarkin och istid av Erik Gustafsson (som ändå lyckades göra vad som borde blivit segermålet mot Finland). Tre Kronor blev i våras inte bättre av att Klingberg kom in i laget. Utan tvärtom.

Naturligtvis är NHL- spelare i sin bästa form givna i VM-laget. Men ingen ska få en plats i VM-laget på gamla meriter. NHL-spelarna har ett nästan omänskligt spelschema och det är inte konstigt att somliga är slitna efter grundserien eller efter att ha åkt ur första omgången av slutspelet.

Här måste Garpenlöv vara krävande och tuff - inte stå med mössan i hand och tacksamt ta emot alla som vill komma.

Det är naturligtvis fantastiskt att så många NHL-spelare vill komma till VM. Men det mest fantastiska i sammanhanget är att få spela i svenska landslaget. Det är inte Garpenlöv som ska vara mest tacksam, det är spelarna.

De flesta spelare förstås naturligtvis detta bäst själva och tackar nej, om de känner att de inte har något att tillföra. Men med den konkurrens som numera finns om platserna i VM-laget så måste också Garpenlöv vara synnerligen krävande.

Det kan handla om att peta en NHL-stjärna för en mindre namnkunnig NHL-spelare.

Eller att ta med någon het spelare från SHL eller KHL. 

Och återigen. Det går att vinna VM-guld utan NHL-stjärnor.

Det borde alla ha lärt sig av Finland.