Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Precis samma sätt som Peter Forsberg

Rasmus Dahlin tränar med Buffalo i Globen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Forsberg började sin fina NHL-karriär i Quebec Nordiques.Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Jag lyssnar på Rasmus Dahlin - men tänker på Peter Forsberg.

Det är samma andas barn.

Här får ni flera anledningar till att ni inte får missa helgens NHL-matcher i Globen.

Varför ska vi bry oss om två NHL-matcher som plötsligt spelas i Globen?

Ja, av samma anledning som vi köper biljetter till konserter med Beyoncé eller Bruce Springsteen.

Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres är i stan.

Det är världsartister på besök och är man inte lyckligt lottad biljettinnehavare så har väl de flesta TV6 där hemma och där kan man se båda matcherna på bästa svenska sändningstid, till skillnad mot de normala nattmatcherna från Nordamerika.

Själv träffade jag Peter Forsberg när han var rookie i NHL på 90-talet och nu är det Rasmus Dahlin jag möter och jag har många gånger reagerat över likheterna mellan dem. På torsdagens presskonferens i Globen var det dags igen.

Dahlin recenserade sig själv som spelare och sa:

– Ibland är man helt värdelös där ute.

Om man googlar ”Peter Forsberg + värdelös”, då får man 37 600 träffar.

Varken Peter eller Rasmus pratar sanning när det gäller den egna insatsen, men det här handlar om något annat, där dessa båda är kusligt lika varandra.

Kraven på sig själva.

Dahlin må ha en mildare framtoning och har inte hojtat i tv om att han vill dra på en domare en smäll. Men Rasmus Dahlin har precis samma starka vilja att vinna och att vara bäst som Peter Forsberg hade.

Det illustrerades väldigt väl tidigare den här veckan då Dahlin fick veta att Victor Hedman hade sagt att Buffalos unge svenske back kommer vinna Norris Trophy, priset till ligans bäste back.

Många spelare ryggar i såna lägen.

Särskilt när de är tonåringar.

Då snackas det om att ”jag ska göra mitt bästa” och ”vi får se hur långt det räcker” och sedan vänder de på frågan och berömmer andra i stället.

19-årige Rasmus Dahlin svarade:

– Det är dit jag strävar. Jag vill bli bäst. 

Hedman och Dahlin är absolut toppklass

Buffalos coach Ralph Krueger har också sett likheterna mellan Foppa och Dahlin och han har fått förklara för sin unga back att han inte får vara för hård mot sig själv.

– Vi har pratat om det flera gånger. Jag är ung och har väldigt höga förhoppningar på mig själv. Men det är helt omöjligt att spela sin bästa match varje gång, har Rasmus berättat.

Victor Hedman - på tal om samma andas barn - har också sett vad hans unga landsman har för inställning.

Hedman kom också till NHL som 18-åring (Hedman draftades tvåa och Dahlin etta) och Tampas back är också en superstar i NHL.

– Det är klart att jag kan känna igen mig själv i Rasmus. Han är väldigt ödmjuk och har fötterna på jorden - men han vill verkligen framåt hela tiden och han försöker vara bäst på isen varje match, sa Hedman tidigare i veckan.

Många spelare känner att drömmen är uppfylld när de lyckas ta sig till NHL och lever vidare efter parollen att ”göra sitt bästa i varje match”.

En exklusiv grupp spelare har både inställningen och förmågan att som Peter Forsberg, Victor Hedman och Rasmus Dahlin (för att återigen citera Hedman): ”vara bäst på isen varje match”.

Helgens NHL-matcher i Globen är inte ”bara” några grundseriematcher i Stockholm för att marknadsföra NHL. Det är ett ypperligt tillfälle för den svenska publiken att få se ett par arvtagare till de allra största spelarna genom tiderna i svensk hockey.

Victor Hedman och Rasmus Dahlin är unika spelare som längre fram i historien kommer nämnas i samma andetag som Börje Salming och Nicklas Lidström. 

Hedman och Dahlin är absolut toppklass.

Buffalo och Tampa Bay är två spännande lag

Utöver dessa båda är det två riktigt bra lag som är i Sverige den här gången.

Tampa Bay tangerade NHL-rekordet med 62 vunna grundseriematcher i fjol.

Buffalo är ett ungt spännande lag på uppgång.

Tampa har flera superstjärnor, bland andra ryssen Nikita Kutjerov, som gjorde 128 poäng i fjol. Det har bara en enda svensk genom tiderna i NHL slagit, Kent Nilsson med sina 131 poäng 1980/81.

Tampas Andrei Vasilevskij utsågs efter fjolåret till ligans bäste målvakt. Här finns också superstjärnor som Steven Stamkos och Brayden Point. 

Rasmus Dahlin är lagkompis med bland andra superstjärnan Jack Eichel och ligans hetaste rookie: Victor Olofsson.   

Dessutom är båda lagen i en liten svacka och behöver verkligen vinna, så detta är definitivt ingen skön semester i Sverige för Tampa och Buffalo.

Det här är NHL-hockey på blodigt allvar.

Alltså underhållning av absolut världsklass.