Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND
Foto: JOEL MARKLUNDFoto: JOEL MARKLUND
 Foto: JOEL MARKLUND
Magnus Nyström

Han är den coolaste katten i Tre Kronor

Publicerad

Rikard Grönborg och Victor Hedman var fly förbannade på domaren.

På läktaren sitter alltid experter och "experter" med hårda åsikter.

I den världen behövs Anton Strålmans glada skratt.

Det var det bästa med matchen när Tre Kronor slog Slovakien.

Det blev till sist 4-2 till Sverige mot Slovakien i sista gruppspelsmatchen.

Det var ingen höjdarmatch mellan två lag som inte hade full koncentration hela tiden och Sverige bjöd på både målchanser och power play, bland annat två utvisningar på grund av för många spelare på isen, i första perioden.

Det som fick mig på gott humör var Tampas Bay Lightnings back Anton Strålman.

I en värld med hårda krav, tuffa rubriker och ömtåliga egon är det ibland skönt med någon som totalt avslappnat bjuder på ett gapskratt.

Visst, hockey på den här nivån är en lek på blodigt allvar.

Om ni tycker sådana som jag ställer hårda krav skulle ni bara veta hur tuffa spelarna kan vara mot sig själva och varandra.

 

Och jag förstår att Rikard Grönborg och Victor Hedman blev rasande på domarna när Sverige fick en utvisning på grund av "sen ankomst" tillbaka till rinken efter första pausen när laget i själva verket hade stoppats av en funktionär.

Men därför var det så skönt att se Anton Strålmans reaktion.

Han bara skrattade.

Ett gott skratt kan ibland vara det absolut bästa motvapnet mot tokigheter.

I hans fall passar det att sno det amerikanska uttrycket: cool cat.

Strålman är coolaste katten i Tre Kronor.

Han hetsar inte upp sig i första taget och det är klart, om man som i hans fall balanserar ett vardagsliv mellan att spela i Tampa Bays första backpar mot världens bösta hockeyspelare dag ut och dag in med att vara fyrabarnspappa där hemma.

Ja, då har man både split vision och tålamod av absolut världsklass.

 

Ett Tre Kronor med guldkrav behöver en cool katt som Strålman, både för hans kvalitéer som spelare och för hans personlighet.

Backparet Strålman-Victor Hedman är extremt viktigt för Tre Kronor.

Eller som Nicklas Bäckström säger:

- De båda är inte roliga att möta, det är definitivt bättre at ha dem på sin sida. De betyder alltid enormt mycket för sina lag och presterar alltid på hög nivå. Jag tycker det är hugget som stucket vem som är världens bäste back, men det står emellan Hedman och Erik Karlsson...

Bra med matchen mot Slovakien var att även Oliver Ekman Larsson och John Klingberg på allvar började visa varför de hyllats så mycket i Arizona respektive Dallas.

Ska Tre Kronor vinna guld behöver alla stjärnorna spela sin bästa hockey.

 

Nu väntar en lång dags väntan för Tre Kronor som inte kommer veta förrän efter kvällsmatchen mellan Tyskland-Lettland om det ska packas väskor och ställas väckarklockor för tidig avresa med tåg till Paris i morgon bitti.

Men blir det Paris är inte det hela världen.

Eller för att citera Bäckström igen.

- Vi reser hela tiden. Så blir det Paris så är det ingen big deal. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag