Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Han är ett tecken på Djurgårdens problem

Dick Axelsson. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Djurgården åkte på femte raka förlusten när man förlorade mot Linköping på lördagseftermiddagen. Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Dick Axelsson är ingen frälsare.

Just nu är han bara ett tecken på att Djurgården har problem.

Den här klubben har mycket att reda ut. Inte minst på ledarsidan. 

Här blir det inget lyft förrän alla går i takt.

Dick Axelsson-effekten - nej, den blev inte så lyckad den här gången. 

När Axelsson drog på sig tröja nummer 31 igen så blev det ännu en förlust för fjolårsfinalisten. Djurgården har nu förlorat fem raka matcher och är formsvagast av alla lag i SHL.

Linköping vann lördagens match med 4-2. Hemmalaget gjorde alla sina mål i numerärt överläge (okej, Djurgården blev precis fulltaligt vid tredje målet), men det var uppvisning i den viktiga grenen ”special teams”. 

Dick Axelsson försökte så gott han kunde i sin första hockeymatch på toppnivå sedan avgörande finalmatchen mot Frölunda i Globen för ett halvår sedan. Men han var uppenbart rostig till en början och han saknade förmågan att lyfta ett lag med problem.

Vissa stunder blixtrande han till mot LHC, som när han spelade fram till Linus Hultströms mål (2-3) och låg bakom några fina anfall i sista perioden. 

En Axelsson med spelglädje är alltid ett offensivt hot och en attraktion, men jag medger att jag var skeptisk till den här värvningen från första början. Axelsson är inte bara en artist, han är en mönsterbrytare på både gott och ont. 

Fjolårssäsongen var lite typisk Axelsson, först en ganska medioker grundserie, sedan ett mästerligt slutspel, då han var en av ligans absolut bästa spelare - ända fram till en final då Joel Lundqvist visade vem som bestämmer i svensk hockey och Axelsson blev en statist när matcherna betydde som mest och Frölunda vann SM-guld.

***

32-årige Axelsson förtjänar givetvis bara applåder för att han tar pappaledigt, som han gjort under hösten. Det är det många fler farsor som borde göra i större utsträckning. 

Det är heller inte hans fel att han matchas in i laget alldeles för snabbt. Du blir inte redo för spel i SHL efter bara en handfull matcher med Boo HC, i division fem.

Även om det går att säga att Axelsson var en av Djurgårdens bästa spelare i den här matchen - men det säger mer om Djurgården just nu än om Axelsson.

Min uppfattning är att detta Djurgården behöver lugn och ro - en tydligare linje i ledarskapet och vad man ska göra till vardags och i matchsituationer.

Att i en redan stressad situation plocka in Dick Axelsson - nja, jag vet inte om det är ett så smart drag. Att plocka in Axelsson från början andas panik och hade Djurgården varit ett stabilt topplag tror jag inte det hade hänt överhuvudtaget.

Alla inblandade i Djurgården är givetvis skickliga yrkesmän. Men när sportchefen Joakim Eriksson dundrar in i omklädningsrummet i samband med en match och skäller ut spelarna - vad sänder det för signaler?

Tar sportchefen plats på bekostnad av sin egen coach?

***

Jag vet inte. Men jag ser ett lag som inte riktigt fungerar, jag ser stressade ledare, spelare som underpresterar och en lång svit förlustmatcher.

Har Robert Ohlsson pondus och karisma att vara den starka ledare som krävs i detta viljestarka Djurgården?

Jag vet inte. 

Men det här är sannerligen ingen lätt miljö för en tränare. 

Men att matcha in honom så här snabbt i laget är verkligen panik och Ohlssons coachning hade samma prägel, han medgav själv att målvaktsbytet var ”för att göra något” och i sista perioden bänkade han spelare och ändrade kedjor hejvilt.

Ohlsson och Axelsson gillar varandra och det kan bli betydelsefullt framöver. När Axelsson tog en dum utvisning som kostade en finalmatch i fjol så fick han full uppbackning av sin coach.

– Det finns ledare som försökt ändra på Dick. Det går inte. Det går inte att tala om för honom hur han ska vara. Dick behöver vara på gränsen för att vara en bra hockeyspelare. Om jag är en dålig ledare så ser jag till att han inte har passionen. Då får vi inget av Dick. Är jag en bra ledare så ser jag till att han är på rätt sida gränsen, sa Ohlsson då.

En som visar att han är en bra ledare just nu är Bert Robertsson i Linköping.

Hans LHC är inte bara mästerliga i powerplay, detta lag börjar också hitta sin identitet. I första perioden var laget kraftigt tillbakapressat och hade svårt att ens få pucken hur egen zon när Djurgården pressade högt upp i banan. Men hemmalaget behöll självförtroendet, jobbade sig in i matchen och visade fin disciplin - inte minst i det så jobbiga och ibland tråkiga, men så viktiga spelet utan puck.

Inför säsongen fick Djurgården många guldtips och många tippade LHC på kvalplats.

Just nu är Djurgården bara fyra poäng före Linköping i tabellen.