Magnus Nyström

Guld är ett givet krav på det här Tre Kronor

Publicerad

Sverige har bästa laget i VM.

Med Patric Hörnqvist och de nya stjärnorna från NHL har spelarna i Tre Kronor ett självklart krav på sig själva.

Det är bara guld som gäller.

Men oj, vad tråkigt med söndagens skadebesked.

Sverige vann söndagens match mot Schweiz med 5-3 och har vunnit samtliga sex matcher hittills VM.

Tre Kronor har skicklighet, fart - och helt rätt inställning.

Finland har imponerat (i alla fall mot Kanada), Kanada har Connor McDavid och USA har Patrick Kane. Men Sverige har bästa laget.

Även om turneringen redan är över för två spelare: backen Erik Gustafsson från Chicago och Elias Pettersson, som båda tvingas åka hem på grund av skador.   

Fruktansvärt tråkigt för dem - och för laget.

Men jakten på guld fortsätter.

En gång för längs sen åkte svenska idrottare utomlands på turneringar för att "göra sitt bästa", för att kanske "vara med och slåss om medaljerna" och Sverige firar VM-brons som andra firar VM-guld.

Det är nya tider.

Zlatan, Foppa, Anja Pärson och andra har inspirerat yngre generationer till att oblygt gå för guld.

Före JVM i Calgary 2012 hade Sverige bara vunnit den turneringen en enda gång genom alla tider.

Gamla tider är något för gamla gubbar

Det struntade det JVM-laget fullständigt i. Gamla tider är något för gamla gubbar, tänkte det gänget och vann ett historiskt JVM-guld.

Fem av dem är nu VM-spelare i Danmark: Johan Larsson, John Klingberg, Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Filip Forsberg.

Tror ni att de kommit till Köpenhamn från Buffalo, Dallas, Anaheim, New York och Nashville efter en NHL-säsong som slutat i besvikelse för att de vill "göra sitt bästa" eller för att fira ett brons?

Patric Hörnqvist är gubben i laget, han är 31 år, men han har samma stil som sina unga lagkompisar. 

Hörnqvist gjorde segermålet i avgörande Stanley Cup-finalen i fjol, han gjorde mål direkt i första perioden mot Schweiz och här har ni en verklig vinnare. Som är lika intresserad av silvermedaljer som Lias Andersson. Även Hörnqvist skulle kunna vräka upp ett silver på läktaren.

Fick nytt femårskontrakt mitt under säsongen

Han har vunnit två raka Stanley Cup och är kedjekompis med Sidney Crosby. Pittsburgh brukar aldrig skriva kontrakt med sina spelare mitt under säsongen, men gjorde ett undantag för Hörnqvist strax före jul, då han fick ett nytt femårskontrakt värt 45 miljoner kronor årligen.

Han älskar att dominera på de platser på isen där det gör som ondast att vara och när andra gnäller över jetlag så flinar Hörnqvist och säger:

- Jetlag? Det vet jag inte vad det är...

Hörnqvist är viktig för detta unga Tre Kronor både genom sin sin klass som spelare och som sin klass som föredöme och inspiration utanför isen.  

Han har erfarenheten som många av kidsen i detta Tre Kronor saknar.

Hörnqvist kan hantera det tuffaste av matcher.

Landslagskompisarna fick lära sig den hårda vägen

På tal om hans segermål i Stanley Cup-finalen i fjol.

Förlorare då var Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm. Man kan säga att den trion fick lära sig det här med att vara bäst när det gäller den hårda vägen. 

Lita på att Forsberg, Arvidsson och Ekholm är glada över att vara lagkompisar med Hörnqvist i VM-laget.

I sista perioden kaxade Schweiz upp sig, men Hörnqvists lag höll förstås huvudet kallt.

Sedan måste jag givetvis hylla matchens bäste spelare.

Den mästerliga backen Adam Larsson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag