Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Gillar hur de påminner oss om det viktigaste

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

De flesta av Tre Kronors VM-spelare är till vardags dollarmiljonärer i NHL - men under VM jobbar spelarna gratis.

Jag gillar hur NHL-stjärnorna påminner oss om det viktigaste av allt: 

Att inget är större än att representera sitt land.

Jag kan höra ilskna invändningar direkt:

- Ingen ska väl hyllas för att tacka ja till landslaget. Det borde vara en självklarhet för alla.

Men så enkelt är det inte. Inte i en värld där ekonomiska intressen ofta går först.

Internationella hockeyförbundet (IIHF) och NHL kan inte komma överens om ett riktigt VM i ishockey som spelas då alla spelare är tillgängliga. Ändå säljs det som ett VM och ger stora inkomster till IIHF år efter år.  

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat

 

NHL värnar om sina ”investeringar” (spelarna) och i fjol nobbade NHL vad som borde vara det finaste som finns i idrottsvärlden: de olympiska spelen. Anledningen var pengar.

Alla vill tjäna pengar, alla vill synas och höras mest. Därför är det inte längre självklart att spelarna rättar in sig i ledet och gör som pamparna vill.

Alla är sig själva närmast.

 

Många av er som tycker det är självklart att spelarna i hockey-VM jobbar gratis i tre veckor - skulle ni själva jobba gratis lika lång tid?

Spelarna i Tre Kronor får ingen lön alls i Bratislava, bara en bonus om det blir medalj.

Under tidigare förbundskaptener var spelarna inte lika villiga att komma hem till VM. Tommy Boustedt och nytillträde förbundsordförande Anders Larsson inledde en radikal kursändring sommaren 2015.

- Vi behövde ett nytt ledarskap. Och för att ta reda på vem som var rätt person tog vi hjälp av flera svenska NHL-spelare. Det kanske är lite ovanligt att prata med spelare som vi gjorde, men vi tyckte det var viktigt. Vi frågade dem vem de ville ha som förbundskapten. De ville ha Rikard Grönborg. Spelarna gillade hans sätt att jobba och hans moderna sätt att coacha, har Anders Larsson avslöjat för SportExpressen. 

Sedan dess har Grönborg, tillsammans med Johan Garpenlöv och Peter Popovic, skapat en väldigt fin relation med de svenska NHL-spelarna. Detta har i sin tur gjort att spelarna själva stärkt banden mellan varandra. Spelare som förr var bekanta med varandra och motståndare i NHL är numera vänner och landslagskompisar.

 

När spelare blir utslagna ur Stanley Cup-slutspelet är det inte bara landslagsledningen som hör av sig.

Utan även andra spelare.

Under VM i Köpenhamn i fjol berättade Viktor Arvidsson för mig vad som hände när hans Nashville slogs ut ur slutspelet och han tittade på sin telefon dagen efter. 

– Jag hade fått flera sms från Danmark. John Klingberg och Adam Larsson hade skrivit långt om hur kul de hade här, vilket bra lag det var, vilken stämning på publiken och de skrev: du måste komma hit!

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om hockey-VM 

 

Många svenska NHL-spelare som jag har pratat med är imponerade över vilken koll Grönborg och hans stab har på spelarnas vardagsliv. Grönborg är en krävande hockeynörd - men också mån om varje enskild individ.

Och när Tommy Boustedt fick frågan om Tre Kronors värdegrund och regler, då blev svaret:

– Den viktigaste regeln vi har, det är att ha roligt. Ja, så är det verkligen. Ska man göra ett bra jobb, då är det viktigt att man har roligt på jobbet. Vi skrattar mycket när vi är tillsammans och det tror jag är en stor anledning till våra framgångar.