Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Fördel för Oskarshamn trots kaoset i klubben

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Håkan Åhlund lämnar klubben under uppehållet, enligt uppgifter till SportExpressen. Foto: ERLAND SEGERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tex Williamsson och Oskarshamn hade det tufft mot HV 71 och det blev förlust (1-3) för nykomlingen.

Oskarshamn riskerar kvalspel till våren - men av alla inblandade lag i det dramat är det stor fördel för detta lag.

Jag är övertygad om att Björklöven och Modo helst slipper Oskarshamn.

Oskarshamn började Smålandsderbyt bäst och tog ledningen mot HV 71 efter tjusig styrning av Joakim Thelin.

I andra perioden tog HV över matchen, vann skotten med 12-4, men målvakten Tex Williamsson höll hemmalaget kvar i matchen och det var 1-1 inför sista perioden.

Oskarshamn slet tappert, men storebror HV var helt enkelt lite för bra och vann efter Johan Johnssons segermål och sista målet i tom kasse.

Det är snart bara en månad kvar av grundserien och för lagen i streckstriden finns det ingenting som heter transportsträcka. Varje match är viktig. En sketen poäng efter en seger i övertid kan vara skillnaden när 52 omgångar är spelade. 

Brynäs har skaffat sig lite försprång gentemot lagen längst ner i tabellen och det mesta tyder på att kampen för att undvika kvalspel till våren står mellan tre lag: Linköping, Oskarshamn och Leksand.

Linköping och Leksand är storklubbar med stora ambitioner.

Detsamma gäller allsvenska topplagen Björklöven och Modo.

För dessa fyra klubbar finns inget annat långsiktigt mål än att bli etablerade SHL-lag med guldambitioner.

Oskarshamn lever i en annan värld.

Det här är kusinerna från landet som spelar första säsongen i högsta serien i föreningens historia. Varje SHL-dag är en fest för denna förening. Oskarshamn har ingen stor fin ishall som Saab Arena, Oskarshamn har inte guldfanor i taket som Leksand och Modo och Oskarshamn har inte längre den mästerlige lagbyggaren Per Kenttä som är på väg att uppfylla långvariga drömmar i Umeå.

***

Oskarshamn skakas dessutom av interna motsättningar.

SportExpressen har avslöjat att klubben planerar att sparka tränaren Håkan Åhlund i samband med det kommande landslagsuppehållet. 

Åhlund var märkbart tagen före matchen då han intervjuades av C More och sa att han inte vet någonting.

– Jag fokuserar på laget. Så länge jag tränar laget, så sköter jag laget. Det andra får de svara på en trappa upp. Mig påverkar det ingenting, men det är inte optimalt för killarna som ska spela, det är tråkigt, tycker jag, sa Håkan till Björn Geijer.

Detta är naturligtvis inte en önskvärd situation och eftersom det redan är klart att Åhlund inte tränar laget bästa säsong, så kan det nog vara ett smart drag att byta tränare redan nu.

Per-Erik Johnsson kommer in i ett fint läge. Han tar över ett lag där flera upplevt en för hård ledarstil, vissa har till och med kallat det ”mobbing”. 

Johnsson kommer få de mest stressade spelarna att slappna av och trivs - trots det tuffa läget i tabellen. Och den här klubben kommer inte drabbas av panik av en kvalplats. Oskarshamn har goda erfarenheter kval, i fjol spelade man bort Timrå från högsta serien. 

***

Sedan har Oskarshamn faktiskt spelat ganska bra hockeyn hela säsongen. Undantaget två rejäla bottennapp 0-12 mot Färjestad och 1-7 mot HV 71 har Oskarshamn varit en skicklig nykomling med segrar mot bland andra Luleå, Färjestad och Frölunda.

Oskarshamn kan absolut undvika kval - trots att laget gjort minst mål av alla lag i SHL och är ett av ligans sämsta lag i powerplay. 

Ja, det finns med andra ord utrymme för förbättringar.

”Special teams” blir allt viktigare ju närmare vi kommer de avgörande matcherna. Tänk bara hur suveräna serieledaren Luleå kan höja sig när man förbättrar sitt powerplay, Luleå är just nu sämst i ligan i numerärt överläge,.

För Leksand är läget akut, näst sämst i ligan i powerplay och sämst i SHL i boxplay.

Modo och Björklöven möter nog gärna ett stressat Leksand som är uselt i ”special teams”.