Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

För många stjärnor som underpresterar i Sverige

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Nej, det här blev onödigt spännande. Men tills sist vann Tre Kronor mot Lettland. 

Och jag är övertygad om att Elias Pettersson snart är sig själv igen.

Han har varit sjuk, trött och frustrerad.

Men innan detta är över kommer han vara bäst igen. 

Det blev ett riktigt drama när Sverige slog Lettland med 5-4 och lite typiskt för matchen var att i ett lag med så många NHL-stjärnor så blev det Dennis Rasmussen från Metallurg Magnitogorsk som satte segermålet. 

Andra svenska spelare hade inte lika roligt.

Henrik Lundqvist har lite problem. Under detta VM har det ofta känts som att han vill för mycket, är lite för aggressiv i sitt spel, kommer ut lite för långt och hamnar fel i positionsspelet. 

Även om han svarade för två assist så var William Nylander inte alls lika explosiv och kreativ mot Lettland som han varit tidigare under turneringen och han slarvade bort några bra chanser.

John Klingberg var en annan spelare som kan mycket bättre och var lite nonchalant i sitt spel.

Elias Lindholm fortsätter att vara ett mysterium. Att detta är spelaren som var poängbäst av alla svenskar i NHL den här säsongen är svårt att förstå när man ser honom i Bratislava. Han ser både trött och oinspirerad ut.

Det känns hårt att säga, men Elias Lindholm har varit dålig i detta VM. Han kan väldigt mycket bättre.

Även Elias Pettersson kan bättre än han visat hittills. Han har också sett trött ut och varit uppenbart frustrerad.

Att han inte ens jublade efter sitt tjusiga skott i krysset mot Lettland (1-0) berodde nog på att han kände mer lättnad än glädje. Även om han också medgav att han ville ge några gaphalsar i lettiska båset onda ögat.  

Det är lätt att glömma Pettersson fortfarande bara är 20 år och att han spelat väldigt mycket världsklasshockey de senaste två säsongerna. Många med samma känsla i kroppen hade diagnostiserat sig själva som utbrända för länge sen. 

***

När Elias kom hem till Sverige skulle han ha två sköna veckor ledigt med familj och kompisar hemma i Sundsvall. Men när han för första gången på länge kunde koppla av helt och hållet så reagerade kroppen. 

– Jag blev faktiskt sjuk i två veckor, så det var lite olägligt. Men ändå skönt bara att vara hemma i Sverige och vila och träffa kompisar som jag inte sett på hela säsongen, sa Elias till mig nyligen.

Jag frågade också om han inte var trött efter en lång säsong. 

– Ja, det kändes i slutet av säsongen med Vancouver, då var jag lite trött och hade inte 100 procent energi i kroppen. 

Han har varit väldigt självkritisk under VM.

– Jag vill mer. Jag tycker jag blir lite för stressad med pucken, så fort jag får pucken ska jag leta pass i stället leta ytor mig själv.

 – Ibland bara flyter allt på - vad man än gör så blir det rätt. Ibland försöker man allt för att göra det så bra som möjligt, men det går bara inte - det är hockey. Det är därför man tränar, det är därför det gäller att vara envis och träna mycket.

***

När jag och kollegan Mattias Ek berömde hans envishet så fick vi verkligen ett leende tillbaka. Elias har ibland varit lite fåordig och nästan tvär mot journalister, nu pratade han länge och vänligt.

– Det är envisheten som tagit mig dit jag kommit hittills. Men jag tar inget för givet, bara för gått bra senaste två säsongerna.

Sedan måste jag återigen hylla Patric Hörnqvist.

Med all respekt för poängkungen William Nylander och de andra i Tre Kronor.

I detta VM har Hörnqvist varit Sveriges MVP.

Alltid redo för match, alltid redo att betala priset för seger, alltid en jobbig jävel framför motståndarnas mål, alltid en pådrivare i Tre Kronors bås.