Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

För få i Sverige som tog chansen att visa upp sig

Kapten Carl Klingberg var en av få spelare som tog chansen att visa VM-klass i första matchen av Beijer Hockey Games. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Holmström hyllades inför matchen. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visst, det blev svensk seger. 

Men för få svenska spelare visade VM-klass mot Tjeckien i första matchen i Beijer Hockey Games. 

Kvällens största hockeyhjälte var i stället Tomas Holmström.

Torsdagens premiär av Beijer Hockey Games slutade med seger för Tre Kronor med 2-1 efter Mathias Bromés segermål i slutet av tredje perioden.  

Men största hjälten för kvällen var förstås Tomas Holmström som före matchen hedrades på isen för att han tagit plats i svensk hockeys Hall of Fame.

Med risk för att låta som den gubbe jag precis har blivit, så kan jag ibland sakna spelare med Holmströms inställning i dagens hockey. Såna där som är beredda att göra precis vad som helst för att vinna.

Eller för att citera ur en intervju jag gjorde med Holmström, förra året.

– Som man tränar spelar man. Så har jag alltid tänkt. Många gånger var det fajt på träningarna och i början var det många som blev galna på mig och ville spöa mig. Darren McCarty, som var en tuffing, jagade mig och slog mig i bakhuvudet. 

- Sedan var det en träning då jag och Igor Larionov hade bestämt att äta middag i en fin pianobar. Men på träningen var jag i röda laget och han i vita laget, han kom med pucken i ett läge då jag inte kunde ta pucken, han var för skicklig. Jag var tvungen att gå in rakt i bröstkorgen och smackade på så han flög omkull. Igor blev helt vansinnig. Brendan Shanahan skrek: "är du helt galen, det där gör du inte om". Jag sa åt Igor att alla coacher står där uppe på gräddhyllan på läktaren och tittar på oss, jag kan inte hålla igen. Vi åkte upp i pianobaren sen ändå några lagkompisar, men Igor var skitsur hela middagen.

***

Holmström berättade också att han brukade ta in en motionscykel i bastun. 

– Det är jätteskönt. Det gjorde jag ofta då. Du kanske inte kan tokköra, då kan du svimma, men jag kunde köra intervaller i 25 minuter. Jag hade en tv där inne och kunde kolla på golf eller någonting. Efteråt var det isbad. Det var bra för blodcirkulationen.

De flesta av spelarna i dagens Tre Kronor har en lite försiktigare och blygare stil.

Tyvärr.

Visst, kedjan med Emil Sylvegård, Linus Johansson och Mathias Bromé hade några fina byten. 

Junioren Nils Lundkvist visade varför New York Rangers räknar med att han kommer bli en stjärna på Broadway. Magnus Hellberg var helt okej. Marcus Nilsson blixtrade till några gånger.

***

Lagkapten Carl Klingberg visade att han kan förtjäna en plats i fjärdekedjan bland alla NHL-proffs i vårens VM-lag.

Klingberg känns också som en kille som skulle kunna köra motionscykel i bastun - med ett leende. 

Och han är en vinnare, våren 2017 blev han världsmästare tillsammans med brorsan John och alla andra NHL-stjärnor i Köln. 

Nej, jag hoppas på bättre insatser i helgen. Jag vill se spelare utanför NHL som verkligen utmanar om platser i VM-laget.

Mot Tjeckien hade jag väntat mig mycket mer av spelare som Oscar Lindberg Dennis Everberg, Malte Strömwall, Daniel Zaar, Gustav Rydahl och Leon Bristedt. 

Malte Strömwall är en flyttfågel som representerat elva klubbar de senaste åtta åren. 

Han är en fin talang som fortfarande bara är 25 år och som gjort 19 mål för Sotji i KHL den här säsongen.