Magnus Nyström

Ett jävla gnäll, men helt rätt av "Foppa"

Publicerad

Tre höjdare i SHL:

* René Bourque.

* Derek Roy.

* Stefan Elliott.

Tre kanadensiska olympier som visar upp en stolthet vi alla kan inspireras av. 

Okej, Stefan Elliot och HV 71 hade ingen kul kväll mot Frölunda och jag tyckte den 26-årige backen var för blyg i sitt spel första tiden i Jönköping efter flytten från Ak Bars Kazan mitt under den här säsongen.

Men Elliot, med förflutet i Colorado Avalanche, har naturligtvis kvalitéer.

Han har också en stolthet över sitt hockeyursprung som utmärker de flesta kanadensare.

Han är en av flera kanadensare som den här säsongen valt att spela i Europa för att på grund av drömmen att representera sitt land i OS.

I fjol var det 26 kanadensare i SHL - den här OS-säsongen är det 37 kanadensare här.

Av dem har tre blivit uttagna till OS. Stefan Elliot, Derek Roy, Linköping och Rene Bourque, Djurgården.

13 av 53 kanadensare i KHL uttagna till OS

Det finns 53 kanadensare i KHL och 13 av dem får följa med till Sydkorea.

Hockey är livet i Kanada och inget är förstås större än NHL, men OS kommer inte långt efter, inte ens en säsong som den här, då NHL-proffsen saknas.

Hockey-VM uppmärksammas mer än ni tror i Kanada och landslagets OS-matcher kommer konkurrera ut NHL-matcher när det gäller tv-publik.

Stefan Elliot, Derek Roy och Rene Bourque kommer för en liten stund i februari sno uppmärksamheten från Sidney Crosby och de andra superhjältarna i NHL.

Även vi här hemma i Sverige ska vara tacksamma över den här trion.

Stolta hockeyspelande kanadensare kan vi alla lära av.

Jag beundrar verkligen stoltheten som finns hos de kanadensiska hockeyspelarna.

Bourque gör Djurgården till guldkandidat

Tv-tittare utan vikingahjälm och blågula glasögon såg i JVM-finalen hur Kanada gjorde flest mål, minst misstag och avgjorde den matchen genom sin mästerliga förmåga att vara bäst när det gäller.

Att göra allt som krävs för att vinna brukar väcka tankar om elak och brutal hockey. Det kan också vara att inte dra på sig för många utvisningar.

Rene Bourque hade inte heller sin bästa kväll när Djurgården mötte Färjestad på torsdagskvällen. Men Bourque har visat klass den här säsongen och varit med och gjort Djurgården till en guldkandidat på allvar för första gången på flera år.

Derek Roy är den ur trion som varit bäst i NHL, men har synts lika mycket i SHL som Bourque.  Roy är inte lika spektakulär, men vilken klassisk kanadensisk spelartyp - som varje kväll står hårt jobb, passion och stolthet.

Och Roy är faktiskt före Bourque i den kanadensiska poängligan i SHL.

De två bästa: Andrew Calof, Växjö, och Kevin Clark, Brynäs, har spolats till OS. Vilken visar vilken hög klass det ändå är på det kanadensiska OS-laget.

Foppa har helt rätt

Jag vet hur det brukar låta - och jag börjar tycka det är ett jävla gnäll.

- Tänk om NHL hade varit med. Bla bla bla.

Jag säger som Foppa: "jag har släppt det där med NHL".

I en intervju med SPORT-Expressen nyligen sa Peter Forsberg.

– Jag tycker ändå att det kommer bli en jättebra kvalitet på hockeyturneringen. Jag tror inte så många bryr sig, när det väl kommer till en final. Jag spelade ju 1994, när NHL-spelarna inte var med, och det är bland de bästa turneringar jag varit med på ändå. Nu har jag släppt det där med NHL, nu ska vi fokusera på de som ska spela.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag