Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Ett av Sveriges bästa lag – ett guldhot i år

Höjdpunkter: Rögle-Leksand.
Rögle har fått en flygande start på säsongen. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Även Leksand har imponerat i sin återkomst till SHL.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Håkan Åhlund, tränare i Oskarshamn. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Okej, det blev en tuff lördag för både Leksand och Oskarshamn.

Men dessa båda nykomlingar har lyft SHL i säsongsinledningen.

Och Rögle Bandyklubb är plötsligt ett av Sveriges bästa hockeylag och när sportchefen Chris Abbott pratar om SM-guld är det helt naturligt. 

Gemensamt för alla tre dessa lag: modet att gå sin egen väg.  

Låt oss börja med Rögle. Från lilla Ängelholm, i nordvästra Skåne. Klubben som kanske borde vara kusinen från landet i skuggan av stora stöldiga Malmö Redhawks.

Men just nu är det Rögle som toppar SHL efter lördagens seger hemma mot Leksand med 5-3 .

Rögle är ett guldhot på allvar den här säsongen.

I en tv-intervju med Niklas Wikegård fick sportchefen Chris Abbott frågan var klubben är om fem år och Abbott svarade utan att blinka att han hoppas att Rögle har ”ett par mästerskap i bakfickan”.

Tillsammans med brorsan Cam, som är coach, har de här kanadensiska tvillingarna byggt upp en imponerande organisation i Ängelholm. 

Abbotts vilja att utbilda och utveckla individer som tillsammans, med stor betoning på TILLSAMMANS, ska bygga ett guldvinnande lag - det har lockat hem en rad hemvändare.

Något som förstås stärker samarbetsviljan och det uppoffrande spelet för klubbmärket ännu mer. De flesta mästarlag genom åren har haft en kärna av trotjänare med klubbkänsla.

***

Rögle vågade göra sin storsatsning med två oerfarna kanadensiska bröder som också delvis fått ”lära sig på jobbet”, det har också varit lite för känslosamt ibland, vilket Chris medgav i intervjun med Niklas Wikegård. 

För vi ska komma ihåg att det inte är länge sen Rögle var nykomling i SHL, detta är lagets femte säsong i högsta serien sedan avancemanget 2015.

Slutspelsmatcherna i fjol var Rögles första på 25 år.

När hockeypamparna hade storhetsvansinne som värst för några år sedan med sina idéer om stängd liga och vansinniga arenakrav så var det just lag som Rögle från en liten stad som Ängelholm som de ”fina klubbarna” ville ha bort.

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Rögle BK – direkt i Messenger

***

Nu har vi både Rögle och Oskarshamn i SHL i stället.

Det finns nog många kaxiga stockholmare som inte kan peka ut Oskarshamn på kartan och det bor fler människor i stadsdelen Hammarby Sjöstad än det bor i Oskarshamn, som är en kuststad i Kalmar län.

Men Oskarshamn han inlett säsongen med poäng borta mot Skellefteå i premiären och segrar mot såväl Leksand, Rögle som Djurgården.

I torsdags skadades backen Oskar Nilsson efter en tackling av Brendan Shinnimin.

Det påverkade Oskarshamn i den matchen mot Växjö och han var saknad mot Luleå i lördagens match, då det blev förlust mot guldfavoriten Luleå (2-4).

***

LÄS MER: Getingbetyg på alla SHL-lagens trupper (PREMIUM) 

Men Luleå fick slita hårt för den segern.

Oskarshamn går också sin egen väg. 

Har fräckare uppspel än de flesta när laget gärna startar med ett pass från eget sarghörn till spelare rakt framför egen målvakt och sen spelar man sig vidare därifrån.

Oskarshamn gjorde några spektakulära värvningar inför säsongen, men valde sedan att ”säga upp” några av dem redan under försäsongen.

Helt rätt, tycker jag. Bättre att ta konsekvenser av egna misstag än att låtsas som ingenting, leva med dem och få ännu större problem. Jag såg inte panik hos Oskarshamn när nyförvärv tvingades bort före premiären, jag såg handlingskraft.

Leksand går också sin egen väg. Kvitterade till 3-3 i tredje perioden mot Rögle.

Nykomlingen Leksand har inlett säsongen med segrar mot bland andra Malmö, Skellefteå och Brynäs. Leksand vågar också spela sitt eget spel, det är hög fart och intensivt presspel över hela banan.

Det är jobbigt att möta Leksand.

Och kraven är höga där.

Efter en period hade Leksand ledningen borta mot Rögle och Sebastian Wännström hade gjort ännu ett mål i sin lysande start på säsongen. 

Men han var ändå inte nöjd.

– Vi kan bättre, sa han lite missbelåtet i en tv-intervju.

LÄS MER: Så spelas SHL 2019/20 – hela spelschemat