Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Dyraste kontraktet – kan ändå få sparken

Foto: USA TODAY NETWORK / JOHN E. SOKOLOWSKI-USA TODAY SPO SIPA USA
Foto: ERIC CANHA/CSM/REX / ERIC CANHA/CSM/REX/IBL REX FEATURES

Coachen Mike Babcock kan få sparken om Toronto åker ut i första omgången av Stanley Cup-slutspelet.

Svenske stjärnan William Nylander måste höja sig efter en medioker grundserie.

Pressade Toronto började i alla fall slutspelet bra med bortaseger mot Boston (4-1). 

Nylander gjorde ett tjusigt mål - men var inte matchens bäste svensk.

Boston Bruins inledde matchens bäst med 1-0 av radarparet Brad Marchand (vars passning var värd fem getingar) och Patrice Bergeron. 

Men med drygt tre minuter kvar av första perioden visade Mitch Marner sin klass, då han kvitterade till 1-1. Trots att han vann Torontos interna poängliga den här säsongen så hamnar han ofta i skuggan av affischnamnen John Tavares och Auston Matthews. Men Marner var även Torontos bäste spelare i slutspelet i fjol - då både Matthews och William Nylander var häpnadsväckande anonyma.

Marner var bäst även i nattens match. I andra perioden snodde han pucken under ett numerärt underläge, kontrade snabbt, blev nerdragen, domaren dömde straff och då gjorde Marner ett iskallt mål på Tukka Rask.

Nylander visade sin fina speluppfattning

Efter en dålig första period visade också William Nylander sin fina speluppfattning då han såg en öppning att vända spelet, satte full fart framåt, fick en perfekt passning och satte 3-1 fräckt mellan benen på Rask.

Nylander och Toronto hade svårt att enas om ett kontrakt och Nylander spelade inte sin första match för säsongen förrän i december.

Sedan gick det inte alls så bra som väntat. Bara sju mål och totalt 27 poäng på 54 matcher är inte nivån han får betalt för. Och det är därför han spelar i tredjekedjan.

Nylander måste höja sig i slutspelet.

Även om det är ännu större press på Mike Babcock.

 

LÄS MER: Nicklas Bäckströms show direkt: ”Bäste i ligan”

 

Babcock sitter inte säkert i Toronto

Skulle verkligen Toronto sparka Babcock, trots fyra år kvar på hans åttakontrakt, det dyraste som någon hockeycoach någonsin fått?

Ja, självklart. Detta är NHL. Och han coachar Toronto.

Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Under säsongen har det varit uppenbart att han och unge general managern Kyle Dubas inte är helt överens om allt. Babcock har varit öppet kritisk till Torontos lagbygge och Torontos båda högsta chefer har inte riktigt samma syn på hockeyn. 

Babcock är ”old school”, inte så intresserad av kommunikation med sina spelare som andra moderna coacher och han coachar på magkänsla, med ständiga ändringar i sina formationer, mer än att han förlitar sig på den nya statistiken.

Kyle Dubas är precis tvärtom. Statistik och analys är hans styrka och anledningen att han anställdes som general manager för Toronto som 32-åring.

Dessutom har Toronto redan Babcocks ersättare i sin organisation. Sheldon Keefe är en modern coach som leder farmarlaget Toronto Marlies som blev AHL-mästare i fjol.

Toronto har väntat väldigt, väldigt längre...

På sina tre första år i Toronto har Babcock missat slutspel en gång och åkt ut i första omgången av slutspelet två gånger.

Trots ett lag med flera superstjärnor.

Då ska man också komma ihåg att Babcock åkte ut i första omgången av slutspelet med Detroit sina två sista säsonger där. Han har inte tagit ett lag till andra omgången av slutspelet sedan 2009 och inte vunnit Stanley Cup sedan 2008.

Kort sagt: Mike Babcock behöver verkligen en framgång.

Han fick sitt dyra åttaårskontrakt för att Toronto verkligen skulle utmana om Stanley Cup.

Foto: USA TODAY NETWORK / BOB DECHIARA-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Vet ni vad följande 18 NHL-lag har gemensamt: Montreal Canadiens, Boston Bruins, Philadelphia Flyers, New York Islanders, Edmonton Oilers, Calgary Flames, Pittsburgh Penguins, New York Rangers, New Jersey Devils, Colorado Avalanche, Detroit Red Wings, Dallas Stars, Tampa Bay Lightning, Carolina Hurricanes, Anaheim Ducks, Chicago Blackhawks, Los Angeles Kings och Washington Capitals?

Jo, det är alla lag som vunnit Stanley Cup sedan Toronto Maple Leafs senast blev mästare, 1967.

Jag minns själv en gång då jag var på en konstutställning i Halifax i Kanada och ett konstverk var en bild på ett skelett i Toronto-tröja som höll upp en skylt med texten:

”Jag väntar fortfarande!”

Bäste svensk: Andreas Johnsson  

Fyra misslyckade slutspel i rad och tålamodet med Babcock kan vara slut.

1-4 hemma mot Toronto var inte starten som Boston räknat med.

Svenskarna Marcus Johansson och Joakim Nordström var godkända.

Nylander gjorde som sagt ett snyggt mål och var bra de två sista perioderna.

Men bäste svensk var Andreas Johnsson. Han började säsongen petad flera matcher, men gjorde dubbelt så många poäng som Nylander och spelar i andrakedjan tillsammans med Auston Matthews och Kasperi Kapanen.

 

LÄS MER: Skrällvalet som kan bli Elias Petterssons nya lekkamrat

 

Mot Boston i nattens match var Johnsson både ett offensivt hot, han gjorde ett värdefullt jobb i defensiven och delade till och med ut en av matchens bästa tacklingar.

En annan stor hjälte var danske målvakten Fredrik Andersen, med 37 räddningar.