Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Dumheter får inte förstöra för sporten

Leon Bristedt, Rögle. Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Örebros Marcus Weinstock fick matchstraff. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

ÖREBRO. Jag hade kunnat skriva om Marcus Weinstocks huvudtackling som sänkte Ted Brithén.

Men har skrivit alldeles för många krönikor om såna dumheter.

I kväll vill jag bara hylla lirarna som räddar underhållningsvärdet.

Rögle slog Örebro med 4-1 och även om det bara vara en match i mängden i november, så njöt jag av underhållningen i Behrn Arena.

Vi har en liga med lirare att vara stolta över.

Det ska inte dumma tacklingar få förstöra. 

I jantelagens Sverige finns förstås några skadeglad som skrattar elakt över att Axel Jonsson Fjällby inte tog plats i Washington Capitals och i stället är hemma i Djurgården igen.

Motståndare i SHL skrattar aldrig när de tvingas möta den här blixtsnabbe forwarden, som redan i andra perioden mot Frölunda i torsdagens match låg bakom ett mål för hemmalaget.

***

Och vadå inte platsa i Washington Capitals?

Hur många gör det?

Jonsson Fjällby har inget att skämmas för.

Han är dessutom en artist som ensam kan få mig att ta med familjen och betala dyra biljetter för att se på hockey.

En annan sådan lirare är Leon Bristedt i Rögle.

Han var en stor anledning till att jag drog till Örebro den här kvällen.

Nej, jag vägrar låta detta handla om Marcus Weinstocks fula och onödiga tackling. Han kom från "den blinda sidan" och träffade Ted Brithén i huvudet - Weinstock gjorde två fel samtidigt och Örebros normalt sett justa spelare förtjänar sin kommande avstängning.

***

Men jag vill skriva om lirarna.

Tjusningen med den här sporten.

Varje gång Leon Bristedt hoppar in på isen blir jag ännu mer uppmärksam.

Jag vill inte missa någonting som han hittar på.

Det känns som varje byte kan bli en highlight-video.

Nu blev det inget mål mot Örebro, han vara nära magi några gånger och jag gillar hur Cam Abbott utnyttjar Bristedts speed och smartness även i numerärt underläge 

Och Örebro var beredda varje gång.

När jag träffade tränaren Niklas Sundblad före matchen så var det Bristedt vi pratade om.

***

Nu fick just den här matchen andra huvudpersoner.

I Örebro visade Tylor Spink fin klass den här kvällen också. Han och brorsan Tyson hade svårt att platsa i AHL när Örebro chansade och värvade duon i fjol. Det har väl gått helt okej.

Tylor var center i fjärdekedjan mot Rögle, men det var också han som med finess och en väldig massa vilja gjorde mål (hans fjärde för säsongen) när bara sekunder återstod av fem minuters power play för gästerna.

Största hjälten var Rögles back och tvåmålsskytt Kodie Curran.

Rögles kanadensiska fynd från norska ligan. 

Han gjorde 1-0 och spelade föredömligt hela matchen.

Till sist måste jag också berömma Markus Weinstock för hans rakryggade agerande efter matchen. Han kom inte med några dumma bortförklaringar. Han sa förlåt både till sina lagkompisar och Ted Brithén.

Sånt uppträdande är inte så naturligt och självklart i den här världen.

Det finns ett ord för det: klass.

 

HÖSTENS HÖJDARE I SHL:

* Leon Bristedt: Rögles nummer 67 är en av ligans mest positiva överraskningar och mest sevärda spelare i höst.

* Toppkedjan i Djurgården: Jacob Josefson, Jakob Lilja och Daniel Brodin är ligans bästa kedja och gör varje match med Djurgården till en upplevelse. Bara hoppas det inte är något allvarligt med Josefson efter smällen mot Frölunda.

* Andrakedjan i Djurgården: Axel Jonsson Fjällby är hemma igen. I Djurgården och snart i en kedja med bröderna Jonathan och Marcus Davidsson. Detta skulle vara toppkedjan i nästan alla andra SHL-lag.  

* Thomas "Bulan" Berglund: Säsongens coach i SHL - ännu en gång. Han fick Brynäs att överprestera och gå till SM-final. Att vara etta i tabellen med detta Luleå är en ännu större bragd.

* Mattias Tedenby: HV 71 har varit svajigt den här säsongen. Men Tedenby har visat toppklass och hade förtjänat en plats i Tre Kronor senast. Minns när han var en energisk, tandlös junior i den här klubben. Nu är han en äldre ledartyp, en lugn småbarnsfarsa - men fortfarande lika tandlös och sevärd.

* Joakim Nygård: Färjestads stjärna hade som hela laget en jobbig start, men Nygårds höghastighetshockey är underhållning av världsklass.

* Viktor Fasth: Växjös superstar tvingades titta på under finalspelet i fjol, men har studsat tillbaka genom att återigen vara ligans bäste målvakt.