Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Magnus Nyström

Drömduo som jag vill se lira ihop framöver

Publicerad

Alla vi andra kan spekulera, fundera och debattera.

Rikard Grönborg bestämmer.

Just nu har han världens bästa jobb.

Men givetvis vill jag också ge honom bästa rådet.

Först lite om matchen: 

Tre Kronor var för nonchalant i spelet utan puck och i defensiven,

3-1 blev 3-3 och förlängning innan...

Hur ska svenska hockeylandslaget formeras framöver?

En stor del av tjusningen med sport är att diskutera hur coacher borde göra och vilka som ska spela tillsammans. Vi har alla gjort det. Många gånger. Och vi har nästan blivit osams med goda vänner av bara farten.

Jag förstår om Rikard Grönborg tycker han var världens bästa jobb just nu. Hans fantasi blir verklighet.

Han ska ha beröm för sin relation med NHL-svenskarna.

In dundrar nyblivna farsor (Patric Hörnqvist och Mattias Ekholm) som borde vara både trötta efter en lång hockeysäsong och sugna på att bara vara hemma med familjen.

Hit kommer några som saknar NHL-kontrakt nästa säsong (Magnus Pääjärvi och Mattias Janmark) och spelare i såna lägen brukar vara försiktiga med att spela VM för att inte riskera att bli skadade.

Bara en kedja helt given

Allt annat läggs åt sidan för en kort stund för chansen att få vara med om att vinna VM-guld.

Just nu spekulerar fans och journalister - och även spelarna själva i Tre Kronor (jodå, det kan ni lita på) - om vad det blir för kedjor när det blir skarpt läge i slutspelet nästa vecka.

Förstakedjan blir naturligtvis densamma:

Mattias Janmark-Mika Zibanejad-Rickard Rakell.

Även om den trion hade det jobbigt mot Slovakien och Adrian Kempe fick lite speltid på Janmarks plats.

Lagkompisarna Filip Forsberg och Viktor Arvidsson från Nashville kommer naturligtvis spela tillsammans - men vem ska bli deras center?

Adrian Kempe, Mikael Backlund eller Jacob de la Rose?

Här har Grönborg en drömduo

Arvidsson är med redan i söndagens match mot Schweiz. Forsberg och Patric Hörnqvist är med i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland på tisdag.

Grönborg hinner avvakta två matcher innan han tar beslut om sitt slutspelslag och många måste visa upp betydligt bättre spel jämfört med hur det såg ut mot Slovakien.

Min känsla är att kloke Jacob de la Rose skulle passa fint ihop med duon från Nashville.

Lagkapten Backlund kan få bli center mellan Patric Hörnqvist och Elias Pettersson.

Ja, jag vet. Elias har haft det tuffare med närkampsspelet i VM. Men han var löjligt nära ett drömmål mot Slovakien, han lade flera fina passningar som lagkompisarna borde förvaltat bättre. Det var passningar som Patric Hörnqvist skulle älskat att ta hand om.

Jag tror Pettersson och Hörnqvist är en drömduo.

NHL-stjärnan från Pittsburgh Penguins skulle få en flashback till gamla tider i Djurgården då han spelade tillsammans med Fredrik Bremberg. Det är lite Bremberg över Pettersson spelbegåvning.

Två NHL-spelare på läktaren

Men med detta upplägg landar pålitlige målskytten Gustav Nyquist i fjärdekedjan.

Inte optimalt. Men så bra är Sverige.

Jag kan tänka mig en fjärdkedja med:

Gustav Nyquist-Adrian Kempe-Lias Andersson

Det är tufft om platserna och i så fall är följande trio utanför laget:

Dennis Everberg-Johan Larsson-Magnus Pääjärvi.

Rikard Grönborg har lovat NHL-spelarna istid och skulle kunna känna sig tvingad att sätta Elias Pettersson och Lias Andersson (som inte räknas som NHL-spelare) på läktaren i stället för Larsson och Pääjärvi.

Å andra sidan har alla fått spela hittills och de bästa ska spela till sist.

Söndagens match mot Schweiz och tisdagens gruppfinal mot Ryssland blir helt avgörande för hur Grönborg kommer formera sitt lag.

Grönborg har fått välförtjänt kritik för bristande matchcoachning tidigare. Mot Slovakien var förbundskaptenen väldigt aktiv i båset. Bra det. 

För den här gången ledde det också till seger.

Bästa svenskar mot Slovakien?

Magnus Hellberg visade att han är en fin förstemålvakt i VM och Adam Larsson visade hur extremt värdefull han blir framöver.

VM herrar, grupp A

Slovakien–Sverige 3–4 e förl (1–2, 1–1, 1–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (10.32) Tomas Jurco (Mario Grman), 1–1 (15.14) Dennis Everberg (John Klingberg), 1–2 (18.06) Gustav Nyquist (Mikael Backlund).

Andra perioden: 1–3 (4.53) Jacob de la Rose (Adrian Kempe, Mikael Wikstrand), 2–3 (16.40) Marek Daloga (Ladislav Nagy) spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 3–3 (6.54) Ladislav Nagy (Michal Kristof, Michal Cajkovsky).

Fjärde perioden: 3–4 (4.18) Rickard Rakell spel fem mot fyra.

Skott: 28–33 (8–21, 6–5, 11–4, 3–3).

Utv, Slovakien. 4x2. Sverige: 1x2.

Domare: Brett Iverson, Kanada, och Stephen Reneau, USA.

Publik: 12 490.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag