Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Magnus Nyström

Dick har rätt – det är Joel som bestämmer

Joel Lundqvist. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ryan Lasch (81) jublar ikapp med lagkapten Joel Lundqvist (20) efter att duon gjort 1-0 i den femte finalmatchen mellan Frölunda och Djurgården. Foto: /IBL / /IBL

Det har sagts att ”Joel Lundqvist bestämmer i svensk hockey”.

Det är sant.

Men han behöver inte domarnas hjälp.

Det är Joel Lundqvist som är MVP och hjärtat i det Frölunda som vann femte finalmatchen med 6-2 och nu kan vinna SM-guld i Globen på torsdag. 

Frölunda körde över Djurgården inför ett fullsatt Scandinavium på valborgsmässoafton och jag tror många glada supportrar smattrade extra mycket med sina klappor för att de vet hur mycket det retar stockholmare och andra.

Frölunda gick upp till 4-0 och det var så illa att Robert Ohlsson tidigt plockade ut halvskadade lagkaptenen Jacob Josefson för att spara honom till nästa match och sedan blev även förstemålvakten Adam Reideborn utbytt. Sedan fick Djurgården göra ett par tröstmål i sista perioden. 

Som några av er skadeglatt kommer påpeka via mejl och tweets så tippade jag SM-guld för Djurgården (och det kan fortfarande hända) - men jag trodde aldrig vi skulle få se ett finallag uppträda så här dåligt i numerärt underläge.

Givetvis är det fördel Frölunda nu.

Så länge Djurgården fortsätter ta dumma utvisningar mot en så här skicklig motståndare så kan det bara sluta illa.

Djurgården har släppt in nio mål i boxplay på fem finalmatcher mot Frölunda.

Nio mål!

Då ska vi också komma ihåg att Max Friberg gjorde ett mål i andra finalmatchen, då Djurgården precis hade blivit fulltaligt. 

Innan tredje perioden i tisdagens match hade Djurgården gjort ett mål på elva powerplay. Vilket är alldeles för dåligt.

Naturligtvis har ”special teams” varit väldigt avgörande i den här SM-finalen.

Joel Lundqvist är Frölunda

Förutom mejl om fel tips så kommer jag kanske få en del om Ryan Lasch också. Slutspelets mest onyanserade ”debatt”, där även han själv har medverkat genom att kalla kritiker för ”hatare”. Ingen har sagt att Ryan Lasch är en dålig hockeyspelare, men flera har med rätta påpekat att han kunnat vara bättre i tidigare slutspel. 

Ingen har sågat honom i detta slutspel. Vi borde alla vara överens om att han visat toppklass den här våren. 

Det jag gillar mest med Lasch under våren är inte de snygga siffrorna. Även om det förstås imponerar att han är på väg att slå alla tiders poängrekord i SM-slutspel. 

Utan det jag vill framhålla med Lasch är hur han uppträtt genom hela slutspelet - även i semifinalen mot Luleå då han bara svarade för två poäng. Det har varit en helgjuten arbetsinsats rakt igenom och en vilja att i varje byte skapa lägen.

Sedan får han ändå ursäkta.

Frölunda är inte Ryan Lasch lag. Det är inte målvakterna som gjort det för Frölunda. Det är inte Roger Rönnberg. Det är inte alla de skickliga backarna.

Jodå, de förtjänar beröm allihopa.

Men här finns en annan MVP.

I fjärde finalmatchen blev Dick Axelsson arg på domarna och hojtade:

– Hur länge ska Joel bestämma i svensk hockey? 

Dick Axelsson anade inte hur rätt han hade.

Det är Joel Lundqvist som bestämmer i svensk hockey!

Det är han som är Frölunda.

Utan Joel hade inte Frölunda varit i SM-final. Han är det bultande hjärtat i denna lagmaskin och Roger Rönnberg vill ha det så. I ett möte i C More med Niklas Wikegård sa Rönnberg att om spelarbussen får stopp och han pekar åt ett håll och Lundqvist åt det andra, då vill Rönnberg att spelarna följer sin lagkapten.

När jag pratade med Max Friberg om Lundqvist så fick jag följande svar:

– Han visar där ut i varje byte och går i bräschen för oss alla hela tiden.

Skäller han på er om han är missnöjd?

– Vi har bra jargong i laget och höga krav. Jag har nog skällt på Joel någon enstaka gång också, men han har oftast rätt, sa Friberg. 

Sen ville Friberg hylla publiken:

– Jag älskar klapporna. Det blir härligt drag!