Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det kommer krävas en riktig kung i målet

Henrik Lundqvist. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jacob Markström. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Snacka om hockeyfest på Globen. På isen fick vi se VM-laget med sina NHL-stjärnor. Sedan hyllades guldlaget från Lillehammer 1994 och Småkronorna som vann guld nyligen.

Alla svenskar hoppas förstås på guld även i Bratislava i maj.

Men då krävs ännu en klassisk målvaktshjälte. 

Och givetvis är Henrik Lundqvist förstemålvakt från början.

Tre Kronor vann onsdagens träningsmatch mot Ryssland med 6-4. Lite för odisciplinerade ryssar bjöd på lite för mycket spel i numerärt överläge för Sverige, som gjorde två av sex mål i power play.

Bästa svenska spelare tvåmålsskytten Loui Eriksson, Elias Pettersson (vem hade trott på något annat?) och Färjestads Joakim Nygård, som visade att han ska ha en plats i VM-laget. 

Nygård gjorde matchens första mål och kommer med sin fart bli ännu bättre i den här omgivningen. Elias Pettersson spelade fram till tre svenska mål.

Men det är ändå uppenbart vad vi har för VM-lag just nu: En offensiv underdog jämfört med guldfavoriten Ryssland. 

Nu saknades förvisso trion William Nylander, Patric Hörnqvist och Elias Lindholm, som var bäste svensk i NHL:s poängliga den här säsongen. 

Men Sverige mötte ett Ryssland som hade Ilja Kovaltjuk i fjärdekedjan.

Ryssland kommer ha en anfallsuppställning i VM som Sverige inte är i närheten av.

Tre Kronor hade verkligen behövt centern Nicklas Bäckström.

Mot Ryssland i den här träningsmatchen matchade Grönborg centrarna Elias Pettersson, Adrian Kempe, Anton Lander och Marcus Krüger.

Både Nylander och Lindholm kan spela center. Nylander gjorde det i slutspelet. Men båda är bäst som ytterforwards.

Tre Kronor har ett bra VM-lag, men inte forwards av världsmästarklass.

Sverige har backar av absolut toppklass. Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson, Erik Gustafsson och Mattias Ekholm är superstjärnor i NHL.

Jodå, jag hävdar att även Adam Larsson är en superstjärna. Han spelar i ett NHL-lag som varit hopplöst dåligt i flera år, men visar ändå upp defensiv toppklass - år efter år. Han var Tre Kronors mest värdefulle spelare vid VM-guldet i fjol.

Om NHL tar sitt förnuft till fånga och deltar i nästa OS kommer Sverige ha bästa backuppställningen av alla lag.

Det är inte lika bra när det gäller forwards. Trots Elias Petterssons fantastiska debutsäsong i NHL. Elias Lindholm var alltså poängbäst av alla svenskar med sina 78 poäng. Med den noteringen kom Calgarys svenske stjärna på 30:e plats i NHL:s poängliga.  

***

Ska Ryssland utmanas i VM, då krävs en svensk supermålvakt.

Rikard Grönborg har två potentiella supermålvakter som kan leda Tre Kronor till VM-guld: Henrik Lundqvist och Jacob Markström. 

Henke var en av de största hjältarna i Köln för två år sedan och har även vunnit OS-guld. Han kommer både få nummer 30 upp i taket i Madison Square Garden och en plats i Hockey Hall of Fame. 

Han är givetvis Rikard Grönborgs försteval även i detta VM. Jag är helt säker på att han fått det beskedet, annars hade han inte varit här.

Naturligtvis måste han prestera också, som han gjorde framför allt första halvan den här säsongen då han återigen var en av de absolut bästa målvakterna i NHL. Sista månaderna var han inte lika bra, men han spelade också i ett av ligans sämsta lag.

Det går till och med att argumentera för att Jacob Markström varit bättre än Henrik Lundqvist den här säsongen. Markström har etablerat sig som en toppmålvakt i NHL. Men givetvis är Henke nummer ett från start. 

Men lyxen att ha både Lundqvist och Markström i samma lag - det är Rikard Grönborg garanterat väldigt nöjd med.