Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det här är den bästa duellen i SM-finalen

Roger Rönnberg har tagit sitt Frölunda till SM-final.Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Robert Ohlsson har tagit sitt Djurgården till SM-final. Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

I kvartsfinalen var det Peter Andersson som blev arg och förlorade.

I semifinalen var hyllade Thomas ”Bulan” Berglund chanslös.

I SM-finalen får Roger Rönnberg möta gode vännen Robert Ohlsson.

– Jag trodde ingen klubb skulle våga gör det som jag och Robert ville göra, medger Roger Rönnberg.

Roger Rönnberg och Robert Ohlsson ledde det svenska juniorlandslaget som vann JVM-guld i Calgary 2012. Rönnberg var huvudtränare och Ohlsson var hans högra hand.

De var missnöjda med hur spelarna var skolade och tränade.

– Vi tänkte i flera år hur vi skulle vilja forma en klubb när det gäller hur man tränar och spelar. Jag trodde ingen klubb skulle våga göra en sådan totalomriktning, men det vågade Frölunda, säger Roger Rönnberg,

Rönnberg och Ohlsson anställdes som tränare i Frölunda 2013. Rönnberg är fortfarande kvar i klubben (bara en sån sak!). Under samma tid har Linköping anställt fyra olika tränare.

Ohlsson var med de tre första åren i Göteborg. Duon ändrade på allt - hur man tränar, hur man förbereder sig, hur spelarna utvecklar sitt taktiska kunnande och hur man bäst använder modern statistik.

De vann ännu ett guld tillsammans när Frölunda blev svenska mästare 2016.

Tvärtemot ”så har vi alltid gjort” 

Sommaren efter det fick Robert Ohlsson jobbet som huvudcoach i Djurgården.

Där man jobbat precis lika målmedvetet med hur man tränar och envist utvecklar sin spelidé. Både Rönnberg och Ohlsson slipper leva efter den tröttsamma devisen ”så har vi alltid gjort”.

Båda är också helt ärliga när de framhåller sina lag och ingen av dem har några José Mourinho-divaliteter.

– Det var mitt fel att vi förlorade 1-6 mot Färjestad i Globen, sa Ohlsson till mig efter att Djurgården blev finalklart. 

Jag trodde först han skojade, det gjorde han inte.

– Men jag tycker vi hanterade den sjunde matchen bra som grupp. Vi fick ta skammen efter matchen i Globen. Och vi använde det som bränsle och kom ihop oss som lag.

Ohlsson och Rönnberg använder ofta orden vi och lag. 

Rönnberg hyllar Joel Lundqvist som ”den riktige ledaren” 

Rönnberg säger att Joel Lundqvist är en viktigare ledare för Frölunda än Rönnberg själv.

– Om vi får stopp på bussen under en hemresa och jag säger vi ska gå ditåt, och Joel pekar åt andra hållet, då vill jag att laget följer Joel. Alla ser upp till Joel, alla lyssnar på Joel, alla respekterar Joel. Han är den riktige ledaren i laget genom att han själv gör det vi måste göra på isen. 

Här är Rönnberg och Ohlsson exakt lika. De är tränare för att hjälpa andra att vinna. Drivkraften är inte att nå egna framgångar.

För mig är det givet att Roger Rönnberg är säsongens tränare - så här långt. Så som hans Frölunda utvecklats sedan CHL-triumfen i februari och under SM-slutspelet.

Rönnberg hyllar förstås hela föreningen.

– Vi är många som varit med länge här nu. I tränarstaben, spelare, andra ledare och styrelsen. Vi står bakom varandra i med- och motgång. Det är samma trygghet i alla relationer. Det är som en järnbalk genom hela föreningen.

– Vi har haft motgångar den här säsongen också. Det är inte så länge sen vi förlorade med 2-7 mot Örebro och i fjol åkte vi ut rättvist i kvartsfinalen mot Malmö. Men när det går dåligt är det ingen som pekar på någon annan. I den tryggheten skapas en självkritisk disciplin. Det tar bort alla ursäkter. Alla tittar på sig själv först.

Detta tankesätt är bekant även för alla i Djurgården.

Tycker det är jobbigt att peta spelare 

Rönnberg erkänner också att han fortfarande tycker det är jobbigt ett peta spelare.

– Du får inte blanda ihop relationer med vad som händer i stunden. Mitt jobb att hjälpa laget går före allt annat. Men de samtalen är de tuffaste man kan ha, jag vill inte döda drömmar.

I JVM 2012 petade Rönnberg självaste John Klingberg. Just nu är Johan Gustafsson petad, målvakten som kallas JG och som Rönnberg vunnit både JVM-guld och SM-guld tillsammans med.

 – Vi har en relation på ett djupt plan. Vi har stor respekt för varandra. Men jag måste göra det jag tror är bäst för laget. I Frölunda får spelarna alltid vara med i processen, de får veta precis hur vi tänkt när vi tagit ut laget. JG är förstås inte helt nöjd med just det här beslutet. Det ska han inte vara heller, säger Roger. 

Sedan blir han glad när jag hyllar Joel Lundqvists kronprins - Max Friberg.

En av de bästa spelarna i slutspelet. Oerhört nyttig för Frölunda.

– Jag blir glad att du säger så. Friberg är en av våra ledande spelare redan i dag. När Chay Genoway kom hit och vi spelade första träningsmatchen efter två veckor pekade Chay på Max och sa: ”den där killen kan jag följa till världens ände”. Max har samma förmågor som Joel. Han leder genom att göra jobbet på isen. Han är otrolig på att möta människor, alla människor är lika värda och han lyfter alla i sin närhet. 

Hur blir det då för Rönnberg och Ohlsson att mötas - egentligen.

Båda är artiga och säger det förväntade. Utom Ohlsson som till slut berättar hur han tror det kommer sluta och han tror givetvis inte att någon tränare kommer avgöra.

– Vi har ligans bäste målvakt. Jag tror det kommer avgöra i slutändan.