Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Magnus Nyström

Det finns fortfarande gubbar som grymtar

Kendall Coyne Schofield skrev hockeyhistoria vid NHL:s All Star match nyligen.
Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN
Leksands Maja Nylen-Persson är en av de största stjärnorna i SDHL, ligan som är framme vid kvartsfinaler där Leksand möter HV 71.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det finns fortfarande mansgrisar som elakt grymtar:

– Du spelar som en tjej!

Kendall Coyne Schofield och andra stjärnor kan bara le och svara:

– Det skulle du allt bra gärna vilja!

Kendall Coyne Schofield är en hit på sociala medier. Hon fick som första kvinna vara med vid "skicklighetstävlingarna" i samband med NHL:s All Star match förra helgen och hon var snabbare än Arizonas Clayton Keller.

När jag träffade svenske landslagsbacken Maja Nylén-Persson, i samband med att hennes Leksand slog AIK i sista omgången av SDHL i Ritorps ishall på lördagen, så pratade vi förstås om det världsberömda tv-klippet. 

– Det är jättekul att det där har fått sådan spridning och jag är glad för Coynes skull. Jag har mött henne på isen, jag vet hur snabb hon är. Hon är så värd all uppmärksamhet, sa Maja och fortsatte:

– Det här betyder förstås jättemycket för damhockeyn. Det är fortfarande många som inte förstår hur bra damhockeyn är. Fler borde komma och se oss spela och bilda sig en egen uppfattning.


Den uppvisningen borde tysta fler gnällspikar

Trots att vi är framme vid år 2019 finns det fortfarande gubbar och grabbar som grymtar om att "tjejer inte kan spela hockey" och varje gång jag skriver om damhockey får jag den typen av reaktioner via tweets och mejl.

Men det blir faktiskt färre varje gång.

Uppvisningen av Kendall Coyne Schofield borde tysta ännu fler gnällspikar.

Alla måste inte älska hockey.

Vill du inte titta på damhockey - helt okej. 

Det är ditt val

Det finns många sporter jag aldrig tittar på.

Men alla som håller på med sport ska förstås respekteras.

Ingen ska behöva höra att man inte kan göra något beroende på kön.

Sedan håller jag med Maja när hon säger:

– Det är fortfarande många som inte förstår hur bra damhockeyn är. Fler borde komma och se oss spela och bilda sig en egen uppfattning.

Hockeyn i SDHL håller hög klass

Connor McDavid och de andra superstjärnorna i NHL:s All Star match jublade över uppvisningen av Kendall Coyne Schofield.

Det borde väl vara tillräckligt för att även den mest inskränkte gubben kunde lyfta blicken och i alla fall se på en damhockeymatch.

Själv njöt jag av AIK-Leksand.

Där fanns ingen Kendall Coyne Schofield, men det finns ingen Connor McDavid i SHL heller.

Hockeyn håller ofta väldigt hög klass ändå och SDHL har högt underhållningsvärde både tack vare de bästa svenska spelarna som Maja Nylén-Persson och tack vare utländska stjärnor i ligan. Som Luleås superstar Michelle Karvinen.

Det har hänt att jag fått kritik för att jag inte skriver mer om damhockey och jag är den förste att säga att jag borde göra det oftare, men sedan har jag också upplevt arga kritiker som jag frågat:

– Och när var du själv på en damhockeymatch senast?

Den motfrågan brukar mötas av en pinsam tystnad.

Kort sagt: vi är många som borde gå mer på hockey. 

Ja, egentligen vill jag inte ens skriva ordet damhockey

Det är hockey!

Eller som Maja Nylén-Persson säger:

– Nivån blir bättre hela tiden. Visst, vi får inte tacklas, men det blir lite fler kombinationer, ett annat spel och det blir roligt att titta på.

Luleå är storfavoriter

För en vecka sedan slog Leksands damlag publikrekord med 1700 åskådare på en hemmamatch. Luleå har haft några riktiga publikfester och har bästa publikstödet i SDHL. Även Linköping har lyckats locka mer publik än vanligt några gånger.

Men detta är en ständig kamp i ett väldigt underläge jämfört med herrarna. Här krävs tålamod och att allt fler åskådare till sist upptäcker stjärnorna i SDHL.

Det var bara 98 åskådare på AIK-Leksand.

Ni andra gick miste om en spännande match som avgjordes efter Gracen Hirschys segermål på övertid, framspelad av både Maja Nylén-Persson och Danielle Stone.

Under AIK-Leksand blev jag som vid alla matcher jag ser imponerad av olika situationer.

Som när Leksands back Sofia Engström tog sig ur en pressad situation genom att valla pucken till sig själv via egen målbur.

Eller när hemmalagets Lisa Johansson på egen hand dödade nästan en halvminut i numerärt underläge.

Eller när Leksands målvakt Julia Åberg rånade AIK på vad som såg ut som ett givet segermål i slutet av matchen.

Nu väntar kvartsfinaler i bäst av fem i SDHL:

Luleå-AIK.

Modo-Brynäs. 

Linköping-Djurgården.

Leksand-HV 71.

Kan något lag hota suveräna seriesegrarna Luleå?

– Det är frågan alla ställer sig. Vi ska först ta oss dit. Vi kan bara tänka på kvartsfinalen nu. Men vi inledde säsongen med två segrar mot Luleå. Det är klart Luleå är favoriter. Det är laget alla vill slå. Men vi ska vara med och fajtas med topplagen nu, säger Maja.

Landslagsbacken ser också fram emot vårens VM i Finland och gärna ett nytt möte med Kendall Coyne Schofield och USA.

– Det är alltid inspirerande att möta de allra bästa. Sedan blir jag glad över att unga tjejer får fler förebilder. När jag växte upp kände jag knappt till någon damspelare överhuvudtaget, ja det var väl Erika Holst. Mina idoler var killar. Tjejerna som börjar spela nu har tjejer som idoler. Det är jättebra, säger Maja.